Nieuws en agenda (Missionair Werk)

Nieuws van en over Missionair Werk, inclusief Missionair Oogpunt en nieuws over pionieren.

  Mogen vrijwilligers dopen of moet een predikant dat doen? Denk met ons mee!

  Moet lidmaatschap van de kerk verplicht zijn? Mogen vrijwilligers dopen of moet een predikant dat doen? Vragen die boven komen nu nieuwe vormen van kerk-zijn binnen de Protestantse Kerk volwassen aan het worden zijn. Vanaf januari kunt u meedenken over dit soort fundamentele vragen, op een van de vier bijeenkomsten in het land.

  Betekenisvol ritueel geeft ruimte aan verdriet

  In bijna negentig procent van de protestantse gemeenten wordt komende zondag stilgestaan bij de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Steeds meer gemeenten richten zich daarbij ook op de buurt. “De kerk heeft iets te bieden als het gaat om rouw en verlies.”

  Kerkvernieuwing ‘Niet om hip te zijn’

  “Door ruimte te geven aan nieuwe vormen van kerk-zijn zijn we als Protestantse Kerk als ware al met één been uit de boot gestapt. Net als Petrus die reageerde op de roep van Jezus.” Aan het woord is Martijn Vellekoop, coördinator Missionair Werk van de Protestantse Kerk, tijdens de vergadering van de generale synode.

  Synodeleden op safari naar pioniersplekken in Almere en Hilversum

  Waar denkt u aan bij het woord safari? Op reis gaan, nieuwe werelden ontdekken. En dat is precies wat een aantal synodeleden van de Protestantse Kerk vandaag deed. Ze namen een kijkje in de wereld van pioniersplekken, nieuwe vormen van kerk-zijn in Almere en Hilversum. Met een heuse safari-jeep.

  Wat kunnen pioniersplekken leren van Tony’s Chocoloneley?

  Karamel zeezout, gewoon puur of de wit framboos met knettersuiker. Wie kent deze overheerlijke chocolade repen met bijzondere smaakcombinaties van Tony's Chocolonely niet? En wat kunnen pioniersplekken van de Protestantse Kerk nou leren van bedrijven zoals Tony's Chocolonely, Fairphone of Greenwheels?

  Bungeejumpen vanaf de schouders van de traditie

  "Pionieren met doop en avondmaal. Voor de één klinkt dit waarschijnlijk als muziek in de oren. Voor de ander als vloeken in de kerk." Anneke van der Velde vertelt over de cursus 'doop en avondmaal met pioniers'.

  Wandelen, maar dan anders

  Vandaag gaan zo'n 47.000 wandelaars van start bij de Nijmeegse Vierdaagse. Bent u uitgeloot of wilt u iets anders dan recht toe recht aan wandelen? Denk dan eens aan de volgende initiatieven.

  Ambten niet vanzelfsprekend bij nieuwe kerkplekken

  Onderzoek van de Protestantse Kerk laat zien dat driekwart van de mensen het niet nodig vindt dat bij elke nieuwe vorm van kerk-zijn een predikant actief is. Dit blijkt uit onderzoek naar de praktijk van nieuwe kerkplekken, dat eerder vandaag is gepresenteerd in Amersfoort.

  Aan het winkelen? Even op bezoek bij de dominee

  Van een praatje met de dominee tot een kopje koffie aan de stamtafel: het kan allemaal in de bijzondere winkel ‘Mooi Verhaal’ in Assen, een initiatief van stadspredikant Bert Altena. “We zijn eigenlijk een soort kerkelijke VVV.”

  De schroom voorbij: een nieuwe editie van ‘Kerkproeverij'

  Na een geslaagde eerste editie in 2017, krijgt de campagne ‘Kerkproeverij’ dit jaar een vervolg. Op de inspiratiedag op 6 april komen onder andere best practices aan bod. “Onze gasten waren verrast dat er zo’n jonge dominee op de kansel stond.”

  House of Joy: een pioniersplek gaat nogmaals pionieren!

  Voor het eerst is er in de Protestantse Kerk een pioniersplek gevormd die voortkomt uit een (voormalige) pioniersplek. Wijkgemeente Crosspoint begint met pioniersplek House of Joy. Speciaal voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

  Ontsnappen met behulp van het kindje Jezus

  Een donkere kamer, codes die oplichten, een gesloten deur, en… het kindje Jezus? Het zijn de ingrediënten van een bijzonder initiatief in Delft: een Kerst-escaperoom.

  Koffie schenken bij de buren

  Zeven uur in de ochtend. Een ijzige wind waait over het busstation van Krimpen aan den IJssel. Het is er al een drukte van belang. Reizigers trotseren donker en kou om op tijd op school of werk te zijn. Mensen zijn in gedachten of kijken naar berichten op hun smartphone. Tot ze ineens verrast worden door de heerlijke geur van dampende koffie.

  Uitnodigend Kerst vieren

  De hele wereld viert Kerst. Overal zie je lichtjes en kerstbomen verschijnen. Cadeaus worden gekocht om elkaar te verrassen. In de kerk draait het feest van Kerst om de geboorte van Jezus Christus. Zijn geboorte betekende het begin van iets nieuws. Gods cadeau voor ons.

  Kaarsje branden in Sint Jan verhoogt beleving Winterfair

  Voor het eerst na de reformatie mag er weer een kaarsje aangestoken worden in de Sint Janskerk. Tijdens de Winterfair op 15 en 16 december krijgen bezoekers deze unieke gelegenheid in het voormalige winkeltje, dat wordt ingericht als stilteruimte met devotietafel.

  Over je grenzen heen kijken met missionaire specialisatie

  Kerk naar buiten, missionair gemeente zijn, pionieren, kerk in de buurt. Het zijn veelgehoorde termen. Maar welke rol speelt een predikant of kerkelijk werker daarin? De missionaire specialisatie van de Protestantse Kerk leidt hen op tot inspirerende, missionaire voorgangers.

  Missionair-diaconaal werken: een gezamenlijke verkenning

  Flyers over bijbelcursussen uitdelen in de wijk? Dat gebeurt niet bij De Haven, pioniersplek van ds. Marius van Duijn. 'We willen allereerst praktisch nabij zijn.' Hij blikt alvast vooruit op de kennisdag 'Missionair-diaconaal werken' op 29 september.

  Kerkproeverij smaakt goed

  Het Kerkproeverij-weekend maakt veel creativiteit los. Vier voorbeelden over de kunst van het uitnodigen en een open kerk zijn.

  Missionair op Mosseldag

  Tijdens het jaarlijkse Mosseldag zamelt de hervormde gemeente in Yerseke geld in voor de kerken in het Midden-Oosten.

  Pionieren iets voor u?

  “Ik ben gaan pionieren omdat het evangelie te mooi is om te laten verdampen in de samenleving.” Dat zegt ds. Margrietha Reinders, pionier bij Betondorp Bloeit in Amsterdam, in de vernieuwde brochure ’Pionieren vanuit de Protestantse Kerk in Nederland’.

  Naar de kerk op de buurtcamping

  Afgelopen zondag kerkte de wijkgemeente Utrecht-West op de buurtcamping in het nabijgelegen Majellapark. Samen met de campinggasten.

  Pionieren in de Vinex

  Van Pioniersplek naar een levensvatbare en zelfstandige wijkgemeente, dat was het doel van CrossPoint. Met steun uit de Solidariteitskas is dat nu bijna gelukt.

  Fietsen voor het goede doel

  Komende zaterdag fietsen ruim twintig deelnemers de Toer voor het Goede Doel: een sponsortocht langs verschillende pioniersplekken.

  Doorpraten over ‘Hier ben ik’

  De documentaire ‘Hier ben ik’ over een aantal gemeenteleden uit Bloemendaal en hun dominee Ad van Nieuwpoort leent zich goed voor napraten. Voor mensen binnen én buiten de kerk.

  Film: Hier ben ik

  Vanaf 11 mei is in tientallen filmhuizen in Nederland de film 'Hier ben ik' te zien waarin ds. Ad van Nieuwpoort en een aantal van zijn gemeenteleden worden geportretteerd.

  Leren van boekhandel

  De kerk kan van de boekhandel leren om de band met gemeenteleden en nieuwkomers te versterken: 'Werk vanuit je hart'.

  Synode praat over ‘zieltjes winnen’

  Generale synode sprak over ‘zieltjes winnen’. Dit naar aanleiding van het zojuist verschenen boek ‘Back to Basics – zeven cruciale vragen rond missionair kerk-zijn’.

  Geld nodig?

  Heeft uw gemeente een goed idee, maar geen geld om het uit te voeren? Vraag eenvoudig subsidie aan bij één van de volgende fondsen.

  Bidden voor de verkiezingen

  Blogger-dominee Antje Groenendijk-Meindersma bidt voor de verkiezingen. 'Wij bidden voor alle mensen die verschil kunnen maken.'

  Nieuwe aanwas door pionieren

  De Protestantse Kerk in Nederland heeft de afgelopen acht jaar tienduizend nieuwe mensen bereikt door te experimenteren met nieuwe vormen van kerkzijn.

  Waar kies je voor?

  ‘Is er nog wel tijd voor verdieping in het drukke leven?’, vraag pionier Rebecca Schoon zich af.

  Kliederkerk Gaastmeer
  Kliederkerk Gaastmeer

  Zondag 27 november wordt in veel kerken gecollecteerd voor Missionair Werk en Kerkgroei.

  Daar word ik warm van

  Met passie komen we vooruit. En passie vind je aan je basis, in je kern. Back to basics dus.

  Op de snijtafel

  Het programma Missionair Werk en Kerkgroei gaat onder het mes tijdens een ‘anatomische les’ in Den Bosch.

  Altijd vernieuwend

  ​Nynke Dijkstra vraagt zich af: ‘Waarom zouden we 500 jaar reformatie herdenken?’

  God is overal

  Rebecca verzorgde een workshop bij Keiland: 'Kunst, kerk en kamperen op het eiland Terschelling’. Zoontje Jaïr was er ook bij....

  Deuren open!

  Hans van Ark pleit voor kerken die elke dag open zijn: “In de kerk woont het Evangelie.”\r\n\r\n

  Zomerse pelgrimspaden

  Wie zo gelukkig is om in eigen land vakantie te mogen vieren, kan de pelgrimspaden bewandelen.

  Gebrokenheid

  Het is me weer overkomen. Een gesprek in mijn stamcafé waarin iemand me vertelt dat hij en zijn vrouw uit elkaar gaan.

  Plaisier wordt pionier

  Voormalig scriba ds. Arjan Plaisier wordt missionair predikant in Apeldoorn.

  Zoete zegeningen

  Een Oogpunt over dagen dat je nieuwe dingen mag leren met mensen die je helpen je comfortzone te vergroten.

  Achter de voordeur

  Nynke Dijkstra: ‘Kerkzijn is gebaat bij mensen die zich laten kennen.'

  Omzien naar elkaar

  Lutherse Diaconie Amsterdam bouwt Augustanakerk om tot hofje met woningen, kapel en gasthuis.

  Geslaagd?

  Binnenkort zijn de uitslagen van de eindexamens bekend. In straten en buurten wapperen vlaggen met een schooltas eraan.

  Bergse Jazzkerkdienst

  Madeline Bell zingt zondag 22 mei in een jazzkerkdienst in de Gertrudiskerk Bergen op Zoom

  Op reces na Pinksteren?

  Het kerkelijk seizoen loopt af. Tijd voor reces of voor bezinning op vernieuwing?

  Vermenigvuldigen

  Twaalf mensen in CrossPoint (Getsewoud) hebben €100 ontvangen om iets goeds mee te doen in het Koninkrijk van God

  Ga fietsen!

  Hette Domburg: Tijdens het fietsen iets van je geloof naar buiten brengen.

  Iedereen missionair?

  Nynke Dijkstra over de veelgestelde vraag: "Moet iedereen missionair zijn? Ik ben niet zo'n prater!"

  Missionaire ronde van start

  Op 4 april start de missionaire ronde: een serie bijeenkomsten door het land over uitnodigend kerkzijn.

  Na Brussel

  Het eerste Oogpunt van Hester Smits probeert hoop te bieden aan mensen die weg zijn of de weg kwijt zijn.

  Al 50 pioniersplekken

  Deze week is de vijftigste pioniersplek gestart: Citykerk Amsterdam. Op weg naar de honderd…

  Mens van de weg

  Een Oogpunt van onze nieuwe auteur André Verweij, predikant van de Dorpskerk in ‘s-Gravenzande

  Verliezen om te winnen

  Een nieuwe pioniersplek in de buurt is mooi, maar overleeft de bestaande gemeente dat wel?

  Heldere taal

  Pionier Rebecca Schoon schrijft haar eerste Oogpunt over de taal die we gebruiken.

  Eenzaamheid

  Ook in de kerk kunnen mensen eenzaam zijn. Daarom: investeer in anderen.

  Hoe word je gelukkig?

  Wat is geluk eigenlijk? Waar en hoe vind je het? De Bijbel, en nog concreter Jezus zelf, geeft er een heel helder antwoord op.

  Geld weggeven.....

  Zomaar op een zondagmorgen in de kerkdienst honderd euro geven aan tien personen? Lees over deze koninklijke opdracht.

  Startzondag 2016: Deel je leven

  'Deel je leven’ is het thema dat de Protestantse Kerk dit jaar hanteert voor de startzondagmaand, september.

  Meepraten

  Zijn er ook kerken waar je in kleine groepen op zoek kunt gaan naar zingeving? Jazeker!

  De vuilniscontainer

  De ondergrondse vuilniscontainer voor hun huis is een ontmoetingsplek aan het worden. Toen ontstond er een idee. \r\n

  Knallende kerkdiensten

  Rond de jaarwisseling worden overal kerkdiensten gehouden rond de meest inspirerende liederen uit de Top2000.

  Do you see the gift?

  Taco Koster, predikant-pionier, roept ons op om met meer verwondering en onbevangenheid te leven.

  Schurend, maar waardig

  PThU-studenten Steven Kafoe en Erwin van der Poel onderzochten het missiologische karakter van de kerstcommercial.

  Kwetsbare Kerst

  Het kwaad lijkt oppermachtig. Maar als je in een pikdonkere kamer een kaars aansteekt, maakt dat een wereld van verschil.

  Dit jaar vier ik geen Advent

  Een eerlijk Oogpunt van Adrie Stemmer die dit jaar geen Advent viert. Want, als je rouwt is er weinig ruimte voor blij ‘wachten op’.

  'Verraad hoort bij pionieren...'

  Berthe van Soest, pionier en theoloog op Landelijk Missionair Festival: Als pionier moet je geliefde vormen en tradities durven verlaten...

  Het effect van een Top2000-kerkdienst

  In december organiseren heel wat kerken een Top2000-kerkdienst. Ervaringsdeskundige ds. Arjen van der Spek schrijft over aarzelingen en de ‘oogst’ van zo’n dienst.

  Pionieren in de kerk

  “Pionieren in de kerk wordt gedaan in de speelruimte van de hoop”, zegt dr. Arjan Plaisier in de nieuwste nummer van het missionair magazine Bries.

  Missionair Festival: Durf te vragen

  Het smaakte naar meer, het eerste Landelijke Missionaire Festival vorig jaar november. Daarom komt er dit jaar een tweede editie, op zaterdag 7 november in Utrecht.

  Missionair Oogpunt: Geen brood voor bekering

  Als protestanten zijn we vrij snel bang voor manipulatie als het gaat over het dienen van anderen. Dat is gezond, want we geven geen brood in ruil voor bekering. Maar die angst voor manipulatie staat soms ook in de weg, zo merk ik.\r\n

  Missionair Oogpunt: Rarely Asked Questions

  Een beetje zichzelf respecterende website heeft het: een lijst met ‘Frequently Asked Questions’, veel gestelde vragen. Maar hoe zit het met de vragen die bijna nooit gesteld worden? Met de vragen die pas écht interessant zijn?\r\n