Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerk in de buurt

Kerk in de buurt zijn

Wilt u als gemeente van betekenis zijn voor de mensen in uw dorp of wijk? ´Kerk in de buurt´ helpt u daarbij! Aan de hand van de gidsen ontdekt u zelf de antwoorden op vragen als: Wat wilt u brengen als kerk? Hoe komt u in contact met buurtbewoners? Hoe maken we mensen enthousiast om mee te doen? En waarom is het belangrijk om dit als kerk te doen?

Voorbeeld-initiatieven

‘Kerk in de buurt’ helpt u als gemeente verder. Aan de hand van een praktische startgids ontdekt u hoe uw buurt eruit ziet en wat past bij uw gemeente. Daarna kunt u een van de voorbeeld-initiatieven kiezen om mee aan de slag te gaan in uw buurt of een eigen initiatief vormgeven. Het project Kerk in de Buurt is een gezamenlijk initiatief van de Protestantse Kerk Nederland, Kerk in Actie, de Christelijke Gereformeerde Kerk, Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. 

Uitgangspunten

De startgids én de gidsen bij de voorbeeld-initiatieven zijn ontwikkeld op basis van de ervaringen van lokale gemeenten. In alle initiatieven zijn er drie belangrijke uitgangspunten:

  • Het evangelie wordt gedeeld in daden én met woorden. De verhouding daarbij kan wisselend zijn: soms is er meer aandacht voor de woorden, soms meer voor de daden.
  • Als Kerk in de buurt richt u zich voornamelijk op mensen die niet betrokken zijn bij een kerkelijke gemeenschap en sluit aan bij wat er speelt in de buurt.
  • Het draait altijd om relaties met mensen en niet om de activiteit zelf. De activiteit is een middel om relaties met mensen te bouwen en te onderhouden. Een uitgewerkt voorbeeld kan altijd naar de eigen situatie worden aangepast. 

Netwerkontmoetingen

Wanneer u aan de slag gaat met de startgids of met één van de uitgewerkte initiatieven, dan kunt u deelnemen aan de netwerkontmoetingen van ‘Kerk in de buurt’. Tijdens die ontmoetingen kunt u met andere kerken ervaringen uitwisselen, nieuwe ideeën opdoen en inspirerende workshops volgen. Meer informatie over data en locaties volgen binnenkort. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Lees meer over

Het thema Missionair werk

Protestantse Kerk