Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Missionair werk

De kerk heeft een missie en is daarom ‘missionair’. Jezus zond zijn leerlingen eropuit om in deze wereld het goede nieuws van het Koninkrijk te verkondigen, in woord en daad. We geloven dat de kerk er niet is voor haarzelf alleen, maar dat ze geroepen is. Ver weg en dichtbij. Gemeenten van de Protestantse Kerk willen graag gastvrij zijn, uit een bereidheid om te delen van wat ze zelf hebben ontvangen.

Missionair-zijn en pionieren

Veel gemeenten binnen de Protestantse Kerk zijn missionair actief. Bijvoorbeeld met de Kerkproeverij, een kliederkerk of Alpha-cursus. Er zijn allerlei missionaire mogelijkheden: van snel uitvoerbare ideeën tot langere leertrajecten. 

Praktische ideeën

Voor gemeenten zijn allerlei missionaire ideeën beschikbaar. Eenvoudige initiatieven zoals  Kerkproeverij of een Top2000-kerkdienst. Of juist een steviger initiatief, bijvoorbeeld met Kerk in de buurt of via een pioniersplek of kliederkerk.

Grotere vragen

Naast leuke ideeën voor praktische activiteiten is er ook steun bij de grotere vragen rond missionair werk. Want wat is ‘missionair zijn’ überhaupt? Hoe bouw je aan relaties met mensen die bijna nooit in de kerk komen? Hoe kun je op zoek gaan naar wat God al aan het doen is in de buurt? Welke mogelijkheden zijn er rond missionair werk? Om aan de slag te gaan met dit type vragen zijn er langduriger leertrajecten voor kerkenraden en predikanten.

Veilig pionieren

Het lijkt zo vanzelfsprekend. In een pioniersplek van de Protestantse Kerk voel je je veilig. Aanwezigen behandelen elkaar met respect. Mensen met speciale taken en opdrachten maken geen gebruik van hun machtspositie ten koste van anderen. Kinderen en jongeren kunnen ongestoord meedoen. Helaas gaat dat niet altijd en overal op. Ongewenste intimiteiten en situaties van misbruik kunnen ook in pioniersplekken voorkomen. Creëer een veilige pioniersplek. Op de themapagina 'Veilige gemeente' is goede informatie over dit onderwerp te vinden. 

Veelgestelde vragen

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)