Nieuws Kerk en IsraŽl

Een selectie van nieuws over de visie en het werk en van Kerk en Israël en de werkgroepen.

  Jodendom en christendom komen uit dezelfde moederschoot

  Met enige aarzeling reageer ik op het interview met Jan Offringa naar aanleiding van zijn manifest op www.liberaalchristendom.nl. Want alles wat je zegt over IsraŽl valt wel ergens verkeerd, is mijn ervaring. Toch wil ik een tegengeluid laten horen, want wat Offringa zegt is niet mis.

  Wie ben je? Een moslim, Jood en christen aan het woord

  Wat is de Joodse identiteit precies? Wat houdt het in als je zegt dat je christen bent? En kunnen we omschrijven wat het islamitisch geloof inhoudt? Een portret van drie vrouwen: moslimtheologe Nadia Dahri, rabbijn Marianne van Praag en predikante Rebecca Onderstal.

  Dilemma: Wat te doen met IsraŽlzondag?

  Jaarlijks staan we op IsraŽlzondag stil bij de joodse wortels van het christendom. Voor sommige mensen is IsraŽlzondag echter onbekend of zelfs omstreden. Moeten we de naam veranderen, deze zondag afschaffen of deze juist veel meer onder de aandacht brengen?

  Project ĎJij hoort in onze klas Öí

  Basisscholen in Rotterdam besteden elk jaar op bijzondere wijze aandacht aan de Jodenvervolging die ook in deze stad heeft plaatsgevonden. Zo ook dit jaar.

  Zo viert u met de hele gemeente IsraŽlzondag - plus download

  In deze handreiking voor de IsraŽlzondag vertellen verschillende jonge mensen over de bijzondere band die zij hebben met het Jodendom. "Deze kennis is een enorme verrijking voor mijn eigen religieuze beleving", aldus Kor Bras. Download de handreiking onderaan dit artikel.

  Gebed bij 70 jaar staat IsraŽl

  Tijdens de vergadering van de generale synode heeft het moderamen een gebed bij 70 jaar staat IsraŽl uitgesproken. Daarna heeft de synode psalm 122 gezongen.

  Pesach vier je ook in de kerk

  Afgelopen Witte donderdag werd de Seder gevierd in de Tuindorpkerk in Utrecht. Deze keer was de viering extra bijzonder omdat dit jaar Pasen en Pesach samenvielen. Maar hoe doet men dat: de Seder vieren in de kerk?

  Pesach: Waarom is deze nacht anders dan andere nachten?

  Dit jaar vallen Pesach en Pasen op de kalender samen. Pesach begin met de sederavond, de 14e van de maand Nisan, op vrijdag 30 maart. Pasen begint op de kerkelijke kalender op zaterdag 31 maart, ís avonds. Niet pas op zondag 1 april.

  Poerim: Wat kunnen we leren van Ester?

  Vandaag viert de Joodse gemeenschap Poerim. Een feest dat christenen niet vieren, maar het verhaal is wel bekend, namelijk uit het bijbelboek Ester. Hierin wordt verteld hoe een Joods meisje, genaamd Ester, met de machtige koning Ahasveros trouwt. Maar wat voor diepere laag zit er eigenlijk in het verhaal van Ester? Een rabbijn legt het uit.

  Zo doen wij... Het Leerhuis van Sleeuwijk

  Het begrip Ďleerhuisí stamt uit de Joodse traditie. Daarin leeft de gedachte dat een mens nooit te oud is om te leren. En dat je het beste leert als je dit gezamenlijk doet. Leraar en leerling stellen vragen, gaan met elkaar in gesprek.

  Stilstaan bij onze joodse wortels

  Deze zondag is het IsraŽlzondag. De Protestantse Kerk staat dan stil bij de joodse wortels van het christelijk geloof. Thema van deze zondag is Ommekeer, verzoening met God en met mensen.

  Reizende tentoonstelling wil gesprek bevorderen

  Een bijzonder initiatief van de Kerk & IsraŽl-commissie in Overijssel: vanaf 1 oktober brengt zij met een reizende tentoonstelling het Kerk & IsraŽl-werk van de Protestantse Kerk onder de aandacht.

  Samenwonen in verschillende appartementen?

  In het voortdurende proces van traditie en vernieuwing zijn jodendom en christendom steeds dichter bij elkaar gekomen. Dat vraagt om nieuwe beelden van elkaar.

  Ontdek Nes Ammim

  Jongeren en volwassenen zijn welkom voor een tussenjaar of sabbatical bij Nes Ammim in IsraŽl.

  Anders kijken

  Het internationale symposium Jezus en Paulus gaat terug naar de joodse context van Jezus en Paulus.

  Thora en Evangelie

  Conferentie met joden en christenen over religieuze minderheden in een wereld van conflicten.

  Symposium Jezus en Paulus

  Kerk & IsraŽl houdt in november een internationaal symposium over moderne visies op Jezus en Paulus.

  Jaartje Nes Ammim?

  Een jaar vrijwilligerswerk in een christelijk dorp in IsraŽl? Het kan!

  Luther en de Joden

  De Protestantse Kerk brengt een verklaring uit n.a.v. gesprek met Joodse gemeenschap.

  De cirkel is rond

  Weblog van Ilja en Marleen, door Kerk in Actie uitgezonden naar IsraŽl en de Palestijnse Gebieden.

  Standpunten IsraŽl

  Op welke berichten rondom IsraŽl en de Palestijnse Gebieden moet de Protestantse Kerk reageren?

  In memoriam ds. Vreekamp

  Het overlijden van ds. Vreekamp schokt zijn familie, collegaís en vrienden/innen in kerk en synagoge.

  Paulus - Bruggenbouwer

  Studiedag Kerk en IsraŽl: Paulus bouwde bruggen in een tijd van vreemdelingenhaat.

  Luthers schaduwzijde

  Commentaar bij de tijd over de antisemitische uitspraken van Luther door ds. Trinette Verhoeven, president evangelisch-lutherse synode van de Protestantse Kerk in Nederland.

  OJEC delegatie geÔnspireerd terug van conferentie in Rome

  Een delegatie van leden van het Overlegorgaan van Joden en christenen in Nederland (OJEC) nam deel aan de jaarlijkse conferentie van de International Council of Christians and Jews (ICCJ), die van 30 juni tot 3 juli in Rome werd gehouden.

  'Eerst mens, dan pas moslim, christen of jood'

  Ds. Eeuwout van der Linden (Oost-Souburg) was een van de sprekers bij de opening van de nieuwe moskee in Middelburg. Ook de synagoge uit Middelburg was vertegenwoordigd.

  En nu Kopenhagen

  En weer worden we opgeschrikt door berichten over aanslagen, nu in Kopenhagen. Het patroon van Parijs lijkt zich te herhalen. Doelwit zijn cartoonisten, politieagenten en Joden.

  Holocaust Memorial Day: Over leven

  Hoe leef en overleef je als je slachteroffer bent van geweld, onderdrukking en vervolging? Dat is dit jaar het thema van de Holocaust Memorial Day op zondag 25 januari 2015 in Amsterdam.

  Solidair met Joodse gemeenschappen

  'Wij zijn met jullie bezorgd!', zo schrijft Eeuwout van der Linden over de aanslag op een joodse winkel, kort na die op de redactie van Charlie Hebdo, beide in Parijs. Over antisemitisme en islamofobie.

  Boekverkopen Toine van Teeffelen

  Bijeenkomsten waarbij het nieuwe boek van Toine van Teeffelen wordt verkocht: īLiefde, Woede en waardigheid: Leven als Gezin op de Bezette Westelijke Jordaanoeverī. De meeste bijeenkomsten worden gehouden in het kader van de Bisschoppelijke Adventsactie 2014.

  Conferentie: ontmoeting of isolement?

  Wat is de taak van de interreligieuze dialoog, gelet op de vele brandhaarden in de wereld en het effect daarvan op de verhoudingen in Nederland? Is het tijdperk van de dialoog voorbij?

  Vrolijk Chanoeka gewenst vanuit Urk

  Joodse organisaties hebben samen met Christenen voor IsraŽl opnieuw de Menorah opgezet. Dat doen zij op Urk, dat zich altijd bijzonder verbonden weet met IsraŽl en het joodse volk.

  'Prent het uw kinderen iní

  Eeuwout van der Linden (Kerk en IsraŽl) bezocht de studiedag van het Overlegorgaan van Joden en Christenen/OJEC over geloofsoverdracht en het doorgeven van tradities.

  Plaisier aanwezig bij Kristallnachtherdenking Portugese Synagoge

  Op zondag 9 november zou dr. A. Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, spreken op de Kristallnachtbijeenkomst in Amsterdam, georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting (tot 2011 in handen van Nederland Bekent Kleur).

  Zoeken naar erkenning: IsraŽlzondag

  Op de IsraŽlzondag (5 oktober 2014) staat de gelijkenis over de onrechtvaardige wijnbouwers centraal. In de Handreiking voor deze zondag lezen joodse IsraŽliís en christelijke Palestijnen deze gelijkenis.

  Partnergemeenten: verbonden met onze geloofsidentiteit

  Kees Thieme en Serrie Kamerling (Pauluskerk Rotterdam) laten zien waarom partnerschappen tussen Nederlandse en Palestijnse kerkelijke gemeenten belangrijk zijn voor vrede, en voor christenen daar en hier.

  Verlegenheid van religies...

  Religies hebben last van de intolerantie van hun eigen extremisten, die seculiere mensen steeds meer de indruk geven dat religies principieel intolerant en gewelddadig zijn.

  'Bruggen bouwen, daar gaat het mij om'

  Rabbijn Lody van de Kamp vertelt in Kerk & IsraŽl Onderweg over zijn werk in Amsterdam om beeldvorming van joden en moslims over en weer te verbeteren.

  Palestijnse christenen spreken zich uit

  In discussies die christenen onderling voeren over de situatie in IsraŽl en Palestina, verdienen ook de stemmen van Palestijnse christenen aandacht.

  Op de koffie bij Steven Paas

  Eeuwout van der Linden gaat met Feije Duim op bezoek bij Steven Paas n.a.v. diens nieuwe boek IsraŽlvisies in beweging.

  Verklaring: Herdenk de slachtoffers

  Joodse, christelijke en islamitische organisaties hebben het Nationaal Comitť 4 en 5 mei gevraagd om in de richtlijnen op te nemen dat alleen de slachtoffers van WO II worden herdacht.

  Holyswitch jongerenreis 2014

  Ben jij klaar voor dť reis naar IsraŽl en de Palestijnse gebieden die je niet vindt in een standaard reisgids? Meld je dan aan voor 14 april!

  Film 'Jerusalem' in Omniversum

  De film 'Jerusalem' (Omniversum) volgt drie jonge inwoners van Jeruzalem met hun joods, christelijke en islamitische families.

  Commentaar bij de tijd: IsraŽl en BDS

  In dit Commentaar bij de Tijd werpt Arjan Plaisier, scriba van de synode van de Protestantse Kerk, zijn licht op IsraŽl en de boycot-, desinvesterings- en sanctiecampagne.

  Katholieke Kerk viert Dag van het Jodendom

  Op 17 januari viert de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland op verschillende plaatsen de jaarlijkse Dag van het Jodendom, met als thema ĎUitweg uit de Crisisí.

  De kracht van traditie - bij de herdenking van de Kristallnacht

  Mijn eerste kennismaking met een kamerlid van de PVV was in een synagoge. Voor de vijfde keer werd de Kristallnachtherdenking in de Portugese synagoge in Amsterdam gehouden, georganiseerd door het Centraal Joods Overleg, op zaterdagavond 9 november.

  Hartstocht voor IsraŽl

  Eeuwout van der Linden (projectmedewerker Kerk & IsraŽl) geeft een impressie van een presentatie van De Profeten van Abraham Joshua Heschel in het Nederlands.

  Vrijwilligers gezocht voor Palestina

  Kerk in Actie zoekt vrijwilligers die vanaf augustus 2014 gedurende drie maanden als begeleider willen werken in Palestina.\r\n\r\n

  Goed en zoet Rosj Hasjana gewenst

  Ter gelegenheid van Rosj Hasjana, het begin van het joodse Nieuwjaar, stuurde de Protestantse Kerk een gelukswens aan joodse organisaties.

  PThU organiseert unieke studiereis naar IsraŽl/Palestina

  ĎOnopgeefbaar verbondení met IsraŽl, wat betekent dat? En hoe kan tegelijk de oecumenische verbondenheid met Palestijnse christenen gestalte krijgen? Over die vragen is een nieuwe module ingericht in het kader van de Permanente Educatie voor predikanten.

  Hoe herdenken we?

  Hoe herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog? Kun je slachtoffers en daders in ťťn adem noemen, als teken van verzoening?

  'Soms weet je het niet meer' - IsraŽl en Gaza

  'Soms weet je gewoon niet meer wat je zeggen moet.' Feije Duim, medewerker Kerk in Actie verdrinkt bijna in de mail over het geweld tegen inwoners van Gaza en IsraŽl.

  Meervoudig verbonden: kerk, IsraŽl en Palestijnen

  ĎAan de soms door Joden geslaakte kreet ďlaat ons met rust en bemoei je met jezelfĒ kunnen we nooit helemaal gehoor geven.í Dat schrijft dr. Arjan Plaisier in 'Meervoudig verbonden'.

  Kerk & IsraŽl Onderweg vernieuwd

  Kerk & IsraŽl Onderweg heeft een Ďnieuw jasjeí en is daarmee nog duidelijker een eigen uitgave van de Protestantse Kerk. Floor Barnhoorn. projectmedewerker Kerk en IsraŽl, overhandigde het vernieuwde blad aan scriba Arjan Plaisier.

  Opluchting bij het CaÔro-overleg na debat Eerste Kamer

  De vertegenwoordigers van jodendom, christendom en islam, die participeren in het CaÔro-overleg, zijn opgelucht over de manier waarop het wetsvoorstel inzake het verbod op ritueel slachten in de Eerste Kamer is behandeld. En dat de Eerste Kamer bevestigt dat het wetsvoorstel ingaat tegen de godsdienstvrijheid. Het CaÔro-overleg†heeft zich ingezet voor deze zaak, omdat vrijheid van godsdienst† een groot goed is, een eeuwenoude verworvenheid van de Nederlandse samenleving.