Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Duurzaamheid

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde zijn misschien wel de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat. Gegeven de verdergaande opwarming van de aarde zal de zorg om de schepping hoog in het vaandel geschreven moeten worden.

We hebben als mens een grote impact op de wereld en het klimaat. Tegelijk hebben kerken alles in huis om mensen te motiveren zich verantwoordelijk te gedragen en dit in praktijk te brengen. Kerk in Actie ondersteunt lokale gemeenten en geeft duurzaamheid vorm in de kerk via het programma GroeneKerken.

GroeneKerken

Kerk in Actie zette samen met Tear het programma GroeneKerken op. Hiermee stimuleren en inspireren kerken elkaar om duurzamer te worden. De actie richt zich op alle kerk- en geloofsgemeenschappen die actief aan de slag willen gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. De website van GroeneKerken biedt een uitgebreide toolkit met veel achtergrondinformatie en tips en ideeën voor uw kerk. 

Groene Kerk worden? Als u kunt laten zien dat u een duurzame stap genomen hebt én het voornemen hebt om elk jaar tenminste één duurzame stap te blijven zetten, kunt u uw kerk aanmelden als groene kerk. Download hier het startpakket om aan de slag te gaan.

Activiteiten

Bekijk de website van GroeneKerken voor de geplande activiteiten.

In het voorjaar van 2021 staat weer een centrale GroeneKerkendag op het programma. Lees hier het verslag van de Groen Geloven-dag in 2019.

Liturgisch materiaal

Aandacht besteden aan duurzaam leven in de eredienst? Bekijk hier liturgisch materiaal voor een themadienst, bijvoorbeeld rond Scheppingszondag (begin september), of de Dag van de Duurzaamheid (begin oktober). 

Ondersteuning vanuit Kerk in Actie

Kerk in Actie ondersteunt plaatselijke kerken op het gebied van duurzaam leven. Vragen of een ervaring delen? Neem contact op met Hester Oosterbroek.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)