Nieuws

  Diaconieën financieren Hospice Huizen (met video)

  In Huizen kunnen mensen hun laatste weken of maanden doorbrengen in een ‘bijna thuis-huis’. De initiatiefnemers uit verschillende kerken hebben hier jaren aan gewerkt, in januari werd het Hospice Huizen eindelijk geopend.

  Met geloof is geen kerk te klein

  ‘Wanneer is een kerk te klein?’, was de vraag (ND- Zeven 29 september) naar aanleiding van een kerksluiting in het Groningse Ulrum. Een kleine week eerder, 24 september, vond de dorpskerkendag plaats, van de dorpskerkenbeweging, pas opgezet door de Protestantse Kerk Nederland. Daar werd een andere vraag gesteld: hoe kun je als kleine geloofsgemeenschap kerk zijn in het dorp?

  Collecterooster Protestantse Kerk vernieuwd

  Hij is er weer: het nieuwe landelijke collecterooster van de Protestantse Kerk. Net als andere jaren bevat het rooster aansprekende doelen in binnen- en buitenland. Maar er is ook iets veranderd.

  400 jaar Dordtse Synode: het beste overkómt ons

  2018. Dat betekent dat het dit jaar 400 jaar geleden is dat de Dordtse Synode bij elkaar kwam. Een internationaal gezelschap van protestantse theologen ging daar in debat over een verschil van mening in de Nederlandse kerken. De spanningen rond dit verschil waren zo hoog opgelopen dat een burgeroorlog dreigde, en dat terwijl men ook met Spanje nog in oorlog was.

  Heeft u woensdag tijd? Vrijwilligers gezocht voor GIRO555-belpanel!

  Op de Giro555 actiedag aankomende woensdag 10 oktober zijn er 300 vrijwilligers nodig voor het belpanel. We zoeken gemeenteleden die (bijna) 18 jaar of ouder zijn en naar de locaties in Almere of Houten willen komen. Waarom? Om de duizenden belletjes van mensen die een gift willen geven in ontvangst te nemen. Zo kunnen we ons heel praktisch inzetten voor onze broeders en zusters op Sulawesi.

  Kerken in actie voor Sulawesi

  Vorige week werd Sulawesi hard en onverwacht getroffen door een tsunami en aardbevingen. Kerk in Actie is coördinator van de landelijke noodhulpactie en roept kerken op om in actie te komen. Doet uw gemeente ook mee?

  8 tips ter voorbereiding op dankdag

  Hoe viert u met uw gemeente dankdag op de eerste woensdag in november? Dankdag valt in 2018 op woensdag 7 november. De officiële naam van deze dag is: Dankdag voor Gewas en Arbeid.

  Fondsenwerven in de kerk - not done?

  In het najaar starten de voorbereidingen voor de Actie Kerkbalans. Elk jaar wordt het lastiger voldoende geld binnen te halen. Sinds 2016 lopen er daarom pilots om nieuwe fondsenwervende instrumenten in te zetten. Maar passen commerciële methoden wel bij de kerk? Vier betrokkenen reageren.

  Kerst vieren met kinderen in de kerk

  Kerst is het feest van licht. Jezus werd geboren om Gods licht zichtbaar te maken voor iedereen. In de adventsweken leven we toe naar dit feest. Deze periode is uitstekend geschikt om wat extra´s te doen met de kinderen in de kerk.

  ‘Wij zíjn de mensen van hoop’

  Na zeven jaar oorlog in Syrië zijn veel christenen omgekomen of gevlucht. Is er nog hoop voor de kerk in dit verscheurde land? Mathilde Sabbagh, predikant in de National Evangelical Presbyterian Church of Al-Hassakeh, is daar heel duidelijk over: ja. Ze beschrijft wat die hoop inhoudt.

  Leve de breiende kerk!

  Vanaf mijn vroege jeugd is de kerk verbonden met breien. Vanwege Opoe. Zij breide eigenlijk altijd, en overal. Opoe was een lieve vrouw, altijd in het zwart gekleed, met de voeten op een bankje en een boel breipennen onder de arm. Opoe breide enkel sokken en kousen. Wanneer ik vroeg voor wie, dan antwoordde zij steevast: ‘Voor de kerk, jongen’.

  Een belangrijk getuigenis van hoop

  Aan het begin van de actieweek 'Versterk de kerk in het Midden-Oosten' reflecteert scriba ds. René de Reuver op onze verbondenheid met de kerken in Syrië en Irak. "Zij hebben niet alleen onze support nodig, maar leren ons ook iets: wat het betekent om hoopvol te leven. Niet vanuit optimisme, maar vanwege het geloof in de opstanding van Jezus uit de dood."

  Uit welke liedbundel zingt u het liefste? Laat het weten!

  “Zingen is twee keer bidden” is een veelgehoorde uitspraak. Veel protestanten houden van zingen. Er is binnen de Protestantse Kerk dan ook een grote verscheidenheid aan liedbundels beschikbaar. Van psalmen tot Hemelhoog, van Johannes de Heer tot het nieuwe Liedboek.

  In welke woorden wil ik wonen - videoserie over het geloofsgesprek

  Dominee René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk, is opgegroeid onder de rook van Rotterdam. Op weg naar school fietste hij elke dag langs De Kuip. De Feyenoordleus ‘geen woorden maar daden’ herkende hij van huis uit.