Nieuws

    400 jaar 'Dordt': een moment om te vieren?

    Het is deze maand 400 jaar geleden dat de Dordtse synode begon. Een synode met een prijs, aldus scriba ds. René de Reuver: raadpensionaris Van Oldenbarnevelt werd onthoofd en de eerste protestantse kerkscheiding was een feit. Maar 'Dordt' heeft ook een waardevolle oogst nagelaten.

    "Als je echt luistert naar iemand dan kijk je als het ware in de ziel"

    Dorine Keizer komt tijdens haar werk als ouderenpastor verschillende mensen tegen die allemaal hun unieke verhaal aan haar vertellen. Of juist niet. "Niet iedereen is een prater, sommige mensen vinden het gewoon fijn dat je er voor ze bent. Het is echt maatwerk."

    100 jaar na de Eerste Wereldoorlog

    11 november om 11 uur 1918 werd de wapenstilstand getekend van de Eerste Wereldoorlog en zwegen de kanonnen. Een vreselijke oorlog kwam ten einde. In het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk heet deze oorlog nog steeds ‘The Great War’. Nederland was neutraal, maar heeft wel een miljoen vluchtelingen uit België opgevangen.

    Welke rituelen zijn er voor de gedachtenisdienst?

    In bijna negentig procent van de protestantse gemeenten wordt tijdens de laatste zondag van het kerkelijk jaar stilgestaan bij de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Het noemen van de namen van de overledenen is altijd een bijzonder en plechtig moment. Welke rituelen zijn er te bedenken om dit moment nog meer betekenis te geven?

    Dankdag na droogte

    Ds. Folkert de Jong van de protestantse gemeente Aalten schreef onderstaand gebed voor dankdag.

    Hoe de kerk zich inzet voor gevangenen

    Gevangenen die vrij komen en een nieuw begin willen maken staan voor grote uitdagingen. Want hoe vind je werk, en een plek in de maatschappij? En hoe voorkom je dat je na de detentieperiode opnieuw in de criminaliteit belandt? Kerk in Actie zet zich voor gevangenen in en helpt hen deze vicieuze cirkel te doorbreken.

    Kerkasiel is een eeuwenoud fenomeen

    De Protestantse Kerk in Nederland bewondert het kerkasiel in kerk- en buurthuis Bethel. Kerkasiel is van alle tijden, het gaat zelfs terug tot de 6e eeuw. Lees hier meer over het kerkasiel en de eeuwenoude traditie om voortvluchtigen een veilige plaats te bieden.

    De Protestantse Kerk, het kinderpardon en kerkasiel

    Op dinsdag 30 oktober om 19.30 uur gaat ds. René de Reuver, scriba generale synode, voor in de doorlopende kerkdienst in de Bethelkapel in Den Haag. Dat doet hij op uitnodiging van de protestantse gemeente Den Haag. Deze gemeente organiseert deze kerkdienst in het kader van het kerkasiel dat deze gemeente verleent aan de familie Tamrazyan.

    FRIS: betere ondersteuning bij financiële rapportages

    Alle diakenen en kerkrentmeesters kunnen nu aan de slag met het nieuwe online Financieel Rapportage en Informatie Systeem (FRIS), waarmee het indienen van begrotingen en jaarrekeningen voortaan een stuk eenvoudiger wordt. Projectleider Gijs van Ballegooijen licht het nieuwe systeem toe.

    Voorspoed: genade of maakbaar?

    Vierhonderd jaar geleden werden de Dordtse Leerregels, met Gods genade als centraal thema, opgesteld. Maar hoe voelen we ons anno 2018? Nog steeds afhankelijk van genade, of in steeds grotere mate overtuigd van de maakbaarheid van het bestaan? Vier mensen met verschillende achtergronden reageren.

    Bent u tevreden over het functioneren van uw kerkenraad?

    Wordt er in uw kerkenraad en gemeente te veel vergaderd? Bent u tevreden over de manier van besluitvorming en de communicatie in en door uw kerkenraad? Komt u in de kerkenraad toe aan ontmoeting, bezinning en een goed gesprek over het geloof in God?

    Kerk in de klas: 'Neem als kerk het initiatief'

    Samenwerking tussen kerken en scholen kan versterkend en zingevend werken. Corina Nagel, onderwijskundige en medewerker bij de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, ziet mogelijkheden.