Nieuws

  Koken met kookdominee Han Wilmink. Vreugde op het menu!

  Enkele uren hebben ze met z'n veertienen gekookt. In het zaaltje naast de riante keuken van 't Laag zijn de tafels gedekt. De eters zitten vol verwachting klaar. Je krijgt tenslotte niet elke dag een 'Romeins ei uit het jaar nul' op je bordje. Een lange man gaat zo staan dat hij iedereen kan zien en stelt zich voor: "Fijn dat jullie er zijn. Ik ben Han Wilmink, de kookdominee. Met een k. Niet met een c."

  Lijsttrekkers in kerken aan de tand gevoeld

  De politiek, daar kun je als kerk beter niet je handen aan branden. Toch? Niet alle kerken denken er zo over. “Wij hebben een unieke invalshoek voor een debat: wat is je morele kompas als politicus?”

  Vier verschillende veertigdagentijdkalenders

  Vandaag begint de veertigdagentijd. Om deze tijd bewust te beleven, zijn veertigdagentijdkalenders een handig hulpmiddel. We zetten er vier voor u op een rij. Drie van gemeenten van de Protestantse Kerk: Eibergen, Zeist en Papendrecht. De vierde is van Kerk in Actie.

  40dagentijd: Onvoorwaardelijke liefde

  Vandaag start de veertigdagentijd. De veertigdagentijd is de periode voor Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. Stilstaan bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg. De app van Kerk in Actie helpt om bewust toe te leven naar Pasen.

  Valentijnsviering: een zegen voor iedereen

  14 februari is bekend als dé dag van de liefde. Voor de protestantse Oosterkerk te Capelle aan den IJssel de reden om een speciale valentijnsviering te organiseren waar iedereen een zegen kan komen vragen over hun relatie.

  Scriba over donorwet: 'Niemand sterft voor zichzelf'

  Morgen (dinsdag 13 februari) beslist de Eerste Kamer over de donorwet. Ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, vindt het goed dat de discussie over donorregistratie wordt gevoerd. Ongeacht de uitslag van de stemming over dit wetsvoorstel roept hij iedereen op het donorcodicil in te vullen.

  Stichting Jozef winnaar Kerk en Wereld Jongerenprijs 2018

  Project Prospect van Stichting Jozef is de winnaar van de Jongerenprijs 2018. Tijdens het Kerk en Wereld symposium kregen zij de hoofdprijs uitgereikt van commissievoorzitter Marieke den Braber. Met dit project geeft stichting Jozef jongeren aan de rand van de samenleving begeleiding op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en persoonlijke ontwikkeling.

  ‘We houden allebei van stilte en bezinning’

  Ze schelen meer dan vijftig jaar, maar Celina Rijk (19) en Rina Wattel (73) uit Oost-Souburg zijn het opvallend vaak met elkaar eens. “Als het gaat om de kerk, is het goed dat het ‘moeten’ eraf is.”

  House of Joy: een pioniersplek gaat nogmaals pionieren!

  Voor het eerst is er in de Protestantse Kerk een pioniersplek gevormd die voortkomt uit een (voormalige) pioniersplek. Wijkgemeente Crosspoint begint met pioniersplek House of Joy. Speciaal voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

  Honger naar gebed

  Ron van der Spoel zet in Amersfoort gebedsgemeenschappen op van mensen die bidden voor hun buurt. ‘Overal groeit het besef dat de samenleving iets groters nodig heeft.’

  Scriba René de Reuver over voltooid leven

  'Mijn tijden zijn in Uw hand, daar spreekt overgave uit', onder deze titel staat vandaag (maandag 5 februari) een interview met ds. René de Reuver over voltooid leven in dagblad Trouw.

  Sjoeldienst met Tamarah Benima

  Joden en christenen, praktiserend en niet praktiserend, die samenkomen voor een open synagogedienst, gaat dat wel goed? Anneke Cats en de leden van de Commissie Kerk en Israel van de Protestantse kerk in Spijkenisse, organiseerde deze dienst samen met rabbijn Tamarah Benima.

  65 jaar na watersnoodramp: Zeeland doet iets terug voor Pakistan

  In 1953 werd in de Pakistaanse havenstad Karachi geld ingezameld voor de watersnoodramp in Zeeland. Ongeveer 65 jaar later doen Zeeuwse kerken iets terug. Meer dan 57 Zeeuwse kerken hopen in 2018 samen met Kerk in Actie geld op te halen voor hulp in Pakistan.

  Dopen kinderen Maurits door dominee Nico ter Linden
  Nico ter Linden - In memoriam

  De Amsterdamse dominee Nico ter Linden is op 81-jarige leeftijd overleden. De voorganger was vanaf 1975 bijna twintig jaar de predikant van de protestantse Westerkerk in Amsterdam.

  Genomineerde projecten Kerk en Wereld Jongerenprijs bekend

  Kerk en Wereld heeft vandaag de genomineerde projecten van de Jongerenprijs 2018 bekendgemaakt. Op 8 februari ontvangen Moneyfit in Haarlem, Frapp van de Franciscaanse Beweging, De Kwekerij in Amsterdam en Prospect van Stichting Jozef een bedrag van €5000,-. De definitieve winnaar krijgt de hoofdprijs van €10.000.

  Zo doen wij... Het Leerhuis van Sleeuwijk

  Het begrip ‘leerhuis’ stamt uit de Joodse traditie. Daarin leeft de gedachte dat een mens nooit te oud is om te leren. En dat je het beste leert als je dit gezamenlijk doet. Leraar en leerling stellen vragen, gaan met elkaar in gesprek.

  Verplichte coaching voor ambtsdragers?

  Het vraagt in deze tijd heel wat van een mens om ambtsdrager te zijn. Alle ambtsdragers, inclusief predikanten, zouden daarom verplicht gecoacht moeten worden. Of wil niemand dan meer ambtsdrager worden?