Nieuws

  Gesprek van hart tot hart over huwelijk en homohuwelijk

  Tijdens de generale synode is bij nader inzien toch geen besluit genomen over ordinanties 5.3 en 5.4. De ordinanties in de kerkorde die over het huwelijk gaan. Scriba De Reuver: “Een gesprek van hart tot hart is namelijk belangrijker dan een standpunten-discussie.”

  Wat is protestantse liturgie?

  ‘Hier komt de dominee met z’n lange tabberd. We zingen eerst van God’. Zo vatte de vierjarige Marcel Barnard zijn eerste kerkdienst samen.

  In de rij voor Jezus

  December is in aantocht. De hele wereld maakt zich op voor Kerst. Overal zie je kerstbomen en feestverlichting verschijnen. In de kerk draait het feest van Kerst om de geboorte van Jezus Christus. Zijn geboorte betekende het begin van iets nieuws. Hoe breng je dit eeuwenoude bijbelverhaal opnieuw tot leven?

  Kerk en Wereld Jongerenprijs 2018

  ¨Wij zijn gezegende mensen die anderen tot zegen kunnen zijn. Iets doen voor een ander is niet alleen goed voor die ander, maar doet ook jezelf goed¨, aldus Karin van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk en tevens voorzitter van de jury Jongerenprijs 2018. De prijs zal in februari 2018 worden uitgereikt tijdens het symposium van instituut Kerk en Wereld in Amsterdam.

  Over je grenzen heen kijken met missionaire specialisatie

  Kerk naar buiten, missionair gemeente zijn, pionieren, kerk in de buurt. Het zijn veelgehoorde termen. Maar welke rol speelt een predikant of kerkelijk werker daarin? De missionaire specialisatie van de Protestantse Kerk leidt hen op tot inspirerende, missionaire voorgangers.

  In gesprek met moslims: leren van elkaars verschillen

  In Heemskerk hebben christenen en moslims de banden aangehaald. Dat gaat verder dan alleen samen theedrinken: “Als je alleen maar focust op de dingen die je met elkaar deelt, ben je vrij snel uitgepraat. Je verbindt je pas écht met elkaar als je in gesprek gaat over de verschillen.”

  Interim-predikant als baken in onrustige tijden

  De hervormde wijkgemeente Westerkerk in Kampen stond in 2015 en 2016 voor een aantal grote uitdagingen, waaronder het samengaan met een wijkgemeente en de sluiting van een kerkgebouw. “We zijn erg dankbaar voor de professionele begeleiding van onze interim-predikant.”

  ds Mirjam Kollenstaart
  Niets uit ons en al uit Hem

  Dominee Mirjam Kollenstaart-Muis is predikant in Ottoland en gaat morgen voor in de Nationale Viering in de Domkerk. 'Ter voorbereiding' deed ze de Nationale Protestantentest.

  Jacobine Geel
  Jacobine Geel: onverschilligheid is geen optie

  Volgens de protestantentest lijkt theologe Jacobine Geel het meest op Albert Schweitzer, met een vleugje Martin Luther King. Gedreven, visionaire mensen, die zich inzetten voor anderen.

  Pionieren als nieuwe reformatie?

  Nieuwe vormen van kerkzijn roepen fundamentele vragen op. Martijn Vellekoop, projectleider pionieren vanuit de Protestantse Kerk: "Als pioniersplekken mensen dichter bij God brengen, is er wat mij betreft sprake van een vruchtbare reformatie."

  Wat gaat u doen met Hervormingsdag?

  Staat u stil bij Hervormingsdag? Herdenkt u 500 jaar Reformatie? Viert u 500 jaar protestant? Op dinsdag 31 oktober kunt u uw dag hiermee vullen.

  7x Luther in het land

  Over enkele dagen is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Dat gaat niet ongemerkt voorbij: kerken in het hele land herdenken dit moment met toneel, muziek en Lutherbier.

  Samen eten leidt tot meer begrip

  Sinds eind 2016 is er in Montfoort elke maand een aanschuifdiner voor vluchtelingen en plaatsgenoten. Marja Hanko, één van de initiatiefnemers en lid van de Protestantse Gemeente De Rank, vertelt over het succesvolle project.

  Bruggen bouwen tegen geweld

  Soms vergaderen ze in een moskee, soms in een kerk en soms in een synagoge. De leden van het Team Bruggen Bouwen in Enschede werken samen aan meer verbinding en begrip in hun stad. Ook als ze daarvoor demonstraties moeten trotseren.