Nieuws

  Synodeleden op safari naar pioniersplekken in Almere en Hilversum

  Waar denkt u aan bij het woord safari? Op reis gaan, nieuwe werelden ontdekken. En dat is precies wat een aantal synodeleden van de Protestantse Kerk vandaag deed. Ze namen een kijkje in de wereld van pioniersplekken, nieuwe vormen van kerk-zijn in Almere en Hilversum. Met een heuse safari-jeep.

  Profetisch preken: 'Laten zien hoe iets ánders is en kan'

  Eerder dit jaar promoveerde de Zeister predikant Kees van Ekris aan de PThU op zijn studie naar het profetische element in de prediking. Wat gebeurt er in een profetische preek? Hoe goed luistert een gemeente? En wie wacht er nog op een profetische stem?

  Gebed bij ongeluk in Oss

  Vanochtend gebeurde er een verschrikkelijk ongeluk in Oss. Alle media besteden hier aandacht aan. Nederland leeft mee met slachtoffers en nabestaanden. Ds. Saskia van Meggelen, preses generale synode, schreef een gebed. 'Ontferm u Heer, heb medelijden. Wees aanwezig in aandacht en zorg voor mensen.'

  Jodendom en christendom komen uit dezelfde moederschoot

  Met enige aarzeling reageer ik op het interview met Jan Offringa naar aanleiding van zijn manifest op www.liberaalchristendom.nl. Want alles wat je zegt over Israël valt wel ergens verkeerd, is mijn ervaring. Toch wil ik een tegengeluid laten horen, want wat Offringa zegt is niet mis.

  Jongeren en de preek: 'Relatie is het sleutelwoord'

  Veel jongeren van 15-20 jaar geven aan dat de preek hen niet raakt. Hoe breng je daar verandering in? Nelleke Plomp, specialist Vieren bij JOP, deed onderzoek naar deze vraag en publiceerde onlangs haar aanbevelingen. Voor predikanten én voor jongeren.

  Koreaanse vredesmaaltijd in Hoofddorp

  Terwijl de wereldpers de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in volgt, vindt er in een kerk in Hoofddorp minstens zo’n bijzondere ontmoeting plaats...

  Zwolle helpt Syrië: ´We zijn samen met hen kerk´

  Het project Versterk de Kerk van Kerk in Actie steunt kwetsbare kerken wereldwijd. De najaarscampagne vraagt aandacht voor kerken in Syrië en omringende landen. De Evangelisch-Lutherse Kerk in Zwolle doet ook mee. Diaken Mirjam Heerema: ‘We helpen heel direct de christenen in dit gebied.’

  ‘Het gaat mij om mensen die wat doen’

  Hij scoorde grote hits met liederen als ‘Papa’ en ‘Ik heb je lief’, won twee Edisons en een Gouden en Zilveren Harp. Wat doet Stef Bos op de Landelijke Diaconale Dag op 10 november?

  Kerk als herberg in Nijeveen

  Bij een stamtafel en een loungeset denk je eerder aan een café dan aan een kerk. Toch maken deze deel uit van het meubilair van de gereformeerde kerk in Nijeveen. “Ze passen bij de kerk als herberg, open en laagdrempelig, een plek waar je je verhaal kwijt kunt. Zo’n kerk willen we zijn.”

  Wie ben je? Een moslim, Jood en christen aan het woord

  Wat is de Joodse identiteit precies? Wat houdt het in als je zegt dat je christen bent? En kunnen we omschrijven wat het islamitisch geloof inhoudt? Een portret van drie vrouwen: moslimtheologe Nadia Dahri, rabbijn Marianne van Praag en predikante Rebecca Onderstal.

  Wat kunnen pioniersplekken leren van Tony’s Chocoloneley?

  Karamel zeezout, gewoon puur of de wit framboos met knettersuiker. Wie kent deze overheerlijke chocolade repen met bijzondere smaakcombinaties van Tony's Chocolonely niet? En wat kunnen pioniersplekken van de Protestantse Kerk nou leren van bedrijven zoals Tony's Chocolonely, Fairphone of Greenwheels?

  Elke week een nieuw lied

  Rob van den Eijkhof is al zo lang met kerkmuziek bezig dat allerlei liederen hem tot tranen toe kunnen beroeren. “Als de gemeente een nieuw lied instudeert, vallen op een gegeven moment tekst en melodie samen. Dan komen bij mij de emoties.”

  Protestants paspoort: Ben Tiggelaar

  In welke kerk is Ben Tiggelaar opgegroeid? Wat is zijn favoriete bijbelpersonage? En wat is zijn meest dierbare kerkherinnering? Op deze en andere vragen geeft gedragswetenschapper én protestant Ben Tiggelaar antwoord.

  Druk druk druk, maar wel graag betrokken

  In veel gemeenten zijn twintigers en dertigers maar nauwelijks zichtbaar. Hoe komt dat? En is er iets aan te doen? Sharon van Veen (21) uit de Ichthuskerk uit Zoetermeer deed onderzoek naar deze leeftijdsgroep in haar gemeente en publiceerde onlangs haar conclusies en aanbevelingen.

  ‘Laat het vasteland achter je en haal inspiratie overzee’

  Het begint al bij de overtocht. Mensen ontmoeten elkaar op de boot, en komen elkaar op het eiland steeds weer tegen. “Het eiland Terschelling is een unieke plek voor het Inspiratiefestival eind oktober”, vertelt initiatiefnemer ds. Mathilde de Graaff. “Je kunt wel spreken van een inspiratiereis.”

  Vacarelezing - De weg die bij je hoort

  Ds. Mariska van Beusichem houdt dit jaar de vacarelezing tijdens de landelijke Vacaredag op zaterdag 6 oktober. Ze licht een tipje van de sluier op. Over richting zoeken in je leven en geluk vinden...

  Hak je eigen Jezusbeeld: ‘Mijn genade is jou genoeg’

  Het tv-programma 'Met hart en ziel' (KRO-NCRV) gaat van start met een nieuwe serie afleveringen. Vanmiddag om 16.45 uur is de eerste aflevering te zien, die werd opgenomen tijdens een bijzondere workshop op het Graceland Festival.

  Bungeejumpen vanaf de schouders van de traditie

  "Pionieren met doop en avondmaal. Voor de één klinkt dit waarschijnlijk als muziek in de oren. Voor de ander als vloeken in de kerk." Anneke van der Velde vertelt over de cursus 'doop en avondmaal met pioniers'.

  Dilemma: Wat te doen met Israëlzondag?

  Jaarlijks staan we op Israëlzondag stil bij de joodse wortels van het christendom. Voor sommige mensen is Israëlzondag echter onbekend of zelfs omstreden. Moeten we de naam veranderen, deze zondag afschaffen of deze juist veel meer onder de aandacht brengen?