Nieuws

  Protestants perspectief - Meer mens

  De Verenigde Naties heeft 18 december uitgeroepen tot Internationale Migrantendag. Voor scriba René de Reuver aanleiding om zijn verhaal over een ongemakkelijke persoonlijke ontmoeting te delen.

  Kerstboodschap ds. René de Reuver: 'Wees niet bang!'

  Angst: het is een rode draad in onze samenleving, analyseert scriba ds. René de Reuver. Angst voor ziekte, voor gebrekkig ouder worden, voor verlies van grip op het leven ... "Er is echter een tegenverhaal. Het verhaal van God die zegt: 'Wees niet bang'."

  Zo kunt u de jaarrekening opstellen in FRIS

  FRIS biedt met ingang van 17 december uitgebreide mogelijkheden voor het opstellen van de jaarrekeningen van gemeenten en diaconieën. Lees hier hoe u dit kunt doen.

  Bachconcert of cantatedienst in uw kerk? Vraag subsidie aan!

  Als protestantse gemeente een cantatedienst houden of een Bachconcert organiseren? Meer weten over lutherse tradities? Via de Solidariteitskas kan hiervoor subsidie worden aangevraagd. Zowel plaatselijke als regionale projecten komen in aanmerking op basis van gemeenten voor gemeenten.

  ‘Een rechtvaardige wereld mag wat kosten’

  De brede oecumenische beweging De Nieuwe Beurskoers werkt aan een duurzame, rechtvaardige toekomst zonder armoede. Oprichters en ambassadeurs Karin van den Broeke en Denis Hendrickx vinden dat de hoogste tijd. ‘Het kan zo niet langer.’

  “Als dorpskerk ben je sowieso missionair”

  Edwin Groot Karsijn (29) verhuisde vanuit de studentenstad Leiden naar een mooie, oude pastorie op het Zeeuwse platteland om daar als beginnend predikant twee dorpskerken te bedienen. De gemeente van Kerkwerve en die van Oosterland hebben gezamenlijk een beroep uitgebracht, zo is het mogelijk dat ze beide een predikant hebben.

  Het nieuwe leren: iets voor u?

  Wie een taak binnen de gemeente wil vervullen wordt soms gevraagd een cursus te volgen. Een drempel? Nee hoor, het nieuwe leren is leuk. En ook nog eens heel flexibel.

  Welkom op de nieuwjaarsontmoeting van de Protestantse Kerk!

  Op 17 januari 2019 is er een nieuwjaarsontmoeting speciaal voor ambt- en taakdragers van de Protestantse Kerk. Laat u en uw gemeente inspireren voor een nieuw jaar. Het is een moment om elkaar te ontmoeten, vooruit te kijken naar 2019 en verhalen te horen van andere gemeenten.

  Zojuist verschenen: Essaybundel ‘De Bijbel in Nederland’

  Hoe bekend zijn bijbelverhalen nog in ons land? En welke betekenis geven we vandaag de dag aan die verhalen? Over deze vragen gaat de essaybundel ‘De Bijbel in Nederland’, die deze week verschijnt. Het is ook de titel van een symposium dat gehouden zal worden op 9 maart 2019. Initiatiefnemers van de bundel en het symposium zijn het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Protestantse Kerk in Nederland.

  ‘Het woord Jood is een scheldwoord geworden’

  De cijfers liegen er niet om in het recente EenVandaag-onderzoek over Joden in Nederland. 77 % van de 557 ondervraagde Joden in Nederland ondervindt veel anti-joods sentiment, in de nieuwsmedia, op straat, op internet, in de politiek, door vernielingen.

  Terugkerende kerstdilemma's: vier predikanten aan het woord

  Kerstdilemma’s, wie heeft ze niet? Dominees zeker wel! Toch maar weer kiezen voor de gouwe oude kerstliederen? Waar nu weer over preken? Wel of geen boom in de kerk? In hoeverre moet je je richten op de mensen die er alleen met Kerst zijn? Vier kerstdilemma’s, mét oplossing.

  Stef Bos schrijft lied voor Kerstcampagne 'Geef licht'

  Komende zondag begint de Kerstcampagne 'Geef licht' van Kerk in Actie. Speciaal voor deze campagne schreef zanger Stef Bos het lied 'Geef licht'. "Juist mensen die in het duister zitten, laten je zien waar je het licht kunt vinden."

  Eeuwigheidszondag: kan de hemel ons nog troosten?

  Zondag wordt in veel gemeenten stilgestaan bij de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Emeritus-professor Jan Muis pleit ervoor om tijdens de dienst het onderwerp 'hemel' niet te vermijden. "Hoewel we niet precies weten wat de hemel is, weten we dat God ook in de dood onze God blijft en wij niet alleen zullen zijn."

  Mogen vrijwilligers dopen of moet een predikant dat doen? Denk met ons mee!

  Moet lidmaatschap van de kerk verplicht zijn? Mogen vrijwilligers dopen of moet een predikant dat doen? Vragen die boven komen nu nieuwe vormen van kerk-zijn binnen de Protestantse Kerk volwassen aan het worden zijn. Vanaf januari kunt u meedenken over dit soort fundamentele vragen, op een van de vijf bijeenkomsten in het land.

  Sirkelslag YOUNG verbindt tieners

  Wilt u tieners op een laagdrempelige manier bij uw kerk betrekken? Organiseer dan op vrijdagavond 1 februari in uw gemeente het spel Sirkelslag YOUNG. Het programma is kant-en-klaar bij JOP te bestellen. Jongeren spelen het spel in de eigen kerk of het jeugdhonk. Via een livestream en social media staat de groep in verbinding met honderden andere jeugdgroepen uit heel Nederland.

  Betekenisvol ritueel geeft ruimte aan verdriet

  In bijna negentig procent van de protestantse gemeenten wordt komende zondag stilgestaan bij de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Steeds meer gemeenten richten zich daarbij ook op de buurt. “De kerk heeft iets te bieden als het gaat om rouw en verlies.”

  “Je wilt voor je tieners natuurlijk een veilige omgeving”

  Toen de Protestantse Gemeente Oisterwijk te maken kreeg met onbekende vrijwilligers uit een andere gemeente, kwam de vraag naar veiligheid boven. Het leidde uiteindelijk tot een preventiebeleid m.b.t. seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen het jeugdwerk. Initiatiefnemer Robert Nieuwenhuijse: “Het gaat natuurlijk verder dan de zaken op papier goed geregeld hebben, het gaat erom dat je met z’n allen weet wat het inhoudt.”

  Woord&weg voortaan gratis

  Vanaf januari 2019 veranderen de abonnementen op de tijdschriften woord&weg, Diakonia, Kerk&Israël Onderweg en Jong Protestant. Maurits van Stuijvenberg, coördinator Communicatie en Drukwerkbegeleiding bij de dienstenorganisatie, legt uit.

  “Maak migratie persoonlijk. Migranten zijn mensen met een biografie.”

  “Bij migratie gaat vanuit protestants perspectief niet om een probleem dat beheerst en opgelost moet worden. Dat doet de politiek. Die dehumaniseert mensen. Dan gaat het over beleid en regels. Maar migratie gaat over mensen met een eigen gezicht, verhaal en context. Mensen net zoals u en ik. Mensen die ons uitdagen naaste te worden”, aldus ds. René de Reuver, scriba Protestantse Kerk, tijdens de presentatie van het boek ‘Van migrant tot naaste”.