Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Training

Training voor mentoren

Pijl naar links Alle trainingen

Een training voor begeleiders van collega predikanten of kerkelijk werkers.

Wat levert de training op?

 • Kennis en vaardigheden om een beginnende collega te begeleiden
 • U hebt u de rol van mentor / begeleider van een beginnende collega eigen gemaakt
 • U hebt als mentor meer zicht gekregen op uw eigen functioneren als predikant / kerkelijk werker

Inhoud en opzet

In deze cursus leert u te reflecteren op uw eigen rol als predikant en u leert u de rol van mentor/begeleider eigen te maken. De training kan alleen gevolgd worden als u een mentorant of stagiaire toegewezen hebt gekregen of op korte termijn toegewezen zal krijgen. Bent u een toekomstig mentor die aan de training wil deelnemen, maar nog geen mentorant begeleidt, dan kunt u contact opnemen met de dienstenorganisatie.

Onderdelen van de training zijn

De vier cursusdagen hebben steeds dezelfde opbouw. We beginnen met een opening in de kapel. Vervolgens verdiepen we ons in verschillende methoden die behulpzaam kunnen zijn in het mentoraat, in het denken van Edwin H. Friedman dat behulpzaam is om zicht te krijgen op de dynamiek binnen gemeenten, en in het thema `veilige gemeente'. Daarnaast bespreken we casus die de mentoren zelf inbrengen vanuit hun mentoraatsgesprekken.

Voor wie de training bedoeld is

 • De training is in eerste instantie bedoeld voor predikanten en kerkelijk werkers die op dit moment mentoraat verlenen aan beginnende predikanten/kerkelijk werkers of dat binnenkort zullen gaan doen (de koppeling is gemaakt). 
 • Daarnaast staat de training open voor deelnemers die nog geen mentoraat verlenen maar wel van plan zijn dat in de toekomst te gaan doen. We verzoeken u dan ook een bericht sturen aan mentoraat@protestantsekerk.nl zodat uw registratie als mentor bij ons bekend wordt.
 • Ook staat de training open voor mentoren die graag een eerder gevolgde training opnieuw willen doen. 

We stellen de trainingsplekken in eerste instantie ter beschikking aan mentoren die op korte termijn een mentorant gaan begeleiden of nu al begeleiden. In de andere gevallen kan het zijn dat uw plaats in de training opschuift naar een eerstvolgende training.

Bij de aanmelding verzoeken wij u in het opmerkingenveld van het aanmeldingsformulier aan te geven of een koppeling al tot stand is gebracht.

Tarieven trainingen en opleidingen voor professionals

De tarieven voor trainingen en opleidingen voor professionals hebben elk een eigen tarief. Deze is te vinden bij de betreffende training of opleiding.

Annuleringskosten

Annuleringskosten bij kosten van meer dan € 40,-

 • tot 3 maanden voor aanvang kun je kosteloos annuleren
 • 3 tot 1 maand voor aanvang 25%
 • 1 maand voor aanvang of minder 40%
 • 14 dagen voor aanvang of minder 50%
 • 7 dagen voor aanvang of minder 80%

Annuleringskosten bij deelnemerskosten van minder dan € 40,-

 • tot 1 week voor aanvang kunt u kosteloos annuleren
 • binnen 7 dagen voor aanvang bent u het volledige cursusbedrag verschuldigd

Overige bepalingen:

 • Bij ziekte wordt de mogelijkheid geboden om de training op een later moment in te halen.
 • Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht als de deelnemer zich aantoonbaar door een ander laat vervangen.

Voorjaar 2020:  

Woensdag 5 februari; 25 maart; 20 mei en 24 juni.  Alle dagen van 09.30 uur tot 21.00 uur, incl. lunch en diner

Aanmelden

 

Najaar 2019:

dinsdag - woensdag 24 - 25 september, maandag - dinsdag 9 - 10 december, inclusief avond en overnachting, alle dagen van 9.30 - 21.00 uur.                    Het maximum aantal deelnemers aan deze training is bereikt, derhalve kunt u zich niet meer inschrijven voor deze training.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, 030-8801880 of een email sturen aan info@protestantsekerk.nl

Bekijk ook

Gerelateerde trainingen