Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Training

Contextueel bijbellezen

Pijl naar links Alle trainingen

Een introductie in de methode van contextueel bijbellezen, waarin de teksten weer gaan leven en relevant worden voor het leven van alledag.

Wat levert de training op?

U doet op een interactieve wijze ervaring op met de methode van contextueel bijbellezen en kunt deze manier van gezamenlijk bijbellezen als facilitator toepassen in het werken met verschillende doelgroepen. 
De basisprincipes van het contextueel bijbellezen zijn bruikbaar in de brede praktijk van het kerkenwerk en brengen (nieuw) enthousiasme voor het werken met de Bijbel in groepen.
Kortom: de training biedt zowel nieuwe inspiratie als concrete handvatten voor het begeleiden van gezamenlijke bijbelstudie.
 

Inhoud en opzet

De Bijbel is voor veel mensen in Nederland een vreemd, oud boek, dat ver van hen af staat. Zowel buiten als binnen de kerk ervaren mensen afstand tot de teksten en vinden het moeilijk om de Bijbel in verband te brengen met hun eigen leven en ons samenleven.

In deze training maakt u kennis met een manier van bijbellezen in groepen, die helpt om de tekst dichterbij mensen te brengen en waarmee het gesprek over hun eigen levenservaring (hun context) en de bijbeltekst gevoerd kan worden. Zo gaan de teksten weer leven en worden relevant voor het leven van vandaag. Het is ook een manier van bijbellezen die gemeenschap en spiritualiteit bevordert.

In het programma wisselen bijbelstudies, achtergrondinformatie en reflectie elkaar af. Er wordt een actieve deelname verwacht, waarbij u ook zelf aan de slag gaat met het ontwerpen van contextuele bijbelstudies. Na de tweedaagse volgt een periode om in eigen omgeving een aantal studies met groepen uit te proberen. Op de terugkomdag worden opgedane ervaringen besproken en wordt aanvullende training gegeven.

Onderdelen van de training zijn

  • De manier waarop je een contextuele bijbelstudie kan voorbereiden.
  • De manier waarop je een contextuele bijbelstudie is opgebouwd.
  • Vaardigheden die nodig zijn om een contextuele bijbelstudie te begeleiden.

Tarieven trainingen en opleidingen voor professionals

De tarieven voor trainingen en opleidingen voor professionals hebben elk een eigen tarief. Deze is te vinden bij de betreffende training of opleiding.

Docenten

Hette Domburg, predikant van de Protestantse Gemeente Schaarsbergen Hette Domburg, predikant van de Protestantse Gemeente Schaarsbergen

Aanmelden en informatie bij Peter Breure, secretaris Stichting Contextueel Bijbellezen Nederland: jpebreure@online.nl

 

 Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, 030-8801880 of een email sturen aan info@protestantsekerk.nl.

Bekijk ook

Gerelateerde trainingen