Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Aandacht voor de Pesachmaaltijd op de ontmoetingsdag Kerk & Israël 

Op 26 februari vindt de landelijke ontmoetingsdag Kerk & Israël plaats die in het teken staat van Pesach en Pasen. Dr. Johanna Tanja buigt zich als een van de sprekers over de vraag of Jezus op de avond voor zijn dood een sedermaaltijd vierde.

Met het thema ‘Ga mee in het bevrijdende van Pesach en Pasen’ volgt de landelijke ontmoetingsdag de lijn van de joodse feestdagen. Twee joodse en twee christelijke sprekers diepen het thema uit. Dr. Johanna Tanja, medewerker Kerk en Israël bij de dienstenorganisatie, gaat in op de vraag of Jezus op de avond voor zijn dood een sedermaaltijd vierde.

Verschillende manieren

“Het is een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven valt”, vertelt Tanja, als theoloog gespecialiseerd in historisch jodendom. “We kennen het verhaal dat Jezus de avond voor zijn dood met zijn leerlingen een maaltijd houdt. We kunnen aannemen dat het een sedermaaltijd was, maar hoe die eruit zag, weten we niet.” Deze Pesachmaaltijd werd in de tijd van Jezus op verschillende manieren gevierd. “Er valt niet veel met zekerheid te zeggen. Het is goed om jezelf te realiseren wat je bewust of onbewust voor ideeën bij dit bijbelverhaal hebt. Ik wil de deelnemers aan de ontmoetingsdag meenemen in de tekst en in kleine groepjes met elkaar laten praten. Dat helpt bij die bewustwording.”

Eigen interpretatie

Die bewustwording is belangrijk, vindt Tanja. Niet alleen als het gaat om onze ideeën bij dit bijbelverhaal, ook als het gaat om onze 'manieren'. “Er zijn christenen die met enige regelmaat een sedermaaltijd organiseren, maar het is goed om je af te vragen wat je dan eigenlijk doet. Je neemt een belangrijke traditie uit het levende jodendom en geeft er een eigen, christelijke, interpretatie aan. In de joodse gemeenschap kan dat overkomen als gebrek aan respect. Hoe zouden wij het vinden als joden het avondmaal zouden ‘naspelen’? Heel anders is het als je als gast wordt uitgenodigd bij een joodse sedermaaltijd.” Daarover spreekt dr. Piet van Midden, emeritus predikant en voorzitter van het OJEC. Hij is getrouwd met een orthodox-joodse vrouw en vertelt over de viering van Pesach en Pasen thuis.

Verdieping

De landelijke ontmoetingsdag is er niet alleen voor leden van werkgroepen Kerk & Israël volgens Johanna Tanja, die ook doceert aan de Rijksuniversiteit in Groningen en colleges Hebreeuws geeft aan de PThU. "De dag biedt met de vier sprekers echt verdieping rond het thema. En de wortels van de grote christelijke feesten zijn voor elk gemeentelid interessant."

De dag wordt georganiseerd door de Protestantse Raad voor Kerk en Israël en vindt plaats in Nijkerk. Meld je hier aan.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)