Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

7x Biddag

Woensdag 11 maart 2020 is het Biddag voor Gewas en Arbeid. Aanvankelijk was dit de biddag voor het gewas. Er werd dan gebeden om een zegen over het werk, van voornamelijk landbouw en visserij, en om een goede oogst om te voorzien in het ‘dagelijks brood’. Later werd het de biddag voor gewas én arbeid. Want tegenwoordig is het ‘dagelijks brood’ ook sterk afhankelijk van het wel of niet hebben van werk en de inkomsten daaruit.

Ter voorbereiding een aantal mogelijkheden op een rijtje:

1. Materiaal Kerk in Actie: Duurzaamheid en Armoede

Kerk in Actie verzorgt in samenwerking met Raad van Kerken materiaal voor de Biddag en Dankdag. Het materiaal staat dit jaar in het teken van 'duurzaamheid en armoede'. Bekijk hier hoe en wanneer u de brochure met gespreksvragen en liturgiesuggesties voor biddag kunt bestellen. De tekst voor Biddag is ook te vinden in De Eerste Dag, het tijdschrift bij het Oecumenisch Leesrooster.

2. Symbolisch bloemschikken
Wist u dat witte tulpen symbool staan voor gebed? Tulpen richten zich op en ontvouwen hun kelkbladeren om zegen te kunnen ontvangen. Tulpen mogen dan ook niet ontbreken in een liturgisch bloemstuk voor biddag

3. Viertafel voor het gezin
Een viertafel is een goed idee voor gezinnen die thuis aandacht willen besteden aan biddag. U maakt een viertafel door een plek in te richten in huis waar symbolen en spullen staan die verwijzen naar mensen of situaties waarvoor u wilt bidden. Kijk voor inspiratie eens op de volgende plekken:

4. Werkvormen voor jong en oud
Jong Protestant biedt diverse werkvormen aan die geschikt zijn voor biddag. Er zijn werkvormen geschikt voor basisschoolkinderen, middelbare scholieren en werkvormen die geschikt zijn om met de hele gemeente aan de slag te gaan.

5. Leren over bidden bij de HGJB
Het biddagthema van de HGJB is: ‘Vraag gerust!’. De basis hiervoor komt uit Lukas 11:1-13, waar Jezus Zijn discipelen leert wat ze kunnen bidden en met welke houding ze dat mogen doen. Bekijk hier het materiaal dat de HGJB dit jaar aanbiedt. 

6. Bezingen van de creativiteit van de Schepper
Micha Nederland kiest voor een andere insteek. Daar staat Psalm 104 centraal. Deze psalm bezingt de creativiteit van de Schepper en de biodiversiteit. 

7. Een preek over Biddag
Op preekwijzer.nl is een dossier voor Biddag te vinden. Dit telt 12 preekschetsen, 8 kindermomenten en 30 artikelen. 

Benieuwd naar de theologische achtergrond van biddag? Lees dan dit artikel:

Foto: Unsplash