Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

7x biddag

Woensdag 13 maart 2019 is het Biddag voor Gewas en Arbeid. Aanvankelijk was dit de biddag voor het gewas. Er werd dan gebeden om een zegen over het werk, van voornamelijk landbouw en visserij, en om een goede oogst om te voorzien in het ‘dagelijks brood’. Later werd het de biddag voor gewas én arbeid. Want tegenwoordig is het ‘dagelijks brood’ ook sterk afhankelijk van het wel of niet hebben van werk en de inkomsten daaruit.

Ter voorbereiding een aantal mogelijkheden op een rijtje:

1. Publiekscollege ‘De weg van gebed’
Geïnspireerd op weg naar biddag? Kom op 12 februari naar het publiekscollege ‘De weg van gebed’ van ds. Arjan Plaisier. Plaisier: "Spiritualiteit is een activiteit en bidden vervult hierin een sleutelrol. De weg van het gebed is geen gemakkelijke maar wel een noodzakelijke en ook vruchtbare weg. Ook hierin worden we geholpen door de de traditie. We lezen teksten over het gebed en laten ons ook door enkele gebedsteksten inspireren."

2. Materiaal Raad van Kerken: Werkende armen
Traditiegetrouw verzorgt de Raad van Kerken materiaal voor de zondag van de arbeid en biddag en dankdag voor gewas en arbeid. Het materiaal staat in het teken van 'werkende armen'. Een brochure met gespreksvragen en liturgiesuggesties. Op Preekwijzer.nl is ook een preekschets bij dit materiaal te vinden.

3. Symbolisch bloemschikken
Wist u dat witte tulpen symbool staan voor gebed? Tulpen richten zich op en ontvouwen hun kelkbladeren om zegen te kunnen ontvangen. Tulpen mogen dan ook niet ontbreken in een liturgisch bloemstuk voor biddag

4. Viertafel voor het gezin
Een viertafel is een goed idee voor gezinnen die thuis aandacht willen besteden aan biddag. U maakt een viertafel door een plek in te richten in huis waar symbolen en spullen staan die verwijzen naar mensen of situaties waarvoor u wilt bidden. Kijk voor inspiratie eens op de volgende plekken:

5. Werkvormen voor jong en oud
Jong Protestant biedt diverse werkvormen aan die geschikt zijn voor biddag. Er zijn werkvormen geschikt voor basisschoolkinderen, middelbare scholieren en werkvormen die geschikt zijn om met de hele gemeente aan de slag te gaan.

6. Bidden om wijsheid staat centraal bij de HGJB
De HGJB wil dat kinderen leren wat het betekent om te bidden om een wijs hart. Daarom staat het verhaal van koning Salomo centraal in het materiaal dat de HGJB dit jaar aanbiedt

7. Bezingen van de creativiteit van de Schepper
Micha Nederland kiest voor een andere insteek. Daar staat Psalm 104 centraal. Deze psalm bezingt de creativiteit van de Schepper en de biodiversiteit. 

ps. Stiekem nog een achtste tip

Op preekwijzer.nl is een dossier voor Biddag te vinden. Dit telt 12 preekschetsen, 8 kindermomenten en 30 artikelen. 

Foto: Unsplash

Lees meer over

Het thema Biddag & Dankdag