Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Bezoekproject 'geloofsopvoeding'

Pijl naar links Ideeënbank

Waarom?

Wilt u sterk jeugdwerk in uw gemeente, dan moet u investeren in gezinnen. Maar als u daarmee aan de slag wilt gaan, is het goed om te onderzoeken waar die gezinnen behoefte aan hebben. Ga bij de gezinnen op bezoek en met hen in gesprek. Zo kunt u optimaal aansluiten bij de context van de gezinnen in uw eigen gemeente.

Voorbereidingstijd

Een coördinator voor het bezoekproject volgt een training om dit project goed vorm te geven. Hij of zij neemt de vragenlijst door en probeert daarmee zo goed mogelijk aan te sluiten bij de eigen omgeving. Verzamel daarna een groep vrijwilligers die de gezinnen wil gaan bezoeken. Zoek daarna uit bij welke gezinnen u op bezoek kunt, en maak afspraken met hen. Na de bezoeken kost het ook nog tijd (tussen de 40-120 uur, afhankelijk van de grootte van de gemeente) om de uitkomsten goed te bespreken, en om de uitkomsten in de gemeente concreet te maken.

Tips

  • Zoek mensen die bij drie gezinnen op bezoek willen gaan. Door een specifiek aantal bezoeken te vragen, zijn gemeenteleden al snel enthousiast om mee te helpen. Kijk verder dan alleen de gezinnen die op zondag in de kerk zitten.
  • Laat u verrassen over de uitkomsten en luister ernaar. 

Vrijwilligers

  • een coördinator
  • bezoekmedewerkers. Het aantal hangt af van het aantal te bezoeken gezinnen.

Info & downloads

Lees in dit artikel waar een bezoekproject in Amersfoort allemaal toe leidde en download de vragenlijst.

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën