Doorgaan naar hoofdinhoud

Advent & Kerst

De geboorte van Jezus

‘Van U is de toekomst’. Als we daar niet van overtuigd waren, zou moedeloosheid ons kunnen overvallen. Maar juist met Advent staan we stil bij wat komt met Kerst: de geboorte van Jezus, door God gezonden om licht en leven te brengen. De toekomst is van God. Vanuit dat geloof delen we hoop en vertrouwen met de mensen om ons heen. Doe mee, geef licht!

Thema 2021: Geef licht

Vraag adventskalender 2021 gratis aan

Dit jaar staat in de Petrus-adventskalender het bijbelboek Openbaring centraal. Bij elke dag is een korte overdenking beschikbaar, aangevuld met gebeden, liederen en gespreksvragen.  U kunt een gratis exemplaar aanvragen via petrus.protestantsekerk.nl/adventskalender

De kalender bestellen voor uw gemeente
Misschien wilt u als kerk uw gemeenteleden verrassen met een kalender. Vanaf twee en meer exemplaren kost de kalender 1 euro per stuk en is deze te bestellen via petrus.protestantsekerk.nl/kalenderbestellen

Liturgisch bloemschikken

De bloemschiksuggestie in de brochure ‘Liturgisch bloemschikken voor Advent & Kerst 2021’ is geïnspireerd op het thema van de kerstcampagne van Kerk in Actie - ‘Geef licht’. Vanaf begin november kunt u de nieuwe brochure downloaden via protestantsekerk.nl/bloemschikken

Kerstmagazine en adventsslinger

Van de eerste adventszondag tot en met Kerst komt de Protestantse Kerk via Kerk in Actie samen met u in actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. In het (gratis) minimagazine Geef licht komen de verhalen van vluchtelingenkinderen dichtbij. U kunt gratis exemplaren bestellen om op de eerste adventszondag aan al uw gemeenteleden uit te delen. Bij dit kerstmagazine zit een adventsslinger met elke dag een nieuw stukje van het verhaal van een vluchtelingenkind. Vraag het magazine en de slinger aan door onderstaand formulier in te vullen.

 

Vluchtelingentent met concert of tentenkamp

Een vluchtelingentent: misschien wel hét symbool voor de uitzichtloze vluchtelingenproblematiek in Griekenland. Daarom is een vluchtelingentent het centrale element in de kerstcampagne. Als gemeente kunt u zo’n tent bestellen, in combinatie met een concert van Zingen in de Kerk of een sponsor-tentenkamp voor tieners.

1. Organiseer een Geef licht-concert

Tijdens advent en Kerst kunt u samen met Zingen in de Kerk/Koren in de kerk een event organiseren. Dit event bestaat uit een concert of optreden, gegeven door artiesten die verbonden zijn aan Zingen in de kerk/Koren in de kerk. Kijk hier welke artiesten er meedoen.

Met dit concert of optreden vraagt u ook aandacht voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Om dit extra kracht bij te zetten kunt u een vluchtelingentent bestellen. De tent is een mooi en krachtig symbool, omdat hij onderstreept waarvoor u het concert organiseert. 

Vraag een Geef licht-concert aan

2. Organiseer een sponsoractie tentenkamp voor tieners

Bij de kerstcampagne Geef licht! van Kerk in Actie staat een vluchtelingentent centraal die onder andere kan worden ingezet voor een sponsoractie. Met deze sponsoractie komen jongeren in actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Met elkaar bivakkeren ze een nacht lang in tenten, in of buiten de kerk. 

Het event, onder de naam Kerstchallenge+, begint rond 22 uur met een stevige pannenkoekenmaaltijd. Daarna is het tijd om de tenten op te zetten, rondom de vluchtelingentent die symbool staat voor de schrijnende situatie van de vluchtelingenkinderen. In deze tent kunnen de jongeren door middel van beeld en geluid kennismaken met vier van hen. Rond middernacht is het tijd voor het echte werk: de Kerstchallenge in de vorm van een ‘vluchtroute’, midden in de nacht, met allerlei spannende opdrachten. Daarna is het tijd voor een paar uurtjes rust, voordat de jongeren om 8 uur gewekt worden voor een ontbijt. Om 9 uur staat een grote groep familie, gemeenteleden en andere supporters klaar voor een daverend applaus en zit het erop. 

Met de digitale collectebussen, waarmee alle deelnemers zich voor dit winterse tentenkampavontuur hebben laten sponsoren, is direct duidelijk hoeveel je als club of gemeente voor vluchtelingenkinderen in Griekenland hebt opgehaald. Organiseer een spetterende Kerstchallenge+ en reserveer vandaag nog een tent!

Bestel een vluchtelingentent voor een sponsoractie

Van kindernevendienstproject tot kerstchallenge

De weken voor Kerst zijn een mooie tijd om wat extra’s te doen met de kinderen en jongeren in de gemeente. Jong Protestant heeft een overzichtspagina gemaakt van kindernevendienstprojecten, kerstmusicals en andere advents- en kerstactiviteiten.

In de adventsperiode kunt u met uw jeugdgroep (10 tot 16 jaar) weer een spannend kerstspel spelen: de Kerstchallenge 2021Meer informatie volgt.

Bestel gratis cd of kleurboek als kerstgroet

Vanaf half oktober kunt u via daaromkerst.nl weer een gratis kerstcd bestellen. Dit jaar heeft u de keuze uit vier verschillende cd’s van onder andere Stef Bos, Edsilia Rombley en Elly & Rikkert. Ook kunt u een gratis kleurboek van Rainbow de duif bestellen. Gemeenten kunnen ook cd’s of het kleurboek stellen om uit te delen aan gemeenteleden. Vanaf 2 of meer exemplaren kost dat slechts 2,50 euro per stuk. 

Protestantse Kerk