Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

FRIS

FRIS is het nieuwe hulpmiddel voor het indienen van begrotingen en jaarrekeningen. FRIS (het Financieel Rapportage en Informatie Systeem) brengt uniformiteit en gemak voor het opstellen en indienen van de plaatselijke begrotingen en jaarrekeningen van diakenen en kerkrentmeesters.

Over FRIS

Waarom FRIS?

Goed financieel beheer is cruciaal voor een vitale gemeente. Zeker in tijden van verandering is het van groot belang om de zaken op orde te hebben. Maar het is niet altijd even gemakkelijk en duidelijk hoe het financieel beheer uitgevoerd moet worden. Gelukkig is er nu een nieuw systeem dat gemeenten helpt om op een gemakkelijke wijze begrotingen en jaarrekeningen te maken: het rapportagesysteem FRIS (Financieel Rapportage en Informatie Systeem).

Hoe en wanneer kan ik gebruik maken van FRIS?

Het eerste deel van FRIS is nu al beschikbaar en kan gebruikt worden voor de begroting van 2019. In december 2018 is het tweede deel klaar, waarmee de jaarrekening 2018 ingediend en beoordeeld kan worden. Voor de begroting van 2020 en de jaarrekening over 2019 is het de bedoeling dat alle gemeenten en diaconieën van FRIS gebruik maken. Hieronder vindt u het nieuwe rekeningschema, dat gebruikt kan worden voor de jaarrekening 2019. Ook colleges die voor de begroting 2019 en/of de jaarrekening 2018 gebruikmaken van FRIS maken gebruik van dit nieuwe rekeningschema.

Gebruikers over FRIS

De Protestantse gemeente Angerlo-Doesburg ging met FRIS aan de slag rondom onder andere de jaarrekening van 2018. Lees hieronder de bevindingen van de penningmeester.

"FRIS is echt overzichtelijker dan het oude Excelbestand dat we gebruikten. Het geeft makkelijk inzicht in de stand van zaken rondom de financiën van de gemeente. Ik ben er heel tevreden over. Alles werkt sneller en ook het invoeren gaat beter. Ik heb beter overzicht, weet precies wat er ingevuld moet worden en kan daardoor de kerkenraad en controlecommissie goed briefen. Anderen kunnen de gegevens ook veel makkelijker inzien. Een gemeentelid van ons werkt bij de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. Dat is fijn want zo worden we snel geholpen. We hebben recentelijk iemand  anders van de organisatie gevraagd om eens met een frisse blik naar onze financiën te kijken. Dat was een erg prettig en nuttig gesprek dat ons inzicht gaf in hoe we zaken nóg beter aan kunnen pakken als het gaat om bijvoorbeeld bezuinigingen en dergelijke."
Marieke van Genderen, penningmeester  

 

Vragen?

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Komt u er niet uit? Neem dan contact op via het FRIS-contactformulier.

FRIS-contactformulier

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)