Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Wat zijn de spellen/challenges en hoe werkt het?

De spellen zijn onderdeel van de seizoenspakketten en vormen allemaal onderdeel van één gezamenlijke verhaallijn die door het hele seizoen loopt. De verhaallijn is ieder jaar gebaseerd op het jaarthema van de Protestantse Kerk. Ieder onderdeel is ook los te spelen, maar je haalt het meeste uit de programma’s als je alle onderdelen volgt. 


In september of oktober speel je Sirkelslag ter introductie van het thema. 
In december speel je de KerstChallenge als vervolg op het thema. 
In januari doe je mee aan de diaconale actieweek, zodat kinderen en tieners leren over diaconaal werk. 
In februari of maart speel je de PaasChallenge ter reflectie op het thema. 

Doelgroep

Bij elk spel zijn er twee versies beschikbaar: 
KIDS: kinderen van 9 tot en met 12 jaar 
YOUNG: tieners van 13 tot en met 16 jaar 
Bij de KIDS versie ligt de moeilijkheid in de spellen lager dan bij de YOUNG versie. Daarnaast is het taalgebruik in de bijgeleverde media aangepast aan de doelgroep KIDS of YOUNG. En de praktische voorbeelden bij het thema zijn verschillend. 

Groepsgrootte

De ideale groepsgrootte voor een team is 4 tot 8 kinderen of tieners. 
Heb je minder kinderen of tieners, dan kun je vrienden van de kinderen en tieners uitnodigen. Werk samen met een andere lokale kerk of een middelbare school, of vraag volwassenen uit je eigen gemeente. 
Heb je meer dan 8, dan kun je meerdere teams vormen. Zorg dan dat elk team een eigen ruimte of zaaltje heeft waar de spellen gespeeld kunnen worden. Daarnaast heb je per team twee leiders nodig die het programma voorbereiden en het team begeleiden bij de spellen. 

Kosten

Je kunt de spellen gratis aanvragen. Wel is het nodig om je voor ieder spel apart aan te melden via de website. 

Benodigdheden

De benodigdheden vind je in het materiaal dat je digitaal krijgt opgestuurd. Dit zijn zoveel mogelijk huis-, tuin- en keukenmaterialen. Benodigdheden die je toch moet aanschaffen zijn gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar. 

Voorbereiding

Reken voor de voorbereiding per spel ongeveer 2 à 3 uur. Ter voorbereiding voer je de volgende acties uit: 

  • Vraag het materiaal aan. Bij ontvangst van het materiaal lees je de speluitleg goed door.
  • Nodig de kinderen en tieners uit voor de bijeenkomst.
  • Regel en verzamel de benodigdheden.
  • Regel genoeg leiding voor je team(s). Per team heb je in ieder geval 2 leiders nodig.
  • Vraag bijvoorbeeld een predikant, de koster of een twintiger om te helpen als leiding. Op deze manier betrek je de gemeente bij Sirkelslag.
  • Zet op de dag van het spelen ruim van tevoren alle onderdelen klaar en test de apparatuur om de media (video of audio) af te spelen. 

Speelduur

Over het algemeen duurt elk spel anderhalf tot 2 uur (90 tot 120 minuten). Je kunt er zelf voor kiezen om het programma in te korten, of juist te verlengen door zelf het programma uit te breiden. Zorg dat de spellen in het programma vlot achter elkaar worden gedaan. En houd de tijd aan die in het bijgeleverde overzicht staat vermeld om niet uit te lopen. 

De spellen

Sirkelslag 
Met Sirkelslag start je op een toffe manier het jeugdwerk op. Je maakt op een laagdrempelige en speelse manier kennis met het jaarthema. En je strijdt als team tegen meer dan duizend groepen om een bijzondere groepsprijs. Tijdens Sirkelslag maak je gebruik van een video van 90 minuten op YouTube waarin de presentatoren Remy en Sjoukje de spellen uitleggen. Op het moment dat er een spel gespeeld wordt, verschijnt een timer in beeld. Als team en als spelleider volg je dus gewoon de instructies in de 90 minuten durende video. Houd de handleiding bij de hand en gebruik het juryformulier om de score bij te houden. 

Meer informatie en aanmelden

KerstChallenge 
Bij de KerstChallenge staat altijd het Kerstverhaal centraal, maar ieder jaar vanuit een ander perspectief. En de verhaallijn sluit aan op hetzelfde thema als bij Sirkelslag aan bod is gekomen, en bij de PaasChallenge aan bod gaat komen. In tegenstelling tot de andere spellen, gaat het bij de KerstChallenge vaak om verdieping van het thema op een speelse en actieve manier. Door middel van storytelling maak je gebruik van audio om de kinderen of tieners onderdeel te laten zijn van het verhaal.

Meer informatie en aanmelden

Diaconale actieweek
De diaconale actieweek is onderdeel van de verhaallijn, zodat kinderen en tieners praktisch aan de slag kunnen gaan met het thema van de spellen. De kinderen en tieners leren over diaconaat en komen samen met duizend andere groepen in actie. Elk jaar is er een concrete diaconale koppeling in de verhaallijn van alle spellen. De actie wordt in samenwerking met Kerk in Actie georganiseerd.

Meer informatie en aanmelden

PaasChallenge 
De PaasChallenge speel je in de Veertigdagentijd of met Pasen. In de spellen bij de PaasChallenge staat het paasverhaal centraal. De verhaallijn en de spellen bij de PaasChallenge komen voort uit hetzelfde thema als bij Sirkelslag en de KerstChallenge. De PaasChallenge is het laatste spel in de verhaallijn van de spellen van het seizoen en vindt er reflectie plaats op het thema. Zo kunnen de kinderen en tieners dat wat zij ontdekt en geleerd hebben gedurende het seizoen, toepassen in hun eigen leven. 

Meer informatie en aanmelden

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Protestantse Kerk