Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Op zoek naar woorden voor de opening van een vergadering? Zoekt en gij zult vinden.

Lezen uit de Bijbel, een mooi gedicht, het bidden van een gebed. Bijna iedere vergadering binnen een gemeente zal hiermee wel beginnen. Jaarlijks klinken er duizenden woorden van geloof, hoop en liefde.

Woorden die uitdrukken dat de kerk een gave is van God zelf en niet een moeizaam product van mensen. De kerk wordt gevormd door mensen maar het geheim ervan is de Heer zelf. (Kerk 2025 - Waar een Woord is, is een weg)

Op de website van de Protestantse Kerk zijn diverse suggesties voor openingen te vinden. Ook zijn er boekjes te koop met gebeden en gedichten die geschikt zijn voor openingen van vergaderingen.

Boekjes met gebeden, gedichten en verhalen

Help ons U te vinden, gebedenboekje
Het is niet altijd eenvoudig om de juiste woorden te vinden om in een bepaalde situatie (hardop) te bidden. In dit gebedenboekje staan ruim honderd nieuwe gebeden, geschreven door vrouwen en mannen die aan de basis van het kerkenwerk staan of hebben gestaan. Bijvoorbeeld te gebruiken bij openingen van bijeenkomsten of pastorale ontmoetingen. Rond tien thema’s hebben zij opgeschreven wat soms maar moeilijk onder woorden valt te brengen. Prachtig gebonden boekje (136 pag.).
Prijs €5,00
Bestel in de webwinkel

Opengaan
Vijftig verschillende teksten uitgegeven in kleurrijk boekje geschikt om te gebruiken bij vergaderopeningen, een gezamenlijke maaltijd etc.
Prijs €1,00
Bestel in de webwinkel

 

Medemens deel 5 en deel 6
Medemens is een handzaam boekje met diaconale gebeden en gedichten, vergezeld van prachtige beelden. Voor gebruik bij openingen of ter inspiratie. 
Prijs €4,00
Bestel in de webwinkel

1 exemplaar van deel 6 is gratis te bestellen via kerkinactie.nl/medemens

En voor het gemak alle boekjes in één oogopslag

Suggesties voor openingen in ideeënbank

Daarnaast zijn er in de ideeënbank op deze site werkvormen te vinden die geschikt zijn voor de opening van een kerkenraadsvergadering. Bijvoorbeeld over samenwerken, de eerste gemeente of vreemdeling zijn. Bekijk deze ideeën hier.

Een goede opening zet de toon van de vergadering

Daarnaast heeft een goede opening invloed op de hele vergadering. De vergadersfeer wordt er anders door. Dat ervaren ze bijvoorbeeld in de gereformeerde kerk in Waarder. “Mensen zijn meer bereid om naar elkaar te luisteren omdat ze in het begin een luisteroefening doen. Het is een kwestie van elkaar in het hart kijken, weten wat we beleven bij verschillende onderwerpen.”