Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

8 tips ter voorbereiding op dankdag

Hoe viert u met uw gemeente dankdag op de eerste woensdag in november? Dankdag valt in 2018 op woensdag 7 november. De officiële naam van deze dag is: Dankdag voor Gewas en Arbeid.

Soms is het zoeken naar een passende vorm voor deze speciale dag. Aan de hand van deze 8 tips kunt u persoonlijk voorbereiden op dankdag, maar meer nog: inspiratie opdoen voor de viering van deze dag met de gehele gemeente. Ter voorbereiding op dankdag zijn er een aantal materialen ontwikkeld onder ander door JOP, de HGJB, de Raad van Kerken en de EO. Deze werkvormen zijn te gebruiken ter ondersteuning van de dienst en om kinderen en jongeren te betrekken bij deze speciale dag.

1. Amazing Grace

Eva (onderdeel van de Evangelische Omroep) staat dit najaar stil bij het thema ‘vrijheid’ rondom het verhaal van John Newton. Nadat Newton schipbreuk leed, vindt hij genade. Hij breekt met zijn oude leven als slavenhandelaar en schrijft dan onder andere het welbekende lied ‘Amazing Grace’. De EO heeft hier een speciale vrijheidsvideo over gemaakt, zeer geschikt voor gebruik tijdens de kerkdienst op dankdag of in een gespreksgroep. Bekijk het materiaal van de EO

2. Flexibilisering van werk

Het materiaal van de Raad van Kerken voor biddag en dankdag staat dit jaar in het teken van flexibilisering van werk. Download hier het materiaal (gespreksvragen, liedsuggesties) etc. en de bijbehorende preekschets op Preekwijzer.nl.

3. Gesprek over voedsel-ethiek

Ga in gesprek met de gemeente over voedsel in de Bijbel en christelijke voedsel-ethiek. Denk met elkaar na over de waarde van voedsel vanuit Bijbels perspectief. Kijk hier voor de werkvorm.

4. Spel: wie is het meest dankbaar?

Organiseer een competitie spel voor tieners om te kunnen meten wie het meest dankbaar is. Tijdens dit spel leer je woorden te geven aan je dankzegging. Het doel is om jongeren te laten stilstaan bij het belang van danken. Kijk hier voor de werkvorm.

5. Voor welke rijkdom zijn wij dankbaar?

Organiseer een ontdek-activiteit voor de kindernevendienst of een activiteit voor de hele gemeente aan de hand van een verhaal over Abraham. Abrahams rijkdom was een zegen van God. Voor welke rijkdom zijn wij dankbaar. Kijk hier voor de werkvorm

6. Bram Brood & Voedselbank

Verzamel voedingswaren voor de Voedselbank in de aanloop naar dankdag. Deze voedingswaren kunnen op dankdag ingeleverd worden voor of na de dienst. De kinderen kunnen in deze periode broodbeleg inzamelen voor het Bram Brood. Kijk hier voor de werkvorm van het Bram Brood.

7. Dankdagmap: Alles geef ik U

Bestel de dankdagmap van de HGJB, genaamd: Alles geef ik U. Hier vindt u tips om de dankdag te vieren in de kerk, op school en thuis. Kijk hier om de dankdagmap 2018 te bestellen.

8. Dankdagkalender: 7 dagen danken met de Filippenzen

Bestel de dankdagkalender 2018 van Hervormd Jeugdwerk. De kalender telt zeven dagen en is bedoeld voor jongeren en kinderen. De kalender is ook heel goed met het gezin rond de maaltijd gebruiken.
Bestel hier de dankdagkalender 2018.

Gerelateerd

Lees meer over

Het thema Eredienst