Doorgaan naar hoofdinhoud

Protestantse Lezing

De protestantse lezing 2021 vindt plaats op zaterdag 30 oktober. Meer informatie volgt eind augustus.

Protestantse Lezing door Mark Rutte: bekijk online of bestel gratis boekje met tekst van van de lezing

Op 31 oktober 2020 - Hervormingsdag - hield minister-president Mark Rutte online de Protestantse Lezing. Vanuit zijn protestantse levensovertuiging stond hij stil bij de vraag: ‘Is een goed leven een perfect leven?’ De lezing was onderdeel van een online festival over het goede en mislukte leven. 

Tijdens het festival werd stilgestaan bij het ‘gekmakende streven naar perfectie’, bij zelfkritiek en zelfcompassie, bij overgave en genade. 

Programma

Theoloog en psycholoog Inger van Nes trapte de avond af met een persoonlijk verhaal over haar fietsongeluk met blijvende hersenschade tot gevolg. Dat zorgde ervoor dat haar beleving van het zogenaamde goede leven omver werd gegooid. Met die ervaring wil zij kritisch kijken naar wat wij in de samenleving zien als succesvolle of mislukte mensen.

Godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker en psychiater Piet Verhagen gingen in gesprek over het ‘gekmakende streven naar perfectie’. Theoloog Alain Verheij stond – aan de hand van zijn nieuwste boek Ode aan de Verliezer –  stil bij mislukkelingen in de Bijbel. 

Hierna volgt de lezing door de minister-president. Ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, leidt de lezing in. 

De Nederlandse band The Bowery zorgde voor de muzikale omlijsting van deze avond. De bebaarde mannen schrijven geen standaard liedjes over liefde en liefdesverdriet. Nee, de nummers van The Bowery gaan over het echte leven, zoals velen het kennen: puur en met een rauw randje. Over twijfel, pijn en verdriet. Maar ook over hoop en geloof. Nooit bedoeld om een ​​antwoord te geven, meer om te delen en soms om iets in de gedachten van de luisteraar in beweging te zetten.

Bestel gratis boekje met de tekst van de Protestantse Lezing door Mark Rutte

Graag ontvang ik voortaan ook:

Protestantse Kerk