Doorgaan naar hoofdinhoud

Protestantse Lezing

Het is nog niet bekend wie op 31 oktober 2019 de Protestantse Lezing gaat houden.

Hoe je zélf iets van je leven kunt maken. (Of toch niet?)

Op 31 oktober 2018 hield Ben Tiggelaar de protestantse lezing in Corpus Experience. Ben Tiggelaar is bestsellerauteur, internationaal spreker, gedragswetenschapper én protestant.

400 jaar geleden - Geloof in God vs. vrije wil van de mens

Tiggelaar staat in zijn lezing op een eigentijdse manier stil bij de vraag die 400 jaar geleden - tijdens de synode van Dordrecht - maandenlang het gesprek van de dag was: Bepaalt God hoe het leven van mensen verloopt óf heeft de mens daar zelf invloed op?

Tegenwoordig kunnen Nederlanders zich nauwelijks iets bij dit vraagstuk voorstellen. Nederland is bij uitstek een land waar het geloof in God plaats heeft gemaakt voor een geloof in maakbaarheid. De overtuiging dat je zélf iets van je leven kunt en moet maken.

Anno 2018 - Zelfbeschikking hoog in het vaandel

Toch is het volgens de protestantse Tiggelaar goed om in de huidige prestatiemaatschappij waarin zelfbeschikking hoog in het vaandel staat opnieuw na te denken over deze historische vraag.

Tiggelaar: “Kun je zélf iets van je leven maken? Of is het vooral de kunst om te accepteren wat je overkomt? Geloof je dat jij de regie hebt, dat je zélf iets van je leven kunt en moet maken? Of is levenskunst omgaan met wat er aan onverwachte dingen op je pad komt?”

Tiggelaar - Gelovig mens én zelf iets van je leven maken

Tiggelaar publiceert al ruim twintig jaar over dit onderwerp. Over vragen als: hoe pas je je gedrag zo aan dat je je dromen durft te doen? Dat klinkt heel maakbaar. Maar tegelijkertijd gelooft hij in God. Hij legt regelmatig zijn vragen, twijfels, zorgen en dromen aan God voor. Dat God invloed op zijn leven heeft, benauwt hem niet. Integendeel.

Hoe Tiggelaar zijn geloof in God combineert met de gedachte dat je als mens zélf iets van je leven kunt maken, dat vertelt hij tijdens de protestantse lezing 2018 met als titel 'Hoe je zélf iets van je leven kunt maken. (Of toch niet?)'

De protestantse lezing is een maatschappelijk actueel statement vanuit de protestantse traditie. De lezing wordt jaarlijks gehouden op 31 oktober (Hervormingsdag).

Bestel het boekje

Protestantse Kerk