Pasen in de kerk en in de buurt

Pasen wordt door veel mensen geassocieerd met lente: narcissen, eieren en lammetjes. In de kerk draait het om de dood en opstanding van Jezus. Leef toe naar Pasen door middel van bezinning ťn gesprek over de betekenis van dit feest.

Persoonlijke bezinning

Rond tien woorden
Tien (werk)woorden die betrekking hebben op Pasen, om mee op weg te gaan. Bij ieder woord een korte inleiding, een bijbelgedeelte, een paar gespreksvragen en een lied.

Kalender en app
Voor dagelijkse bezinning in deze periode zijn er de veertigdagentijdkalender en de app van Kerk in Actie. De kalender​ koopt u nu voor slechts 2 euro​. Tip: Geef een kalender aan een familielid, vriend of bekende​, want u ontvangt nu twee exemplaren v​oor de eerdere prijs van één. ​

Films kijken en bespreken

De veertigdagentijd leent zich uitstekend voor het bekijken en bespreken van goede films in een groep. In dit document krijgt u tips over zes films die in elke goede boekwinkel te koop of te bestellen zijn, of anders via bol.com verkrijgbaar. Kijkvragen maken een nagesprek mogelijk. Heel geschikt om mensen uit de buurt voor uit te nodigen.

Doen in de stille week

Stilleweekboekje
Om samen met kinderen meer te weten te komen over de Stille (of Goede) Week, heeft het Nederlands Bijbelgenootschap het ‘stilleweekboekje’ gemaakt, boordevol vragen, weetjes, puzzels en dingen om te doen. In dit boekje staan acht stappen uit de Samenleesbijbel waarmee je als gezin, klas of groep aan de slag kunt gaan. Aan het einde van de week levert dat een mooie paasstok op. Het boekje is hier gratis aan te vragen. Vanaf tien exemplaren is het in de webshop te bestellen.

Werkvormen bij The Passion
In veel gemeenten wordt op Witte Donderdag met een groep (jonge) mensen naar de live-uitzending van The Passion gekeken, dit jaar op 29 maart om 20.30 uur op NPO 1. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. In dit document vindt u drie werkvormen die het mogelijk maken om dieper in te gaan op het verhaal en de hoofdpersonen van The Passion.

Wil uw gemeente in de toekomst een eigen The Passion organiseren, dan vindt u hier een voorbeeldscript, hier een begroting en hier een draaiboek, beschikbaar gesteld door de Protestantse Gemeente Zaandam.

Paaschallenge
In de PaasChallenge van JOP spelen jongeren van ongeveer 13-17 jaar een spannend spel in de nacht voor Pasen. Bekijk hier het spannende introductiefilmpje.

Maak het mooiste stoepkrijtkunstwerk
De Protestantse Kerk Amsterdam organiseert bij The Passion een stoepkrijtwedstrijd met als thema 'Pasen is opnieuw beginnen?!'. Kerkleden uit het hele land kunnen vóór 22 maart een foto van hun stoepkrijtkunstwerk sturen naar info@pasen020.nl. Op www.pasen020.nl/stoepkrijt/ kan iedereen vervolgens stemmen op zijn favoriete kunstwerk.

Werkvormen bij het thema ‘Onvoorwaardelijke liefde’

Het thema van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie is ‘Onvoorwaardelijke liefde’. Hierbij zijn een opzet voor een gespreksavond en een werkvorm beschikbaar. De opzet voor een gespreksavond heeft een youtubefilm als uitgangspunt. De werkvorm gaat in op de liefde van God voor mensen, en op liefde van mensen onderling. Deelnemers herkennen dat liefde vele gezichten heeft, oefenen zich in te leven in een ander, en ontdekken Gods onvoorwaardelijke liefde in en door anderen.

In de kerk en in de buurt

Hoewel Pasen minder makkelijk aanschouwelijk is te maken dan Kerst, zijn er verschillende tips om er in de kerk aandacht aan te besteden en er iets feestelijks van te maken.

In de kerk

 • Organiseer een speciale kinderpaasdienst.
 • Steek de vlag uit aan je kerkgebouw: het is Pasen! 
 • Spreek een dresscode af: we gaan allemaal in het wit of feestelijk gekleed met een corsage naar de kerk. Dat doet wat in het straatbeeld.
 • Maak muziek op straat, ga zingend de kerk uit. Trompetten horen erbij.
 • Deel narcissen uit op straat na afloop van de kerkdienst en wens mensen een vrolijk Pasen.
 • Vasten en vertragen: gebruik de weken voor Pasen om zelf en samen met anderen te vasten en te vertragen. 

In de buurt

 • Verspreid plastic eitjes in de omgeving van de kerk [bij de voordeur van huizen, op opvallende plaatsen in het winkelcentrum] met daarin een tekst als 'Pasen is geen eitje', 'Er is leven na de dood', 'Er is hoop' en daaronder ‘De ...kerk wenst u mooie paasdagen. Meer weten? Kom een kijkje nemen in de kerk of kijk op [websiteadres kerk].’ De plastic eitjes zijn vaak te vinden in hobbywinkels of bij ketens als Action.
 • Nodig mensen in de wijk uit voor een paasontbijt of paasbrunch.
 • Bezoek samen met de kinderen mensen in een verpleeghuis en breng hen een kaartje, voorjaarsbloemen of een tekening.
 • Nodig mensen uit voor een bijeenkomst met als titel ‘Pasen, het echte verhaal’. Verspreid folders, nodig mensen uit, hang posters op.
 • Doe in de week voor Pasen iets goeds voor de wijk: opruimen, onkruid verwijderen of een actie in het kader van Present of de stichting HiP (Hulp in Praktijk).

Deel de boodschap van Pasen

U kunt het verhaal van het feest van leven uit de dood met anderen delen door hen een cd te geven van The Psalm Project: bekende psalmen in een modern jasje. De cd is gratis. U kunt de cd natuurlijk ook zelf houden. U bestelt deze hier.