Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoe start je met pionieren?

Hoe ontstaat een goed functionerende pioniersplek? Wat er binnen een pioniersplek gebeurt, verschilt per plek. De vraag is wat past bij de mensen die u op het oog heeft.

Ga er daarbij niet te snel vanuit dat betere kerkdiensten weer mensen van buiten de kerk zullen aantrekken. Hoe ontstaat een nieuwe vorm van kerkzijn met mensen die eerder niet naar een kerk gingen? Dit verschilt erg per pioniersplek. Alhoewel succes niet gegarandeerd is, kunnen we wel een rode lijn ontdekken vanuit onderzoek en ervaringen. We introduceren dit kort bij u. 

 

 

De pioniersreis begint met luisteren, viervoudig luisteren (naar de context, naar God, naar het pioniersteam en naar de zendende kerk). Vanuit dit luisteren ontstaat een beeld van waar mensen behoefte aan hebben en hoe zij gediend kunnen worden. U kunt luisteren naar de context door een enquête te houden, door statistieken op te zoeken, door de krant goed te lezen en door in gesprek te gaan met de huisarts, de schooldirecteur, de bakker en anderen. Ga ook rechtstreeks in gesprek met de groep mensen die u op het oog heeft. Vanuit de luisterfase volgen de andere stappen. In het proces rond de pioniersreis overlappen verschillende processen elkaar; een volgende stap zetten betekent niet automatisch de afronding van de vorige stap.

Fouten maken mag

Fouten maken mag. Wat we doen heet niet voor niets pionieren: we trekken onbekend land in, daar hoort bij dat u soms verdwaalt en een nieuwe route moet uitstippelen. Vaak is het daarom goed om op een zeker moment gewoon maar aan de slag te gaan, om zo in de praktijk te ontdekken wat werkt en wat niet. Leren door te doen.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Lees meer over

Het thema Missionair werk