Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Gratis Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) voor kerkelijke gemeenten 

Tot 31 december dit jaar is het nog mogelijk om een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen voor vrijwilligers in de kerk die werken met kwetsbare personen. Vanaf 1 januari 2022 vraagt de overheid hiervoor mogelijk een bijdrage. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) werkt echter aan een aanvraag om de ´Regeling Gratis VOG´ te verlengen samen met de koepels NOV en NOC*NSF.

De verklaring kan aangevraagd worden via gratisvog.nl. Aan deze gratis mogelijkheid zijn door de overheid wel een aantal voorwaarden verbonden. Een van de belangrijkste is dat er een preventief beleid moet zijn ten aanzien van een veilige kerk.

Voor vrijwilligers die niet met kwetsbare mensen werken moet voor de aanvraag wel een bijdrage worden betaald. Voor pastorale beroepskrachten in de Protestantse Kerk wordt gewerkt aan een aparte regeling, via een aanpassing van de kerkorde.

Update vrijdag 22 oktober 2021: Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) werkt aan een aanvraag om de ´Regeling Gratis VOG´ te verlengen samen met de koepels NOV en NOC*NSF. Zodra er meer informatie over bekend is, zullen wij dit aanvullen in dit bericht.

Hoe zorg je dat de gemeente een veilige plek is voor iedereen? Maak ook niet-leuke dingen bespreekbaar, bepleit Sophie Bloemert, specialist veilige gemeente. Lees het hele artikel: