Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Preekschetsen Israëlzondag

Pijl naar links Ideeënbank

Elk jaar biedt de Protestantse Kerk materiaal voor de Israëlzondag aan voor gebruik in plaatselijke gemeenten. Dit jaar zijn rond de gegeven bijbelteksten uit het oecumenisch leesrooster, Marcus 10:1-16 en Johannes 8:1-11, verschillende bijdragen geschreven.

Ds. Wim de Jong en de platformgroep Kerk & Israël Noord-Holland buigen zich in deze preekschetsen over de tekst uit Marcus. Ds. Alice van Halsema en ds. Jacco Overeem nemen de Johannestekst als uitgangspunt. De bijdragen hieronder te downloaden, bevatten preekschetsen en liturgische aanwijzingen.

Joodse auteurs schrijven mee

Als extra schrijven drie joodse auteurs, Zohar van Tijn, Leo Mock en Marcus van Loopik, een korte verhandeling over de tekst van hun keuze.

Uw reactie op (de bruikbaarheid van) dit materiaal wordt op prijs gesteld: mail naar kerkenisrael@protestantsekerk.nl met als onderwerp ‘Israëlzondag 2021’.

Preekschetsen

Hier te downloaden.

preekschets Wim de Jong bij Marcus 10:1-16

preekschets van platformgroep Noord-Holland bij Marcus 10:1-16

preekschets van ds. Alice van Halsema bij Johannes 8:1-11

preekschets ds. Jacco Overeem bij Johannes 8:1-11

korte verhandeling van Zohar van Tijn bij Marcus 10:1-16

korte verhandeling van Leo Mock bij Johannes 8:1-11

korte verhandeling van Marcus van Loopik bij Marucs 10:2-12

Over de afbeelding

Titel: ‘Een bundel mirre is mijn geliefde’ (olieverf op doek, 2020) Deze afbeelding van Marcus van Loopik is gemaakt bij Hooglied 1,8:

Als je mij niet vinden kunt,
mooiste van alle vrouwen,
volg dan het spoor van de kudde,
weid je geiten waar de herders schuilen.

De afbeelding past bij de thematiek van Johannes 8. Ogenschijnlijk gaat het over overspel, maar dwars daardoorheen gaat het over liefde.