Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De missie van de kerk

De kerk heeft een missie en is daarom ‘missionair’. Jezus zond zijn leerlingen eropuit om in deze wereld het goede nieuws van het Koninkrijk te verkondigen, in woord en daad. We geloven dat de kerk er niet is voor haarzelf alleen, maar dat ze geroepen is.

Ver weg en dichtbij. Gemeenten van de Protestantse Kerk willen graag gastvrij zijn, uit een bereidheid om te delen van wat ze zelf hebben ontvangen.

Relaties centraal
Hoe maak je werk van ‘missionair zijn’? Waar begin je? Wat is dan belangrijk? Missionair werk is niet het opzetten van allerlei activiteiten voor anderen. Missionair zijn begint bij relaties, relaties die we hebben met elkaar en met mensen in onze omgeving. Buren, vrienden, familieleden, collega’s. Mensen die op ons pad komen. Mensen met wie we ons leven kunnen delen. Als je echt in gesprek komt met mensen, over het leven, over gedeelde vragen en ervaringen, kan het ook gaan over je diepste drijfveren en je geloof. De levensverhalen en de Bijbelverhalen kunnen elkaar dan raken. Dat vraagt om vertrouwen. Dat vergt tijd. Wederkerigheid en gelijkwaardigheid staan daarbij centraal: je kunt veel van elkaar leren. Gaandeweg kan je dan ook iets overkomen van de andere werkelijkheid die God is.

‘Missionair zijn is niet alles. Het is eerst en vooral dat je de blik verlegt, en wel naar buiten. Het gaat in de kerk niet alleen om hen die er al zijn, het gaat zeker ook om degenen die er nog niet zijn. Dat is namelijk de bron waaraan ieder missionair verlangen ontspringt: dat je dat wat goed is voor jezelf graag met een ander wilt delen.’

ds. Peter Verhoeff in bries


Missionair zijn is luisteren
Veel mensen associëren ‘missionair’ nog steeds met opdringerig zijn, praten, folderen. Missionair werk is echter een proces van luisteren. Luisteren naar je omgeving, naar mensen om je heen. Wat is er gaande? Wat houdt mensen bezig? Luisteren naar de Geest van God: waar waait die Geest, en hoe kunnen we meedoen in die beweging? Wat vraagt God van ons? Dat luisteren houdt nooit op. Het is geen fase die weer voorbijgaat. Neem er de tijd voor. Telkens weer.

‘Missionair gemeentezijn is niet iets wat erbij komt. Geen dingetje, geen nieuw kunstje, geen extra activiteit waar je alleen maar moe van wordt.’

ds. Hans van Ark in bries


Van buiten naar binnen
Wat zien mensen in onze directe omgeving van de kerk? Een gebouw? Een berichtje in de krant? Welk beeld hebben ze van ‘kerk’? Vraag het hen! Vaak wordt in de kerk bedacht wat mensen buiten de kerk denken en willen, zonder het aan hen zelf te vragen. Hoe kunnen we verbindingen leggen, hoe vinden we wegen en woorden om hun vertrouwen te winnen en met hen op weg te gaan? Probeer te kijken met hun ogen, ga in hun schoenen staan, luister met hun oren.

Gesprek over missionair zijn
De film ‘Voor hen’ biedt een goede introductie voor het gesprek over een missionaire gemeente. Het is een film van een halfuur, waarin niet zozeer antwoorden of succesverhalen verteld worden, maar waarin de vragen herkenbaar klinken.

Idee: bekijk de film eens als kerkenraad of op een gemeenteavond. Met behulp van de gespreksvragen kunt u het gesprek over missionair gemeente-zijn opstarten of nader verdiepen.

  • Wat valt u op in de film? Wat herkent u of juist niet?

  • Waar zou u over willen doorpraten?

  • Welke gedachten uit de film helpen u verder?

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)