Symposium 'De Bijbel in Nederland'

Hoe bekend zijn bijbelverhalen nog in ons land? En welke betekenis geven we vandaag de dag aan die verhalen? Over deze vragen gaat dit symposium, dat wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van de essaybundel 'De Bijbel in Nederland'.

Initiatiefnemers van zowel de bundel als het symposium zijn het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Protestantse Kerk in Nederland. De Bijbel werd in 2016 verkozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Dat bevestigde het belang van de Bijbel als grondslag van kerk en cultuur in ons land. Tegelijk bleek vorig jaar uit NBG-onderzoek dat Nederlanders er minder in lezen en er minder goed de weg in weten dan twintig jaar geleden. Voor de Protestantse Kerk is dat reden bijbelgebruik en bijbelbeleving echt op de agenda te zetten. In de NBG-bundel ‘De Bijbel in Nederland’ geven 16 deskundigen van allerlei achtergrond hun analyse van het bijbelgebruik in onze tijd. De essays zijn van onder meer Erik Borgman, Herman van Wijngaarden, Désanne van Brederode en Ad van Nieuwpoort.

Daarnaast reiken ze oplossingen aan om de Bijbel dichterbij te brengen, in én buiten de kerk. ‘De auteurs maken duidelijk dat de tijd dat bijbelkennis vanzelf sprak, echt voorbij is’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Maar ze laten ook zien dat dit weer vensters opent om de Bijbel op nieuwe manieren tot ons te laten spreken.’

Symposium De Bijbel in Nederland

Het symposium ‘De Bijbel in Nederland’ is bedoeld voor voorgangers, ambtsdragers, kerkelijk werkers, theologen, taakdragers binnen de kerk, maar uiteraard ook voor andere geïnteresseerden binnen en buiten de kerken. Dagvoorzitter van het symposium is Elsbeth Gruteke.

Programma

Programma wordt later bekend gemaakt.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor het symposium o.v.v. uw naam en contactgegevens bij Marjo Runia via m.runia@protestantsekerk.nl.
Deelnamekosten zijn 25 euro (ter plekke contant te voldoen) per persoon. Hiervoor ontvangt u tevens de essaybundel 'De Bijbel in Nederland' en een lunch.

Locatie

Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk, Joseph Haydnlaan 2a, Utrecht

Terug naar overzicht