40dagentijd en Pasen: Het feest van leven uit de dood

Pasen is hét centrale feest van de christelijke kerk. Het is het feest van leven uit de dood. In de kerk draait het echter niet om de lente en lammetjes, maar om de dood en opstanding van Jezus Christus.

Wekenlang - de 40dagentijd of lijdenstijd - wordt naar dit centrale feest toegeleefd: de vastentijd of lijdenstijd. Mensen bereiden zich voor op de lijdenstijd van Jezus Christus. Sommigen ontzeggen zich wijn, tussendoortjes of uitgaan, en geven het geld dat zij zo sparen aan een goed doel. 
>Voor wie dat samen met anderen wil doen, maakte de Protestantse Kerk de 40dagenkalender en de 40dagenapp.

Goede Week

Donderdag voor Pasen herdenkt de kerk dat Jezus Pesach viert met zijn leerlingen. De volgende dag sterft Jezus inderdaad  aan een kruis. Zijn dood betekende echter niet alleen een vreselijk einde, maar ook een nieuw begin. Het kruis is teken van verzoening tussen God en mensen. Daarom heet de vrijdag ‘Goede vrijdag’.
Dit lijdensverhaal wordt op een eigentijdse manier uitgebeeld in The Passion, elk jaar in een andere stad.
>The Passion wordt uitgezonden via tv, en veel kerken organiseren daarom allerlei activiteiten. 

Pasen

Drie dagen later staat Jezus op uit de dood. Pasen is opstanding: er is verzoening tussen God en mensen, alle leed en schuld is door Jezus weggedragen. Ook de dood heeft het laatste woord niet meer.