Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Wat kun je als kerk doen nu de scholen gesloten zijn?

Voor iedere leraar, voor iedere leerling en voor iedere ouder in Nederland is dit een heftige tijd. Het onderwijs is in een week tijd compleet veranderd. Hoe kun je als kerk, als alle scholen gesloten zijn, van betekenis zijn voor zowel leraren, leerlingen als hun ouders? In dit artikel geven we vijf tips. 

Applaus voor alle leraren 

Er zijn terecht veel waarderende woorden gesproken voor alle mensen die in de zorg werken. Ook alle leraren hebben in de afgelopen dagen echter een monsterklus geklaard. In een paar dagen schakelden de scholen over naar afstandsonderwijs. De leraren leerden hoe ze leerlingen kunnen laten samenwerken in een online leeromgeving, geven nu hun instructies via YouTube-filmpjes of Insta-stories en zetten dagelijks het werk klaar via Parro of Magister. Ondertussen missen ze het echte contact met hun leerlingen, vaak juist de reden dat zij voor het onderwijs kozen.

Laat vanuit de kerk merken dat je hun inspanning ziet en waardeert. Dit geldt zowel voor de leraren uit de kerkelijke gemeente als voor de leraren die op de naburige school werken. Een schooldirecteur zal in veel gevallen bijvoorbeeld een waarderend mailtje vanuit de kerk graag doorsturen naar zijn of haar team.  

Overleg met de schooldirecteur

De directeur heeft leiding gegeven aan de omschakeling van de afgelopen week. Hij of zij weet dan ook het beste welke uitdagingen er voor de komende weken zijn. Kom daarom vanuit de kerk niet met een heel aanbod, maar informeer aan welke vorm van ondersteuning behoefte is en zoek samen hoe jullie dit in kunnen vullen. Natuurlijk kan het hierbij geen kwaad zelf concrete ideeën te hebben.

Post voor oudere en kwetsbare mensen 

Veel mensen willen graag wat doen om kwetsbare mensen en ouderen te helpen tijdens deze crisis. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen en tieners. Zij en hun ouders kennen echter misschien nauwelijks mensen uit deze groep. Vanuit de kerk zult u voldoende oudere en kwetsbare mensen kennen.

Vraag via de school of leerlingen post willen schrijven of maken voor deze mensen. School kan hier een mooie en betekenisvolle teken- of schrijfopdracht van maken. De post kan verzameld worden in de brievenbus van de school of de kerk. U kunt vervolgens zorgen dat de post bij de goede mensen terecht komt.

Dagopening via kerkdienstgemist.nl

Christelijke scholen starten de dag vaak met een dagopening. Met behulp van een methode als Kind op Maandag, Trefwoord of Oase wordt een bijbelverhaal of een spiegelverhaal verteld of voorgelezen. Kerken hebben de techniek in huis om geluids- of beeldbestanden uit te zenden. Bied deze techniek bij scholen aan, zodat zij vanuit de kerk een dagopening aan de leerlingen kunnen geven. 

Ook kunt u scholen attenderen op de sites www.dagopening.nl, start.verus.nl en www.creatiefkinderwerk.nl. Hierop zijn elke dag een filmpje met een dagopening voor kinderen te vinden.

Help gezinnen 

Het is niet alleen voor leraren en leerlingen een pittige tijd. Dit geldt ook voor hun ouders. Zij moeten opeens, naast hun eigen werk (of juist het wegvallen daarvan), onderwijs geven aan hun kinderen. Een deel van de ouders en kinderen pakt dit vrij gemakkelijk op. Voor anderen is het nauwelijks te doen. Denk hierbij aan gezinnen waarvan kinderen het speciaal onderwijs bezoeken of met extra begeleiding in het regulier onderwijs zitten. Denk ook aan gezinnen waarvan de ouders ook voor de crisis al veel zorgen hadden en daardoor moeite met de opvoeding hebben.  

Heb oog en hart voor deze gezinnen. Zolang de richtlijnen van het RIVM het toelaten, kunnen jongeren en volwassenen uit de kerk hulp bieden door op te passen, huiswerk met de kinderen te maken of leuke activiteiten met ze te doen. Zo worden de ouders ontlast. Deze gezinnen kent u wellicht via uw eigen gemeente. Daarnaast kunt u via de schooldirecteur dit aanbod aan ouders doen. 

Kortom, zelfs nu de scholen gesloten zijn, zijn er voldoende mogelijkheden om als kerk dienstbaar te zijn aan leraren, leerlingen en hun ouders en op een heel praktische manier Gods liefde met hen te delen.

Lees meer over kinderen met een speciale onderwijsbehoefte nu de scholen gesloten zijn.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)