Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Vragen en verlangens van christelijke Palestijnse jongeren

Het christendom in de Palestijnse gebieden neemt in rap tempo af, met name door migratie. De jongere generatie vertrekt door gebrek aan mogelijkheden om een stabiel leven op te bouwen. De oosters-katholieke kerk onderneemt actie om jongeren hierbij te helpen in de hoop dat ze blijven.

Afgelopen maart bezocht ik met 15 jongeren uit verschillende gemeenten van de Protestantse Kerk de internationale Taizébijeenkomst in Beirut, Libanon (lees hier de blogs). Ruim 1600 jongeren deden hieraan mee, waarvan driekwart afkomstig uit het Midden-Oosten. Een opvallende groep waren de Palestijnse jongeren uit Israël/Palestina, direct herkenbaar aan hun donkerblauwe sweaters met de woorden: ‘Rooted in Christ, Youth of Palestine’ (geworteld in Christus, jongeren uit Palestina).

Enquête onder katholieke jongeren

Ik wilde graag meer weten over deze jongeren, die opgroeien in een omgeving waar het aantal christenen (nu 1,5 %) in rap tempo afneemt, met name door emigratie. Palestijnse kerken maken zich dan ook grote zorgen over de toekomst van de christenen in het Heilige Land. Is die er eigenlijk nog wel? Afgelopen jaar besloot het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem (de oosters-katholieke kerk) een grote enquête te houden onder haar jongeren (middelbare scholieren, studenten en jonge werkenden) om het jeugdwerk nog beter op hen af te stemmen. Wat zijn hun behoeften, dromen, frustraties en angsten? In totaal vulden 800 jongeren de vragenlijst in. Graag deel ik hier een aantal opvallende inzichten. 

Een stabiele baan 

Op de vraag ‘Wat heb je als christen nodig in je leven om gelukkig te zijn, naast veiligheid?’ antwoordden de meeste jongeren: geld, een goede baan en stabiliteit. Een persoonlijke relatie met God kwam pas op de zesde plaats. 31% van de christelijke jongeren is op dit moment op zoek naar een baan. Onder jongeren heerst dus een groot gevoel van onzekerheid, ook niet vreemd gezien de ingewikkelde politieke en sociale context waarin ze leven. Het Latijns Patriarchaat concludeert dan ook dat de kerk meer moet doen om jongeren te helpen aan een baan. Bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen of ondersteuning bij het opstarten van een bedrijfje. Op deze manier is er een grotere kans dat de jongeren in het land blijven.

Wens om te emigreren

Het thema emigratie kan niet ontbreken in deze enquête. Alle jongeren denken daarover na. 52,5% geeft aan dat zeker niet of hoogstwaarschijnlijk niet te willen. 47,5% wil zeker weten of hoogstwaarschijnlijk vertrekken. De kerk concludeert dat hoe sterker jongeren zijn verbonden aan een specifieke groep of organisatie die zich inzet voor de samenleving, de wens om het land te verlaten afneemt. De kerk moet de jongeren dan ook meer bewust maken van hun rol in de kerk en de Palestijnse samenleving als geheel, en een plek bieden waar zij (bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk) hun geloof handen en voeten kunnen geven. 

Eigen plek voor jongeren

62,4% van de jongeren geeft aan dat zij hun hobby of talent niet kunnen uitvoeren. Eén van de aanbevelingen is dan ook dat de kerk plekken creëert, waar jongeren hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Op die manier kunnen zij meer betekenis geven aan hun leven en dat motiveert om te blijven. Doordat veel andere vormen van ontspanning of hobby’s niet mogelijk zijn vanwege de instabiele en vijandige omgeving waarin ze opgroeien, zijn het met name muziekinstrumenten en boeken die van grote invloed blijken op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Ook is er grote behoefte om als christelijke jongeren elkaar te ontmoeten, juist over kerkmuren huren. Als het gaat om de eenheid binnen de kerk, zouden deze jongeren nog wel eens een cruciale rol kunnen gaan spelen.

Geloofsleven

Tot slot geeft het rapport aan dat het van belang is dat de jongeren na hun christelijke opvoeding een persoonlijk geloof gaan ontwikkelen. Op de vraag ‘Wie is Jezus voor jou?’ volgen antwoorden als: betrouwbare vriend, redder, Zoon van God, een persoon die van mij houdt en een revolutionaire leider. Het Latijns Patriarchaat stelt in haar aanbevelingen dat de kerk meer moet doen aan geestelijke counseling, o.a. door de inzet van mentoren en christelijke psychologen. Ook moet de kerk niet schuwen ‘taboe onderwerpen’ te bespreken (zoals homoseksualiteit, gemengde huwelijken en verzet tegen bezetting). Anders gaan deze onderwerpen voor de jongeren een obstakel vormen en een reden om kerk en geloof de rug toe te keren.

Bron: The Youth of Jesus’ Homeland. Youth Survey Findings 2018. Jerusalem/Beit Jala: Latin Patriarchate Printing Press.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Lees meer over

Het thema Israël en Palestina