Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Seinpost Slinge: ruimte voor een nieuwe geloofsgemeenschap in Rotterdam

Stel, je bent kerk in de stad en je krimpt. Wat is je toekomstperspectief? Langzaam afbouwen en het steeds met wat minder doen, totdat de laatste het licht uitdoet? Of geef je ruimte aan een nieuw initiatief? In Rotterdam kozen ze voor het laatste.

In 2016 besloot de Protestantse Wijkgemeente Slinge ruimte te geven aan een pioniersplek. Een nieuwe vorm van kerk-zijn gericht op mensen die nu niet naar de kerk gaan. ‘Centraal staat hier de naastenliefde’, aldus Dick van den Boogaart. Hij is pionier van Seinpost Slinge, een multicultureel centrum waar iedereen welkom is. Veelal komen er mensen met gebroken levens, die er liefde en gemeenschap vinden. Er zijn de nodige voorzieningen voor de doelgroep: een wasmachine, een kledingwinkel, douches, er is een voedselbank. Verder kun je er terecht voor een kopje koffie of voor een maaltijd. Zo heeft men de gehele mens op het oog en krijgt het evangelie gestalte.

Nieuwe geloofsgemeenschap

De wijkgemeente en de pioniersplek hebben soms last van een gevoel van concurrentie. Ook na een aantal jaar zijn die nog niet altijd verdwenen. Er gaat tijd en geld zitten in een pioniersplek, en het levert de moedergemeente niet meteen iets op. Tegelijkertijd gebeurt er onmiskenbaar iets moois in Seinpost Slinge: het evangelie krijgt op die plek handen en voeten. Geïnspireerd door Gods liefde wordt er gewerkt aan een nieuwe geloofsgemeenschap. Er worden mensen bereikt die niet bereikt hadden kunnen worden via de bestaande wijkgemeente, omdat die drempel voor de doelgroep veel te hoog is. De spannende vraag is dan: wil je als gemeente investeren in zo’n nieuwe geloofsgemeenschap, ook als het je iets kost?   

Bijzondere mix

Ondertussen is er een tweede pioniersplek in voorbereiding. Vanaf vorig jaar februari is er een initiatief gestart in Zuidwijk. In dit project participeren ook gemeenteleden van Gereformeerde Gemeente de Bethelkerk. In een gebouw dat gehuurd wordt van een Islamitische organisatie is er inloop, taalles, maaltijden, kinderwerk en maatschappelijk werk. Tegelijkertijd is deze Islamitische organisatie, een zorgverlener, zelf ook aanwezig in dat gebouw. Een bijzondere mix! En ook spannend, past dat naast elkaar? Op dit moment komt er 1x in de 14 dagen een groep van 15 mensen uit de doelgroep bij elkaar voor een viering. Zo worden de eerste contouren van een nieuwe geloofsgemeenschap daar zichtbaar.    

Geestelijke nalatenschap

Het perspectief is dat de wijkgemeente op termijn niet meer kan bestaan. De pijn en verdriet daarover worden niet ongedaan gemaakt door een pioniersplek. Maar er is naast die verlieservaring ook ruimte voor vreugde. Omdat men weet: we hebben een geestelijke nalatenschap. Na ons gaat het evangelie door in de pioniersplek, in de nieuwe geloofsgemeenschap die daar ontstaat. Misschien wel in twee nieuwe geloofsgemeenschappen! Het heeft iets van het Bijbelse beeld van de graankorrel die in de aarde valt en sterft, maar nieuwe vruchten draagt. De voorzitter van de kerkenraad die de pioniersplek steunt, zegt het zo: ‘Dick is in zoverre met zijn pioniersplek concurrentie, dat als de laatste het licht uit doet in ons kerkgebouw, hij hier het licht weer aan kan doen’.

Ook pionieren?

Benieuwd naar het uitgebreide verhaal? Bekijk dan het filmpje van Seinpost Slinge.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)