Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Pastoraat in coronatijd - “Het werk doet er meer toe dan ooit”

In het pastoraat draait het om nabijheid. En juist dat is lastig in coronatijd. De categoriale pastoraten - voor mensen die zich niet binnen het bereik van de plaatselijke gemeente bevinden - moesten de afgelopen maanden dan ook het wiel opnieuw uitvinden. “Het werk doet er meer dan ooit toe, dat laten mensen ons ook weten.” Drie predikanten vertellen over de bijzondere en onmisbare rol van pastoraat in coronatijd.

Binnenvaartpastor Dirk Meijvogel

Binnenvaartschippers leven vrij geïsoleerd op een schip, dus qua ziekte heeft corona niet zo veel bereik, meldt binnenvaartpastor Dirk Meijvogel. “Anders was wel dat hele gezinnen een aantal maanden dag in dag uit met elkaar aan boord waren; scholen en internaten waren immers gesloten. Economisch gezien gaan de zaken achteruit maar de schippers zijn nog niet in het nauw.”

Samen met collega Louis Krüger werkt Meijvogel voor zo’n 450 schippersfamilies die varen op de waterwegen van West-Europa. Ze zijn er in crisissituaties, bij ziekte, financiële zorgen, maar ook bij vragen over geloofsopvoeding en relatieproblematiek. Ze reizen soms behoorlijke afstanden, maar veel van het werk gaat per telefoon en e-mail. “We doen wat we kunnen, bellen en mailen kan altijd. Het boordbezoek kon een tijdlang niet plaatsvinden maar nu weer mondjesmaat. De kerkdiensten in onze ‘havenkerken’ in Duisburg en Mannheim hebben nog geen doorgang. Dat heeft grote impact, het zijn plaatsen van ontmoeting waar schippers vaak een paar honderd kilometer voor willen rijden. En verder zijn vrijwel alle activiteiten, zoals de toerustingsweekenden, gecanceld.”

De appgroepen binnen het binnenvaartpastoraat, bijvoorbeeld die voor bijbelstudie, gaan gewoon door. “Een uitkomst, dat medium. Online kunnen schippers namelijk ook niet regelmatig bij elkaar komen, altijd zijn er wel een paar aan het laden of lossen.”

Behalve binnenvaartpastor is Meijvogel ook interim-predikant in Bergambacht. “De online vieringen zijn nu nadrukkelijk ook gericht op de schippers. Zij worden speciaal welkom geheten, er wordt voorbede voor hen gedaan, we nemen afkondigingen met betrekking tot hen mee. De schippers vinden dit heel gaaf.”

Meijvogel en Krüger verzorgen samen met vrijwilligers het pastoraat aan de opvarenden van de Nederlandse binnenvaartvloot, in Nederland en daarbuiten.

Meer informatie over binnenvaartpastoraat Pijl naar beneden

 

Luchthavenpastor Marieke Meiring

Luchthavenpastor Marieke Meiring

Reizigers opvangen

Ondanks de kleine stroom passagiers bleef het stiltecentrum op Schiphol gewoon open. “Als pastores ontvangen we daar reizigers die deze plek zelf weten te vinden”, vertelt luchthavenpastor Marieke Meiring. “Daarnaast zijn we de afgelopen maanden regelmatig opgeroepen om reizigers op te vangen. We hebben altijd te maken met emotionele verhalen, maar nu waren ze extra gecompliceerd door de spanning rond reizen zelf. In het begin konden mensen nog relatief eenvoudig terug naar huis. Daarna werd dat anders. Onderweg liepen ze soms tegen gesloten grenzen aan of hadden speciale documenten nodig. Onderweg kon de teleurstelling toeslaan. Een Amerikaanse vrouw bijvoorbeeld die naar haar dochter in Italië wilde reizen kon hier vanwege dichte grenzen niet verder. Ze was intens verdrietig, voelde zich machteloos en wanhopig. Op dat soort momenten worden wij gebeld. Gelukkig kon ze terugkeren naar Amerika. Later kan ze een nieuwe poging doen. We moeten de maatregelen scherp in de gaten houden, ze kunnen ineens weer veranderen. Dat maakt ons werk gecompliceerder.”

Bodem

“Soms werden we erbij gehaald als een repatriëringsvlucht aankwam. De meeste passagiers waren opgelucht en blij, maar sommige hadden thuis bijvoorbeeld een overleden familielid. De anderhalvemetermaatregel maakt het nabij zijn moeilijker. Ik luister nu nog sterker, vraag wat er nu nodig is voor deze persoon. Ik zet sterker in op woorden, en op non-verbale communicatie. Ik laat zien dat de teleurstelling en het verdriet erkend worden.” 

Soms liep Meiring dagen met mensen mee. “Een gezin uit Oost-Europa dat een Green card had gewonnen in een loterij om zich te vestigen in de Verenigde Staten, strandde op Schiphol. Een droom die uit was gekomen verwaterde plotsklaps. Ik heb het gezin bijgestaan, en samen met andere instanties op de luchthaven van alles voor hen geregeld. Ze zijn uiteindelijk per auto teruggekeerd naar Oost-Europa. Op Schiphol waren wij de bodem die onder hun bestaan weggeslagen was. Het werk doet er meer dan ooit toe, dat laten mensen ons ook weten.”  

Meiring werkt namens de Protestantse Kerk. Ook de Rooms-Katholieke Kerk, de Oud-Katholieke en de Anglicaanse Kerk hebben een pastor op Schiphol.

Meer informatie over luchthavenpastoraat Pijl naar beneden

Geestelijk verzorger Tim van Iersel

Geestelijk verzorger Tim van Iersel

Ingrijpend

“Het is een heel ingrijpende en heftige tijd voor alle betrokkenen” zegt Tim van Iersel, geestelijk verzorger in drie verpleeghuizen in Den Haag voor mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel. “In de piek van de coronacrisis kon ik niet op bezoek, er waren geen beschermende materialen voorhanden. Juist in een tijd waarin mensen behoefte hadden aan iemand die begeleidt en woorden geeft aan wat er gebeurt.” Inmiddels komt hij weer op de afdelingen waar geen besmetting is. 

Van Iersel begeleidt bewoners en hun familie, en ondersteunt bij ethische dilemma's. Tijdens de eerste weken van de coronacrisis werkte hij vanuit huis. “Ik wilde van waarde blijven. Ik ben online huiskamervieringen gaan organiseren, kleinschalig, met een beetje interactie en met herkenbare voorwerpen. Ze worden uitgezonden via een intern tv-kanaal. Zo kan ik toch wat betekenen voor de bewoners.” Daarnaast legde hij zich toe op het begeleiden van de familieleden. “Ik heb veel met hen gebeld. Zij gaven daar de meerwaarde van aan omdat ik het huis ken, en hun partner, vader of moeder. De eerste paar weken waren ze nog vol goede moed, daarna ging de rek er uit. Angst was vooral dat de partner of ouder haar of hem niet meer zou herkennen.”

Herder

Van Iersel is de term ‘pastor’ de afgelopen maanden heel toepasselijke gaan vinden. “Ik noem mezelf nooit zo, maar nu voel ik me toch een soort herder. Voor de bewoners, voor de familieleden, voor de teams in de huizen. Ook het personeel heeft behoefte aan een luisterend oor.”

Kerkelijke vrijwilligers die nu niet in de huizen op bezoek kunnen, kunnen een kaarsje opsteken voor het huis, en de bewoners gedenken in hun gebeden, tipt hij. “Je staat met lege handen, maar je kunt je handen wel vouwen. Ik ben de waarde van het gebed meer gaan ontdekken.”

Binnen de gezondheidszorg (ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen) zijn honderden protestantse geestelijk verzorgers actief.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)