Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ontmoet je buurtbewoners in de kerktuin in Nijmegen

Wilt u als kerk van betekenis zijn voor de mensen in uw dorp of wijk? De Ontmoetingskerk in de wijk Dukenburg in Nijmegen is al zeven dagen per week open met een gevarieerd aanbod aan ontmoeting, viering en activiteiten, maar treedt ook letterlijk naar buiten: rondom de kerk is een heuse Ontmoetingstuin aangelegd. Mensen kunnen er genieten van de natuur, even tot rust komen op een bankje of een gesprek voeren met een buurtgenoot. ´Een cadeautje voor de buurt´, aldus een enthousiaste buurtbewoner!  

Pastor Joska van de Meer van de Ontmoetingskerk in Nijmegen is enthousiast over de tuin pal naast de kerk. ¨In de wijk Dukenburg wonen veel mensen in flats, er is armoede en ook veel eenzaamheid. We dachten, wat zou het fijn zijn als alle mensen in de flats in de zomer ook heerlijk buiten konden zitten. Rond onze kerk hebben we toen een Ontmoetingstuin aangelegd.¨ In de tuin kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten, even tot rust komen op een bankje en genieten van de prachtige beplanting. ¨En ook wij kunnen hier andere mensen uit de wijk gewoon ontmoeten,¨ aldus Van de Meer.

Aangename plek

Bij de aanleg van de tuin is er succesvol samengewerkt tussen kerk, stad en meerdere maatschappelijke organisaties. “We hebben de tuin zo ingericht dat er rustige plekken zijn waar kan worden gemijmerd en gemediteerd of rustig een boek gelezen kan worden. Het open pleintje kan naast zomerterras ook gebruikt worden als plek voor activiteiten en gesprekken.¨ Henk Voskuilen is een van de vrijwilligers die de beplanting aanlegde. ¨We wilden bijbelse planten, bijenplanten en langdurig bloeiende planten. Dan staat de tuin voortdurend in bloei. Iedereen mag hier komen zitten, iedereen is welkom op deze plek.¨ Pastor Joska van de Meer vult aan: ¨Deze plek nodigt uit om te verstillen, om vanuit de natuur God heel dichtbij te vinden.¨

De tuin is een groot succes. Buurtbewoonster Hette Morien ervaart het als een bijzonder gegeven dat de tuin er is: ¨Een cadeautje voor de buurt.¨

Zelf kerk in de buurt zijn

Wilt u zelf als gemeente ook van betekenis zijn voor uw eigen dorp of wijk? Kerk in de buurt helpt u daarbij! Aan de hand van een praktische startgids ontdekt u hoe uw buurt eruit ziet en wat past bij uw gemeente. Daarna kunt u een van de voorbeeld-initiatieven kiezen om mee aan de slag te gaan in uw buurt of een eigen initiatief vormgeven. De Ontmoetingstuin in Nijmegen is een van deze voorbeeldinitiatieven. Het project Kerk in de Buurt is een gezamenlijk initiatief van de Protestantse Kerk Nederland, Kerk in Actie, de Christelijke Gereformeerde Kerk, Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. 

Direct naar:

Kerk in de buurt

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)