Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Onderzoek Jong Protestant: Organiseer jeugdwerk niet op leeftijd maar op interesse

Het jeugdwerk in gemeenten verschilt enorm, blijkt uit onderzoek van Jong Protestant. Hoe organiseer je het jeugdwerk als er een handjevol kinderen en tieners in je gemeente is?

Het is die vraag die het meest prangend naar voren komt uit de onderzoeksresultaten*, zegt JOP-specialist Corina Nagel. Zij analyseerde de afgelopen maanden 537 ingevulde vragenlijsten. “De groep gemeenten met weinig actieve kinderen en jongeren blijkt groter dan gedacht. In de 35 procent gemeenten met de minste jeugd zijn er gemiddeld acht kinderen en jongeren die activiteiten bezoeken.” Dat heeft gevolgen voor het jeugdwerk, vervolgt ze. “We zijn in de kerk gewend om het jeugdwerk in leeftijdsgroepen in te delen. Ook JOP doet dat: we maken werkvormen voor verschillende leeftijdscategorieën. Maar gemeenten met één kind of jongere per leeftijdsgroep kunnen natuurlijk niet goed met zulke werkvormen uit de voeten. Daarom denken we nu na over andere vormen om jeugdwerk te organiseren.”

* Het onderzoek kunt u downloaden onderaan deze pagina

Het gaat over kwaliteit

Jong Protestant onderscheidt in het onderzoek drie typen gemeenten: gemeenten waarin minder dan 17 kinderen en jongeren activiteiten bezoeken; gemeenten waarin tussen de 17 en 40 kinderen en jongeren dat doen, en gemeenten waar het aantal actieve kinderen en jongeren boven de 40 ligt. Corina: “Er blijken tussen die typen gemeenten grote verschillen te zijn. Het aantal kinderen en jongeren bepaalt hoe gemeenten naar de toekomst kijken, hoe ze het jeugdwerk organiseren, welke activiteiten ze aanbieden, welke vragen ze hebben … In de 31 procent van de gemeenten met de meeste jeugd zijn gemiddeld maar liefst 86 kinderen en jongeren. Dat is natuurlijk positief: die gemeenten bruisen, er gebeurt van alles voor de jeugd, en kinderen nemen makkelijk hun vriendjes mee naar activiteiten. Maar de uitdaging voor die gemeenten is vervolgens: hoe onderhoud je écht een relatie met je kinderen en jongeren? Zo heeft iedere gemeente zijn eigen kracht en eigen uitdagingen.”

Op één vlak bleek er overigens geen verschil tussen de verschillende typen gemeenten. “Het enthousiasme van de jeugdwerkvrijwilligers is overal even sterk. Dat laat wat mij betreft zien dat jeugdwerk uiteindelijk niet over kwantiteit gaat, maar over kwaliteit. Je kunt ook van betekenis zijn voor één kind of voor één jongere.”

Nieuwe vormen

De komende tijd gaat JOP verder aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek. “We ontwikkelen nieuwe vormen die beter aansluiten bij gemeenten met weinig jeugd. We hebben nu bijvoorbeeld de het project ‘#durfte’, waarbij jeugdwerk niet georganiseerd wordt op leeftijd maar op interesse. Daarbij groepeer je jongeren rond een interessegebied, zoals sporten of muziek maken. In zo’n groep kan dan vervolgens ook de Bijbel opengaan.”

De pilot is niet bedacht door JOP zelf, maar door een gemeente in Zwolle. Dat is precies wat JOP graag wil, legt Corina uit: samen met gemeenten onderzoeken en experimenteren. Kijk naar wat wél kan, is haar oproep. “Een interessante uitkomst van het onderzoek is dat hoe minder jeugd er in een gemeente is, hoe minder ook jeugd buiten de gemeente bereikt wordt. Terwijl daar misschien juist een kans ligt. Als er weinig kinderen en jongeren in je gemeente zijn, waar zijn dan wél kinderen en jongeren voor wie je als kerk relevant kunt zijn? Is er bijvoorbeeld een school in de buurt, waarvoor je iets kunt betekenen? Daarover willen we graag met gemeenten meedenken.”

Download hier:

Lees ook: Gedeelde passie brengt jong en oud samen

 

Beeld: Heiko Bertram

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)