Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Moet de kerk worden opgeleukt?

Met nieuwe kerkvormen de boodschap leuker, beter of anders verpakken. Werkt dat?

Wikke Huizing, predikant Protestantse Gemeente Den Burg, benadrukt dat het erom gaat dat de kerk zich meer naar buiten richt en zich afvraagt hoe de kerk van betekenis kan zijn voor de omgeving? “Dat speelt ook in Den Burg. We hebben als kerk contact met de burgerlijke gemeente en willen met de VVV meer voor toeristen gaan doen. We zijn twee dingen van plan. Eens in de week of twee weken een uur wandelen vanuit de Burghtkerk, met een korte viering aan het begin en een maaltijd aan het eind. Tijdens die wandeling kunnen deelnemers een stilte- of een gespreksopdracht doen. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een filmhuis. We hebben hier al zo lang toeristen en we hebben er nog nooit over nagedacht iets voor hen te doen.”

Blijven geloven in de kerkdienst 

Rien Teeuw, predikant Hervormde Gemeente Aalst blijft geloven in de dienst op zondag. “Naar mijn gevoel wordt van opleuken gesproken als er sprake is van neergang, als mensen afhaken. Dan snap ik goed dat die bezinning op gang komt. Maar het lijkt me waardevol om eerst achterom te kijken voordat je aan iets nieuws begint. Hoe is die terugloop ontstaan? Ik ben een klassieke dominee die blijft geloven in de klassieke kerkdienst. Niet dat dit grote aantallen zal aantrekken. Die tijd is voorbij. Al vraag ik me af of die tijd er wel geweest is. Misschien zaten de kerken vroeger wel vol, maar was er meer cultuurchristendom. Bovendien zijn de kerken maar een korte periode echt groot geweest. Laten we dus nuchterheid betrachten als een kerk niet iedereen bereikt in een dorp of stad. En beseffen dat ook een kerk in de marge veel moois kan doen. Soms haken mensen dan weer verrassend aan bij de klassieke kerkdienst. God werkt ook vandaag.”

Kerkproeverij

De landelijke campagne Kerkproeverij vraagt mensen om op zondag 10 september de kerkdrempel weer eens over te stappen. Van de deelnemende kerken wordt een uitnodigende houding verwacht. Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, ziet dat niet als een vorm van opleuken. “In de eerste plaats is mijn idee daarbij dat je als plaatselijke gemeente inzichtelijk maakt hoe normaal het is dat je een ander uitnodigt. Het gaat er niet om dat je de dienst opleukt, maar dat je vooral jezelf bent. Soms moet je even nadenken over hoe je dat doet. Of je voldoende jezelf kunt zijn als je alleen een dienst bijwoont, of dat je ook koffie wilt drinken na afloop. In de dienst denk je na bij bepaalde liturgische vormen. Zijn die voor een minder frequente bezoeker evident of zeg je als voorganger een verduidelijkend woord bij het kyrie of het votum? Dat is niet opleuken, dat is helder communiceren.”

> Meer reacties op de vraag of de kerk moet worden opgeleukt leest u in het juli/augustusnummer van woord&weg. Meer informatie over Kerkproeverij leest u op kerkproeverij.nl

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Lees meer over

Het thema Startzondag - Een goed verhaal