Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Liveblog Geestkracht - Pinksteren: multicultureel quarantaine koor | Muur van Licht | Pinkstervlam

Gods Geest vindt altijd wegen, zei de scriba aan het begin van de coronacrisis. Geestdriftig en bevlogen zijn er initiatieven ontwikkeld om vorm te geven aan kerk-zijn in tijden van corona. Onder de titel ‘geestkracht’ worden in dit blog dagelijks een aantal van dit soort initiatieven genoemd. Ter inspiratie en bemoediging.

Maandag 22 juni - Churchdate

De protestantse wijkgemeente de Veste uit Gouda ontwikkelt een nieuwe vorm om contact te houden met gemeenteleden, namelijk de Churchdate.

Voorlopig gaan de vieringen in veel kerken vooral online door. En die kerken die wel wat mensen toelaten, moeten het doen met vieringen waarin 1,5 afstand gehouden wordt, er geen zang is en geen koffie. Ds David van Veen: “ Dat maakt dat mensen vaak niet zullen vinden waarnaar we allemaal verlangen. We missen de ontmoeting, de ervaring en ook de gezelligheid. Daarom hebben we met Buro Vink uit Reeuwijk Churchdate ontwikkeld voor onze leden.”

Via Churchdate kunnen mensen een ‘date’ regelen om bij elkaar thuis de online-viering te kijken. Via de site kun je aangeven of je huis zondag beschikbaar is of dat je graag ergens op visite gaat. Uiteindelijk vindt daar een match op plaats.

Ds David van Veen: “ Het mooie is dat je zo ook op een andere manier elkaar leert kennen, maar zo ook samen echt de dienst kunt beleven. Ook dat is gemeente-zijn. Uiteraard allemaal met gepaste afstand. In de bijbel zegt Jezus: “ Waar 2 of 3 in Mijn naam bij elkaar zijn, ben Ik in hun midden. ” Met een knipoog hebben we dit idee en deze pagina daarom Churchdate genoemd.

Ook voor andere kerken kan Churchdate beschikbaar komen en dan kan men contact opnemen met Buro Vink uit Reeuwijk.

Kijk voor meer informatie op: https://www.devestegouda.nl/home/uitnodiging-churchdate/

Wilt u Churchdate opzetten in uw gemeente? Neem dan contact op via: www.burovink.nl 

Dinsdag 26 mei - Online multicultureel quarantaine koor

Afgelopen weken is hard gewerkt aan een online multicultureel quarantaine koor voor Pinksteren. In Nederland wonen mensen van veel verschillende nationaliteiten. In dit koor komen mensen uit 43 verschillende culturele achtergronden virtueel bij elkaar om samen het lied: ‘Jezus hoop van de volken’ te zingen. Ook vanuit Protestantse gemeenten wordt meegezongen! Eerste pinksterdag komt het lied om 8.00 uur online. Bekijk hier alvast een voorproefje: Het lied wordt gratis beschikbaar gesteld. Gemeenten die het lied in hun dienst willen uitzenden kunnen het videobestand eerder opvragen door te mailen naar anne@geloofsinburgering.nlPrachtig om zo met elkaar verbinding en eenheid zichtbaar te maken! 

Muur van licht
Hervormde gemeente De Rank in Staphorst is van plan om met Pinksteren een kunstwerk voor de kerk neer te zetten, bestaande uit hole stenen, waar kerkleden zelf en voorbijgangers een kaarsje in kunnen zetten.

Pinkstervlam
Tussen Hemelvaart & Pinksteren staat op de stoep van het kerkje van de Protestantse Gemeente Scharnegoutum een grote Pinkstervlam. Maar deze vlam is nog niet compleet. Iedereen is uitgenodigd om tijdens deze dagen bij de kerk langs te lopen en een vurig gekleurd lintje (geel/oranje/rood) aan de vlam te knopen. "Met al die lintjes bij elkaar symboliseren we zo het flakkeren van het vuur of het waaien van de Geest in het wapperen van de lintjes in de wind!"

Vrijdag 22 mei - Zwaaipastoraat

Na de online viering van 10 mei van de Michaëlkerk in Leersum was er een filmpje te zien van zwaaiende gemeenteleden. Cameraman Henk Boeve was in de Bevrijdingsweek door het dorp gegaan om mensen te filmen. Dat filmpje werd zo gewaardeerd dat het op YouTube werd gezet. Gek genoeg is het inderdaad ontroerend om iedereen zo te zien zwaaien. Ook al ken je deze mensen niet.

Preken in een lege kerk is niet leuk
In een interview in 'De Schakel' vertellen predikanten Marianna van de Graaf (Poortugaal) en Rob Maas (Rhoon) over de uitdagingen van kerk-zijn in coronatijd. "Ik vind het nog steeds moeilijk om als voorganger in de kerk te staan op zondagochtend”, zegt Maas. "Als het nu een klein, knus kerkje was, maar die grote lege ruimte waar ik in kijk, vind ik lastig. Daarnaast vind ik dat ik mijn werk niet naar behoren kan doen. Ik merk ook dat ik het werk nu vaker mee naar huis neem, doordat er zich toch schrijnende situaties voordoen. Ik ben ook niet gerust op de gevolgen achteraf. Mensen die depressief en overprikkeld raken door deze crisis, bijvoorbeeld."

Keep the faith
De Protestantse Kerk Amsterdam is het initiatief 'Keep the faith' gestart. Ze zeggen hierover: "Het coronavirus heeft grote impact. Maar biedt, voor wie ze wil zien, ook mooie kansen.
Op dit platform daarom video's, blogs en gebeden van inspirerende denkers en doeners." Zie https://www.keepthefaith.nl/.

 

Dinsdag 12 mei - Bloopers corona kerkdienst

Gemeenten zijn massaal online kerkdiensten gaan aanbieden. Dat is natuurlijk geweldig. Er zijn in dit blog al prachtige online initiatieven voorbij gekomen. Maar heel eerlijk: dat gaat natuurlijk niet vanzelf. En ook niet in één keer goed. Erik-Jan Tillema, pionier-voorganger in Schagerbrug was zo eerlijk om zijn bloopers te delen.

ViaKluis: een stille (werk)plek in de Jacobikerk
ViaJacobi stelt de eeuwenoude kluizenaarsruimte in de Jacobikerk ter beschikking aan Utrechters die in deze onrustige tijden op zoek zijn naar focus en rust.

'Ik kom maar moeizaam tot rust'
Zondagochtend. Talloze Groningers lopen, fietsen of rijden door de straten. Op weg naar de kerk. Tot rust komen, bemoedigd worden, samen zingen, kletsen met andere kerkgangers onder het genot van een te slappe kop koffie en een te taai speculaasje. Het kon allemaal tot 15 maart. Maar nu niet meer. RTV Noord-journalist Egbert Minnema, een wekelijkse kerkganger, vertelt hoe het hem sindsdien vergaat.

Donderdag 7 mei - Belang van het kerkgebouw

In deze corona-crisistijd vinden kerkdiensten noodgedwongen online plaats; kerkgebouwen zijn gesloten. Begrijpelijk, maar onderschat niet de grote rol die zo’n gebouw speelt bij de geloofsbeleving, zegt Peter Roelofsma, hoogleraar omgevingspsychologie (VU) in gesprek met Paul Visser, predikant van de Amsterdamse Noorderkerk. Een kerkgebouw is nauw verbonden aan de ervaringen van God, van het geloof en de geloofsgemeenschap. Vandaar dat mensen door de plotselinge langdurige doorbreking van het vertrouwde ritme van kerkgang somber kunnen raken, of zelfs angstig. ‘Waar de kerk voorheen mínder open was voor meer mensen, zou het gebouw nu méér open moeten zijn voor minder mensen’, aldus Roelofsma. ‘Daarbij deze voetnoot: als je dat niet doet, moet je niet verrast zijn, als na de coronacrisis minder mensen zich verbonden voelen met de kerk.’

Thuisviering Lutherse Kerk Zwolle
De Evangelisch-Lutherse gemeente Zwolle heeft voor haar gemeenteleden thuisvieringen voorbereid en een pagina Wegwijzer in tijden van corona gemaakt. De thuisvieringen bevatten een complete liturgie in combinatie met een video. En ook de collecte wordt niet vergeten. Bekijk hier de thuisviering van 3 mei.

Pionieren in tijden van corona
Op de website www.lerenpionieren.nl is te lezen hoe pioniers om gaan met de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt.

Maandag 4 mei - Herdenking zeevarenden

De Nederlandse Zeevarendencentrale is ieder jaar betrokken bij de herdenking op 4 mei van de zeevarende die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De herdenking gaat door de coronamaatregelen niet door. Daarom heeft prinses Margriet, petekind van de koopvaardij, een videoboodschap ingesproken. Zij heeft ook een bemoedigend woord voor de huidige zeevarenden die 'weliswaar op een hele andere manier' ook in hun vrijheid worden beperkt. 

Kerkpuzzels
In deze tijd wordt er veel gepuzzeld. Bent u op zoek naar een nieuwe puzzel, bekijk dan de puzzels van de kerken in Kampen of de Domkerk in Utrecht. Voor Kampen is het een middel om de dreigende tekorten op de begroting op te vangen. De Domkerk gebruikt de opbrengst voor de restauratie van de kerk.

Ode aan een leegstaand kerkgebouw
Ds. Arjan Berensen mist 'zijn' kerkgebouw en maakte het volgende gedicht:

Ik mis je, oudje - ode aan een leegstaand kerkgebouw (158 jaar)

Het hoge, smalle spreekgestoelte
Geroezemoes tijdens de collecte

Het orgel met de gouden engelen
Kindervoetjes bij het kindermoment

Het zilveren doopvont
Kerkbanken, bezet tot op de laatste plek

Ik mis je, oudje

Lees hier het complete gedicht

Donderdag 30 april - Meditatief moment per dag

De pastores Harmen Jansen, Jolanda Tuma, Marleen Stokroos, Niesje Mooiman, Maria Adriaanse, Ruth Renooij en Romke Visser van de protestantse gemeente Winsum-Halfambt en omstreken verzorgen iedere dag een vlog. Jolanda Tuma legt uit: "Nadat halverwege maart, van de ene zondag op de andere, plotseling de gemeente niet meer bij elkaar kon komen, was dat een grote schok. De mooie kerken bleven leeg. Wel werden onmiddellijk digitale diensten gehouden. We hebben vervolgens een extra kerkgroet rondgedeeld bij alle gemeenteleden met een bemoedigende tekst namens ons als pastores. Deze werd ook gepubliceerd in een van de huis-aan-huis krantjes. Dit werd zeer gewaardeerd. Een gemeentelid stelde, geïnspireerd door de kerkgroet special, de vraag of we als pastores niet regelmatig iets zouden kunnen met een Bijbeltekst en een korte toelichting oid. Hierop doordenkend kwamen we uit op het idee om met een aantal personen dagelijks een vlog te verzorgen bij wijze van meditatief moment. In de eerste week was dat flink wennen, niemand van ons had eerder zichzelf met de camera voor de neus opgenomen. Maar in de afgelopen tweede week ging het al een stuk beter.  We krijgen veel positieve reacties en men ervaart deze vlog als een bijzondere verbondenheid van de gemeente in tijden van isolement. Het is de bedoeling om deze vlogs te blijven verzorgen in de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren op de doordeweekse dagen. Op zondag ie er altijd een dienst te beluisteren. Zo hopen we de verbondenheid van de gemeente, die heel sterk was, te blijven voeden."

Een muur van geloof
In de Maranatha kerk te Rhoon hebben gemeenteleden een muur van 'Geloof, Hoop en Liefde' gemaakt om de communicatie tussen jong en oud levendig te houden. Vele gedichten en mooie tekens van hoop worden erop geprikt. Maar ook regenboog kleurplaten van kinderen. Ook mensen uit het gehele dorp komen langs om deze bemoedigende woorden te lezen en te overdenken op een bankje bij de bijbelse planten kerktuin, die er prachtig bij staat. Zo is het kerkplein een teken van Geloof, Hoop en Liefde!

Meer foto's zijn te vinden op de facebookpagina van deze gemeente

Preken in coronatijd
Waar moet je over preken nu de kerken voorlopig leeg blijven? De missionaire organisatie Areopagus (IZB) biedt voorgangers kosteloos hulp bij hun preekvoorbereiding. „We zijn een beetje duidingsmoe.”

Meer informatie op de site van de IZB

Dinsdag 28 april - Relevantie van het geloof

Ds. Kaj van der Plas (Eelde-Paterswolde) is de vlog 'God in tijden van corona' begonnen. Hij vertelt. "Toen een groot deel van Nederland thuis kwam te zitten vanwege corona, ontstond een gevoel van crisis. Ik dacht: als ons geloof relevant is, dan moet je dat nu kunnen merken. Ik ben daarover in gesprek gegaan met collega-dominees. Op beeld. Als argeloze vragensteller, niet als dominees onder mekaar. Toen zich de mogelijkheid voordeed, waren ook anderen bereid om vanuit hun expertise in gesprek te gaan: classispredikanten, een verloskundige, een medisch ethicus, een kinderarts die zich bezighoudt met kinderen in onveilige thuissituaties. Alles vanuit de gedachte dat verdieping en inspiratie vanuit verschillende perspectieven helpend is om je als gelovige, kerk en dominee door de huidige omstandigheden te navigeren." 

Een belangrijk gesprek uit de reeks, volgens ds. Van der Plas, is dat met medisch ethicus dr. Els Maeckelberghe, van het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Ze spreekt over de noodzaak van solidariteit, niet zozeer om levens te redden als wel om onze menselijkheid te bewaken. En die zie je daar waar mensen de tijd en de kans hebben medemenselijk te zijn (de verzorgenden) en menselijkheid te ontvangen tijdens hun ziekte, of tijdens hun overlijden. Dat interview wordt inmiddels ook gedeeld binnen het UMCG."

Anderhalve meter speurtocht met als thema 'Vrijheid' 
Ds. Saskia Ketelaar (Hoek) bedacht een speurtocht voor de kinderen in haar gemeente. Voor de ramen van huizen hangen afbeeldingen waar de kinderen naar op zoek moeten. De eerste letters van de afbeeldingen vormen samen de vraag ‘Wat is Vrijheid?’. Als beloning voor het vinden van de oplossing ontvangen de kinderen een zakje snoep.  

Ds. Ketelaar: "Het idee is gekomen als combinatie tussen het zwaaipastoraat en een soort pelgrimstocht. De kracht van een dorp is dat je het allemaal gemakkelijk kunt bereiken. (...) Nu, heel gewoon allemaal hoor. Maar ja, in deze dagen zijn de gewone dingen soms bijzonder."

Zelf zo'n speurtocht organiseren? Download hier de uitnodiging en het draaiboek uit Hoek als voorbeeld.

Vrijdag 24 april - Troostende kracht gedichten

Henk Minnema Kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Elst, stuurde ons een vlog van 'zijn' dominee Dick Snijders. Hij schrijft erbij: "Dick Snijders had vandaag een bemoedigende ‘vlog’ op het YouTube kanaal van onze beide predikanten (Jeroen & Dick PG-Elst) Echt iets om met meerdere mensen te delen." Ds. Snijders spreekt over de troostende kracht van gedichten. Hij staat stil bij psalm 42.

Jom ha Sjoa gedachtenisdienst op Rijnmond TV
Op zondag 26 april a.s. zal de jaarlijkse Jom ha Sjoa gedachtenisdienst vanuit de Laurenskerk in Rotterdam om 18.30 uur uitgezonden worden op Rijnmond TV. Vanwege de Corona-crisis is het helaas niet mogelijk om bij elkaar te komen om joodse slachtoffers van het Naziregime te gedenken. Rijnmond TV was meteen bereid zendtijd hiervoor vrij te maken. De gedachtenisdienst valt onder verantwoordelijkheid van de kerken in Rotterdam en leden van de Joodse gemeenschap in Rotterdam.

Sta op 3 mei stil bij de oorlog en zing Wilhelmus
Het Platform Dordtse Kerken roept kerken in Dordrecht op om 3 mei tijdens de online dienst stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog. "Dat kan onder meer door het zingen van psalm 43. De Dordtse verzetsheld Leendert Keesmaat zou dat hebben uitgesproken toen hij werd weggevoerd om door de Duitsers geëxecuteerd te worden op de Waalsdorpersvlakte in 1941."

Naast de oproep om psalm 43 op te nemen in de liturgie, vraagt het Platform Dordtse Kerken ook om het volkslied te zingen. "Het was verboden om dat in de oorlog in het openbaar te zingen", licht dominee Vogel toe. "Het getuigt juist nu van kracht, dat we het allemaal laten klinken in onze online diensten op internet. Dordrecht laat zo ook zien de stad te zijn van vrijheid van geloof en geweten."

Donderdag 23 april - God zal zorgen

Theoloog André Troost schreef het volgende lied op de melodie van 'Wie maar de goede God laat zorgen' (Liedboek voor de kerken Gezang 429 | Op Toonhoogte 2015 218 | Weerklank 515 | Zangbundel Joh. de Heer 421).

GOD ZAL ZORGEN
Als het coronavirus dreigt...

 Je jubelt: God zal voor mij zorgen
wanneer ik hulp van Hem verwacht!
Toch kun je bang zijn, bang voor morgen:
één lange, eindeloze nacht.
Geloof wat vast en zeker is:
licht overwint de duisternis!
 
Je dacht dat God zijn schapen leidde,
het hele leven één groot feest,
tot aan de einder groene weiden -
maar dan: een wond die niet geneest!
Al zal de Herder bij je zijn,
soms ga je door een diep ravijn.
 
Je meende: Christus is zo machtig,
één woord - het onweer zwijgt al stil.
Je dacht: mijn Vader is almachtig,
de wind gaat liggen als Hij wil.
Maar dan opnieuw: een donderslag,
chaos die niemand eerder zag.
 
Je fluistert toch dat God zal zorgen
ook als geen zon je tegenlacht?
Houd dat dan vast, want Hij zal morgen
doen wat geen mens meer had verwacht:
dan zal de aarde hemel zijn,
dan zal het eeuwig Pasen zijn!
  
Tekst: André F. Troost


Woensdag 22 april - Tegengif

Ds. Ad van Nieuwpoort in gesprek met vaders, leraressen, artsen, cabaretiers en buurtgenoten over hoe zij deze corona tijd ervaren. Burgemeester van Bloemendaal Elbert Roest geeft elke week een update over de stand van zaken in de omgeving. Ook deelt Ad van Nieuwpoort zijn visie op een bijbelverhaal in 'Het verhaal van de week. Tegengif is het kanaal waar verhalen en gedachten samenkomen over hoe wij elkaar hoop en inspiratie kunnen bieden in moeilijke en verwarrende, maar daarnaast soms ook bemoedigende tijden.

'Op adem' - door het vuur gaan
Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie en Kerk in Actie, vond ooit een verbrandde Bijbel, op zijn eigen erf in Kenia. Voor hem een teken dat we af en toe zelf ook door het vuur moeten gaan. Dat is heftig maar hoeft ons niet te verteren. Bekijk deze aflevering

Stiltekapel in Souburgse kerktoren
De stiltekapel van de Protestantse Gemeente Oost-Souburg biedt mensen troost tijdens moeilijke coronadagen. De Souburgse Hetty Weezepoel komt er al een paar weken regelmatig. En het geeft haar kracht.

Dinsdag 21 april - Kerk wordt noodhospitaal

Vanaf volgende week worden er in de Nieuwe Kerk in Huizen coronapatiënten opgevangen. Het gaat om cliënten van Amaris Zorggroep. Een paar dagen geleden is een groep kerkleden begonnen met het leeghalen van de kerk. "We hebben een stuk of twintig kerkbanken weggetild. Loodzwaar werk. Zo hebben we in het midden van de kerk ruimte gemaakt voor de bedden. Over de verwarmingsbuizen is een podium gelegd. Hierop worden na het weekend zo’n zestien bedden neergezet”, vertelt één van de vrijwilligers. Er worden momenteel geen diensten gehouden in het gebouw. "Ik vind het ook wel onze christelijke diaconale plicht. Zo ben je kerkgebouw, en zo ben je noodhospitaal. Bizar maar mooi.”

Kerkgenootschappen werken samen in tv-programma ‘Geloof in Zeeland’
Omroep Zeeland gaat samen met de Zeeuwse kerken op zoek naar verbinding. In het nieuwe programma ‘Geloof in Zeeland’ werken verschillende kerkgenootschappen samen aan een gemeenschappelijke uitzending op de zondagmorgen. Het initiatief is genomen door Arie van der Maas, classispredikant van de Protestantse Kerk voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, de classis Delta.

Kerk Leiderdorp spreidt inzameling voor Voedselbank wegens corona
De protestantse gemeente in Leiderdorp spreidt vanwege de coronaregels de inzamelingen voor de Voedselbank over twee kerken. Was de Scheppingskerk altijd de vast inzamelingsplek, nu kunnen mensen hun giften voor de Voedselbank ook twee keer per week inleveren bij de Dopskerk.

Maandag 20 april - Zingende dominee

Alice Stam stuurde het volgende bericht: "Onze zingende dominee in Boven-Hardinxveld zingt elke week een prachtig lied en zet dat op facebook van onze kerk. Dat zouden meer mensen moeten horen en willen we niet voor onszelf houden." Alice heeft gelijk. Hierbij dus. Luister naar ds. Carmen Melissant van de Gereformeerde Kerk Boven-Hardinxveld.

Raad van Kerken verstuurt Ramadangroet
De Raad van Kerken verstuurt jaarlijks een groet aan de moslimgemeenschap in Nederland in het kader van de Ramadan en adviseert lidkerken en raden van kerken om een zelfde gebaar te maken naar de lokale islamitische gemeenschappen. "Door de getroffen maatregelen kan er niet samen met familie en vrienden worden gevast, gebeden en gevierd. Wij hopen echter dat ondanks de fysieke afstand die wij tussen elkaar dienen te houden, eenieder zich verbonden voelt met elkaar en dat de vreugde van Ramadan ook dit jaar wordt gedeeld."

Kerkomroep heeft vier keer zoveel luisteraars
Nu vrijwel alle kerken door het coronavirus zijn gesloten of diensten hebben zonder kerkgangers, is de belangstelling voor Kerkomroep.nl verviervoudigd. (...) Als gevolg van de corona-uitbraak is het aantal luisteraars verviervoudigd naar 365.000 op zondagochtend, zo meldde het Nederlands Dagblad onlangs. Dat is inclusief de site kerkdienstgemist.nl.

Zaterdag 18 april - Online orgelconcert Westerkerk

Vanavond wordt het van het Duyschot-orgel in de Westerkerk in Amsterdam na een grootonderhoudsbeurt opnieuw in gebruik genomen. Via YouTube geeft cantor-organist Evan Bogerd een online concert. Op het programma staan onder meer bijzondere werken van Karg-Elert, Bach, Guilmant, Reger, Zwart, een improvisatie van Bogerd zelf, en als uitsmijter het in Amsterdam wereldberoemde 'Aan de Amsterdamse grachten'.

Klokken van hoop blijven luiden
Sinds een paar weken luiden veel kerken op woensdagavond tussen 19.00 uur en 19.15 uur de klokken van de kerk als teken van hoop. Deze actie is verlengd tot en met 29 april. "Als teken van hoop en troost; als signaal van respect voor alle mensen die werken in de hulpverlening; en om mensen met elkaar te verbinden, luiden we de klokken van hoop!"

Predikanten Zaanstreek verzorgen samen online diensten
Om in deze moeilijke tijden de handen ineen te slaan hebben diverse predikanten uit de Zaanstreek het plan geopperd gezamenlijk kerkdiensten te gaan organiseren vanuit de Noorderkerk. Dit heeft een groot voordeel. Predikanten uit gemeenschappen die geen uitzendfaciliteiten hebben, kunnen op deze wijze toch voorgaan in een dienst, waar hun eigen gemeenteleden naar kunnen luisteren en kijken.

Vrijdag 17 april - Spandoek Lexmond

De Hervormde Gemeente Lexmond heeft een spandoek op de kerk gehangen waardoor voor iedereen duidelijk is dat ze hulp mogen vragen en waar ze online de kerkdienst kunnen bekijken. 

Mensen met corona bijstaan
Marieke werkt als geestelijk verzorger in een ziekenhuis in Brabant. Zij vertelt hoe heftig het is om in een omgeving te werken met veel corona patiënten. "Als geestelijk verzorger ben ik best wat gewend, maar in een ‘normale’ werkweek worden de aangrijpende casussen meestal gedoseerd. Dat is nu niet zo. Ik kom moe thuis van alle emoties. Maar ik merk ook dat de geestelijk verzorgers echt van betekenis zijn. Ik vind het fijn dat ik elke dag mag gaan werken om patiënten en collega’s te ondersteunen. Het lijkt me veel moeilijker om nu thuis te zitten.”

Paasgroet Taizé
Broeder Alois van de oecumenische gemeenschap Taizé schreef een inspirerende paasboodschap en stuurde daarbij een filmpje van jongeren over de hele wereld die ieder op hun eigen plek, maar toch samen het lied 'In resurrectione tua' zingen. 

 

Meer behoefte aan zingeving
Een Alpha Nederland laat weten dat één op de drie Nederlanders zich sinds coronacrisis meer met zingeving bezig houdt.

 

Donderdag 16 april - Dagelijks avondgebed

Ds. David van Veen (Gouda) verzorgt iedere avond een online avondgebed als moment van bemoediging. Hij volgt steeds een vaste liturgie zodat de kijker mee kan zingen en bidden.

Dichter Jan Wit heeft gezegd: "Wie zijn getijden niet houdt, wordt door de tijd overspoeld." En zo blijkt het ook voor mensen te werken, aldus ds. Van Veen. "Een kort moment dat de dag markeert en bij God brengt."

Kampen sluit aan bij #nietalleen
In Kampen hebben tien lokale organisaties en kerken zich aangesloten bij het landelijke initiatief #nietalleen om gezamenlijk een antwoord op alle hulpvragen te geven. "Ik hoop dan ook van harte dat mensen niet zullen schromen om hulp te vragen. Al deze tien organisaties en kerken staan met liefde klaar voor de inwoners van Kampen."

Nederlandse kerken willen meer mondiale aanpak coronavirus
Landen moeten meer samenwerken in de strijd tegen het coronavirus. Alleen op die manier kunnen ook landen met minder geld en minder goed functionerende gezondheidssystemen en voorzieningen uit de crisis komen.

Beiaardier Vincent Hensen (Stichting Carillon Veendam)
Beiaardier Vincent Hensen (Stichting Carillon Veendam)

Woensdag 15 april - Carillon concert in Veendam

Donderdagmiddag speelt de beiaardier van Veendam verzoeknummers op het carillon in de toren van de Grote Kerk in Veendam. De beiaardier honoreert alle verzoeken. Het wordt een bijzonder concert met onder meer ‘Merck toch hoe sterk’, ‘Don’t worry, be happy’ en ‘Daar ruist langs de wolken een lief’lijke naam’. 

Enter Helpt
De kerken in Enter hebben het platform ‘Enter helpt’ opgericht. “Dit is opgezet vanuit een stukje naastenliefde en omzien naar elkaar, dat hebben we vanuit de kerk en het geloof meegekregen. Omzien naar je naasten is belangrijk. Dat vertalen we nu naar het Twentse naoberschap. Niet iedereen die hulp vraagt hoeft een kerkelijke achtergrond te hebben, dat geldt ook voor mensen die hulp aanbieden.”

Dinsdag 14 april - Mobiele kapel in Assen

In Assen staat er een mobiele kapel waar mensen hun zorgen van zich af kunnen schrijven. Het mag zelfs digitaal. “wat genoteerd staat kan in een afgesloten brievenbus gepost. Waar de post naartoe gaat? Je mag het God noemen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat er een adres is, een plek waar mensen hun angsten en gebeden een plek kunnen geven.”

Monument van hoop in Ommen
De gereformeerde kerk in Ommen vroeg mensen om een steen met een persoonlijke en hoopvolle boodschap naar de kerk te brengen. Van die stenen wordt een ‘monument van hoop’ gemaakt. Aan de oproep wordt massaal gehoor gegeven. 

Licht voor Gouda
Op de website www.lichtvoorgouda.nl kunnen mensen een kaarsje aansteken, is een overzicht van praktische hulp in Gouda tijdens de pandemie te vinden, staan bemoedigende teksten en beelden en een overzicht van online vieringen in Gouda. De website is een initiatief van de Protestantse diaconie van Gouda, Burennetwerk Gouda, Netwerk Samen voor Goud, Stichting Present en de Goudse kerken.

Vlaggen in Friesland
In Friesland zijn ze dol op vlaggen. De Protestantse Gemeente Heerenveen maakte een vlag met de tekst ‘Houd moed. Heb Lief.’ Ds. Alfons van Vliet uit Leeuwarden bedacht ook een vlag, maar dan met de tekst ‘Er is Hoop’.

Pasen - Paasontbijt in Den Haag

De dochter van ds. Jaap van de Akker (Den Haag) bracht paasontbijtjes rond aan gemeenteleden. 'Normaal gesproken hebben we met zijn allen in de kerk een paasontbijt', vertelt ze. 'Dit jaar zit iedereen alleen te ontbijten, dan is het wel leuker als we hetzelfde ontbijten.' RTV West ging met haar mee.

Dezelfde predikant was ook te zien bij het NOS journaal en Hart van Nederland. Je moet wat geduld hebben en wat reclame uitzitten, maar na zeven en halve minuut is te zien wat ds. Jaap van de Akker en ds. René de Reuver te zeggen hebben over online Pasen vieren in tijden van corona. 

Gemeentekoor 'U zij de glorie'
In de Michaëlkerk van Leersum werd de samenzang gemist. Daarom namen ze het initiatief tot dit quarantinekoor. Een ontroerende versie van 'U zij de glorie' vanuit de huiskamers van gemeenteleden.

De organist speelde op piano de begeleiding in, veertien dagen voor Pasen deed ds. Goedendorp een oproep in de nieuwsbrief en online kerkdienst. Vervolgens zongen mensen thuis het lied in en stuurden het uiterlijk Palmzondag op. Dertig filmpjes kwamen er binnen. Een video editor heeft het tot een geheel gemaakt. Download hier het draaiboek van deze gemeente: 

Paasgroet in Haastrecht
De kerken in Haastrecht brachten deur aan deur een paasgroet onder muzikale begeleiding van het carillon. Duizend tulpen met een kaartje met daarop de tekst: “Ik geef jullie mijn vrede, wees niet bang, verlies de moed niet!” Jezus.

Paaslicht in Rotterdam
Elk jaar wordt op Paasmorgen in de Andreaskerk de nieuwe Paaskaars binnengebracht en ontvangen de gemeenteleden allemaal een kaarsje om het Licht van Pasen met elkaar te delen. Dit jaar deden ze dat op een virtuele manier - en zo schijnt ook nu het licht van Pasen overal.

Paasverhaal: het onveranderlijke doorbreken
Op Goede Vrijdag stond er in NRC Handelsblad een betoog van ds. Ad van Nieuwpoort en ds. Joost Röselaers over de kracht van het Paasverhaal, juist in deze tijd. “Daar gaat dit paasverhaal dus over. Over de mogelijkheid dingen die wij als onveranderlijk beschouwen te kunnen doorbreken.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)