Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

'Kom op, actie!'

Ergens tijdens het proces geeft de Palestijnse Amir de moed bijna op. Want er komt steeds weer een nieuwe eis om in aanmerking te komen voor ‘buitenschuld’: een verblijfsvergunning op grond van het feit dat je alles geprobeerd hebt om Nederland te verlaten en daar niet in geslaagd bent. Maar opgeven ligt niet in zijn aard en ook de begeleider van INLIA kent het woord niet. Ze zetten door, met succes.

Amir en zijn 9 jaar jongere broer Rayan zijn geboren in Saoedi-Arabië. Hun ouders zijn Palestijnse vluchtelingen, die in de Golfstaat een mooi leven hebben opgebouwd. Genoeg om Amir financieel te steunen als die eerst in Egypte en vervolgens in Maleisië architectuur studeert. Hij start daar een restaurant om zelf in de kost te voorzien en laat zijn broertje overkomen.

Niet met open armen

Maar in Maleisië gaat de economie in 2014 plots hard achteruit en slaat de inflatie toe. Amirs spaarpotje is niks meer waard, zijn visum verloopt en de sfeer keert zich tegen buitenlanders. In paniek denkt Amir: naar Europa! Want Europa, daar heersen wetten, geen willekeur. Daar zijn mensenrechten en rechtsbescherming. 

In Nederland worden ze niet met open armen ontvangen. Het asielverzoek wordt afgewezen, de broers moeten Nederland verlaten. Maar als staatloze Palestijn kun je nergens legaal heen. De eerste keer dat ze naar de DT&V moeten, vervult alleen al de naam van de Dienst Terugkeer en Vertrek hen met angst. “Echt eng! Wat zullen ze met ons doen? En dan kom je daar en geloven ze je niet.” 

Plannen maken

Jaren van stress volgen. “De tijd vloog en er gebeurde niets.” Hij begint de DT&V op de hielen te zitten. “Wanneer krijgen we een afspraak, wat doen jullie intussen, wat willen jullie dat we nog meer doen: kom op, actie!”

Na een jaar of 4 - 5 volhouden en volharden met hulp van INLIA, is het zover. Ook de DT&V trekt de conclusie dat de broers onmogelijk terug kunnen naar Saoedi-Arabië. ”We hadden niet gelogen.” Amir is blij dat dat nu vaststaat. Nu hebben ze hun vergunning en kunnen ze plannen maken. Ze willen allebei verder met studie. Eerst beter Nederlands leren, en dan: door! 

Op zoek naar veiligheid

Veel mensen zijn nog dagelijks slachtoffer van geweld en natuurrampen. Ze zijn op zoek naar een veilige plek om te overleven. Kerk in Actie biedt noodhulp en wederopbouw. Daarnaast richten we ons op rampenpreventie. We maken mensen weerbaar voor klimaatverandering en andere bedreigingen. We zijn er voor vluchtelingen, ook in Nederland. Kerk in Actie steunt het werk van INLIA. Staat u ook klaar voor mensen in nood?

Direct doneren

Lees ook:

Over dit project

Volgens schattingen leven er in Nederland 30.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Velen van hen zijn arbeidsmigranten, anderen zijn na een mislukte asielprocedure in Nederland gebleven, bijvoorbeeld omdat het land van herkomst hen niet meer accepteert. Wie ongedocumenteerd in Nederland leeft, heeft maar weinig rechten. Bovendien is er altijd de angst om opgepakt en uitgezet te worden.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Hulp en perspectief voor mensen zonder papieren