Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoe u dertigers en veertigers bij uw gemeente betrekt

Dertigers en veertigers. Een leeftijdsgroep die in veel gemeenten ontbreekt. In elk geval op het meest zichtbare moment: de kerkdienst op zondagmorgen. Ook ledenaantallen laten zien dat deze groep ondervertegenwoordigd is in de Protestantse Kerk. Hoe kunnen we als kerk deze mensen bereiken? Hoe zouden zij betrokken willen zijn bij een kerk? De landelijke (online) pioniersplek MijnKerk houdt zich bezig met deze vragen. Lees hieronder hun tips!  

1. Zoek dertigers en veertigers op om te horen wie ze zijn en hoe ze in het leven staan.

Toon interesse in wie zij zijn, zonder de bedoeling te hebben ze weer in de kerkbanken te krijgen. Je kunt natuurlijk wel vragen wat hun relatie is met geloof en kerk. Het makkelijkste is om te beginnen bij mensen die al in je netwerk zitten. Voor MijnKerk zijn dat bijvoorbeeld mensen die op social media MijnKerk volgen. Voor een lokale gemeente is het handig om via betrokken dertigers en veertigers niet betrokken leeftijdsgenoten te benaderen. Wanneer je hen vraagt of ze jou verder willen helpen, omdat je als kerk zoekt naar hoe je hun leeftijdsgenoten kunt bereiken, is de reactie vaak positief.

2. Onderschat niet hoe groot de stap is om (weer) eens een kerk(dienst) te bezoeken.

Ook al waren sommigen in hun jeugd betrokken bij een kerk. Een dertiger stuurt ons een berichtje: ‘Al een tijdje ben ik op zoek naar iets waar ik bezig kan zijn met geloof…. Ik vind het een grote stap om een kerk binnen te wandelen. Zoals ik me de kerkdiensten uit mijn kindertijd herinner, passen die helemaal niet bij mij en de manier waarop ik geloof’. We brachten haar in contact met iemand die ontmoetingen met dertigers en veertigers organiseert. Daar een keer deelnemen, bleek een stuk makkelijker te zijn. Het is dus goed om te bekijken hoe je op een laagdrempeligere, ongedwongen manier iets met en voor dertigers en veertigers kunt organiseren. Je geeft dan met deze groep op een andere manier vorm aan kerk-zijn. 

3. Wanneer je dertigers en veertigers aan wilt spreken, is het belangrijk geloof en dagelijks leven met elkaar in verbinding te brengen.

In deze leeftijdscategorie vinden veel veranderingen in het leven plaats: mensen worden voor het eerst ouders, krijgen te maken met ouder wordende ouders, stellen zich de vraag of ‘dit het is’. Daarnaast houden ontwikkelingen in de wereld en de toekomst deze groep bezig. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar zingeving (opnieuw) wordt gesteld. Dat zijn natuurlijke momenten, waarbij je als kerk kunt aansluiten. MijnKerk doet dit door veel aandacht te besteden over thema´s als kinderen en opvoeding, relaties, keuzestress, tijdsbesteding, begin en einde van het leven. Ook krijgen allerlei actualiteiten een prominente plek in de blogs en vlogs op mijnkerk.nl. Hoe hoe beter je de dertigers en veertigers om je kerk kent, hoe makkelijker dat is.

Meer over MijnKerk


Lees ook het bericht:

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)