Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoe ben jij een goed verhaal?

Kerkelijk werker Erika van der Laan wil graag geloven dat de Bijbel 'een goed verhaal' is, maar ze vindt dat niet eenvoudig. De verhalen in de Bijbel zijn soms namelijk eerder vervreemdend dan goed.

Hierheen! Hier is water, voor ieder die dorst heeft. Kom, ook al heb je geen geld. Koop hier je voedsel en eet. Kom, koop voedsel zonder geld, koop wijn en melk zonder betaling. Waarom geld betalen voor iets dat geen brood is, je loon besteden aan wat niet verza- digen kan? Luister aandachtig naar mij, en je zult ruimschoots te eten hebben en genieten van een overvloedig maal. Leen mij je oor en kom bij mij, luister, en je zult leven. Jesaja 55: 1-3a

Soms vind ik die verhalen uit de Bijbel helemaal niet zo ‘goed’. Vooral in gesprekken met tieners - ook dit seizoen heb ik die weer regelmatig gevoerd - besef je hoe ontzettend ingewikkeld ze soms zijn. Eerder vervreemdend dan dat het een tienerhart in beweging zet.

Dooddoener

Ook bij een tekst als deze uit Jesaja hoor ik de tegenwerpingen al van tieners (én volwassenen overigens): ja, dat klinkt mooi, maar wel een beetje een dooddoener als je geen cent te makken hebt, je jouw kinderen geen eten kunt geven, leeft op een plek waar droogte het land teistert. Water en voedsel kopen zonder geld en vervolgens genieten van een overvloedig maal...? Zeg je dan: ‘Ja, maar dit is gééstelijk bedoeld’, dan zul je wat meewarig worden aangekeken. Ja, ja. Arme mensen, zullen toch te eten en te drinken moeten krijgen? Best leuk, dat ‘zweverige gedoe’ maar je kunt er nog geen droog brood eten natuurlijk.

Mens

Letterlijk zei een tiener afgelopen seizoen: ik geloof niet, maar ik snap wel dat je er veel aan kunt hebben als je gelooft. Een goed verhaal. God spreekt de mens toe: ’Hierheen! Kom bij mij! Bij mij is het goed. Ik heb een verhaal over jouw leven, dat goed is en dat jou goed doet.’ Prachtig en inspirerend, maar hoe werkt dat dan? Dat is geen gemakkelijke vraag. Daarom bekijk ik het nu eens vanuit een andere invalshoek. Ik zou niet de ‘Bijbel’ als goed verhaal willen neerzetten, maar de ‘mens’. Jij!

Niet voor onszelf

Prima om bij ‘een goed verhaal’ naar de Bijbel te kijken, maar dat blijft zo gemakkelijk abstract:
een goed verhaal - en we gaan over tot de orde van de dag. Ik denk niet dat God dat zo bedoeld heeft. Want dat goede verhaal horen we niet voor onszelf te houden. Gods verhaal is overvloedig - het zijn stromen van levend water, het is brood dat leven geeft (Johannes 6 en 7) - en daar- van moet worden uitgedeeld.

Dus: vind jij de Bijbel een goed verhaal? Mooi zo. Maar dan nu de tweede vraag: hoe zien mensen dat aan jou? Hoe ben jijzelf dat goede verhaal?

Uitdelen

Hoe ben jij het verhaal dat goed is voor de ziel van de ander, maar ook een verhaal dat dorst lest en magen vult? En dan mag je zelf invullen of je dat wilt doen met je handen, door voedsel uit te delen en te delen van jouw overvloed. Of meer geestelijk, door uit te delen van de overvloed die God in jouw hart heeft gelegd: liefde, bewogenheid, maar ook het delen van jouw ervaringen in je relatie met God zelf.

Een suggestie. Begin de komende drie dagen elke dag met een vers uit deze tekst. En iedere dag vraag je aan jezelf: hoe spreekt dit goede verhaal tot mij? En daarna: hoe deel ik daarvan uit? Als je dat voor het eerst en eerlijk doet, zal er iets gaan veranderen, en word je als
vanzelf dat goede verhaal. En hou dan vol, de rest van je leven.

Klik hier voor meer ideeën en materialen met als thema 'Een goed verhaal'

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)