Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Herder & Coach

Herontdek uw kracht met het traject: Coaching naar Bevlogenheid. Stichting Ruimzicht ondersteunt hiermee predikanten bij de uitoefening van hun ambt. Lees hier de ervaringen uit de praktijk.

Specifiek voor predikanten heeft Stichting Ruimzicht Pijl naar beneden een coachtraject ontwikkeld, een vrijplaats waar zij zich opnieuw kunnen oriënteren en bezinnen. Iemand noemde het een ‘APK voor predikanten’. Het doel is dat je als predikant vanuit inspiratie en met vreugde je ambt vervult zonder daarbij jezelf te verliezen. De titel van het traject is dan ook: Coaching naar bevlogenheid. 

Bevlogenheid

Bevlogenheid is een groot woord. Kan een coach je helpen die (terug) te vinden? Riek van Haeringen, één van de gekwalificeerde coaches: “Dat hangt er van af waar je aan denkt bij bevlogenheid. In het kader van het coachtraject, dat door Stichting Ruimzicht wordt aangeboden, staat bevlogenheid tegenover uitputting en/of het besef dat je innerlijk afstand hebt genomen van je werk. Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt er alleen voor te staan. Of omdat je steeds weer tegen ‘drempels’ oploopt, die zich niet zomaar laten wegdenken”. 

De insteek van dit vrij compacte traject (bestaande uit een online vragenlijst gevolgd door 7 individuele gesprekken) is enerzijds heel praktisch en appelleert anderzijds aan het verlangen naar de kern, om juist dát te doen waarvoor je predikant bent geworden. Maar hoe verbind je die twee, de weerbarstige praktijk én de bezieling? 

“Het blijft spannend om met een predikant die zoektocht aan te gaan. Verrassend is het dan, wanneer na enkele gesprekken en de bijbehorende opdrachten iemand vertelt: “Ik heb in tijden niet zo energiek in mijn werk gestaan!” Hij illustreerde dat aan de hand van een aantal concrete werksituaties, waar hij ook zichtbaar van kon nagenieten. Omdat hij er anders in kon staan dan voorheen, meer vastberaden en tegelijk ontvankelijk voor wat zich aandiende. Die predikant had bij aanvang gezegd dat hij hoopte door de coaching meer oog te krijgen voor zijn eigen kwaliteiten en zijn verlangen serieus zou durven nemen. 

De coaching is opgebouwd rond drie psychologische basisbehoeften, die elke professional wel herkent: bekwaamheid & groei, autonomie & eigenheid, verbinding & steun. Komt dat in het traject over?

“Jazeker. Door met de coachee steeds even door te nemen waar we ons binnen de opbouw van het traject bevinden, wordt de samenhang er van ook beter zichtbaar. Als predikant heb je ze alle drie nodig en ze versterken elkaar. Juist door ze expliciet beurtelings aandacht te schenken in de coaching krijgen predikanten zicht op persoonlijke drijfveren en bronnen, die hun professioneel handelen en persoonlijk leiderschap kunnen vergroten”.

Aanmelden

Wie interesse heeft in deze vorm van geaccrediteerde coaching kan zich via de website van Stichting Ruimzicht, http://www.ruimzicht.nl/predikanten/coaching, op de hoogte stellen van de wetenschappelijke onderbouwing en zich aanmelden. Dankzij de steun van Stichting Aanpakken, het Vicariefonds van de Ridderlijke Duitsche Orde, de Maatschappij van Welstand en Stichting Ruimzicht is het mogelijk deze effectieve en PE -geaccrediteerde coaching voor predikanten zeer betaalbaar te houden. 

Ds. Joost van den Brink hervond zijn kracht

Lees hier de ervaring van Joost van den Brink, predikant en coachee:

“Toen ik de kans kreeg om aan dit coaching traject deel te nemen, heb ik mij direct aangemeld. Omdat ik van dichtbij heb meegemaakt wat een burn-out is, ik het best ingewikkeld vind om mijn twee halve banen van predikant en huisman te combineren en ik regelmatig vastliep in het omgaan met lastige situaties in mijn gemeente, wilde ik graag voorkomen dat ook ik overspannen zou raken. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Door middel van gerichte en creatieve opdrachten heb ik herontdekt waar ik energie van krijg: muziek maken, het voeren van geloofsgesprekken en schrijven. Nu ben ik heel bewust bezig deze energiebronnen aan te boren, zowel in mijn werk als in mijn vrije tijd. Een van de oefeningen was dat ik een artikel mocht schrijven voor de krant met de titel ‘Dominee slaat eigen(wijze) weg in’. Alleen van het schrijven al kreeg ik energie en toen ik klaar was, had ik als vanzelf nieuwe ideeën voor mijn werk opgedaan waar ik enthousiast van werd. Ik wilde er meteen mee beginnen!

Daarnaast heb ik heel concrete handvatten ontdekt waarmee ik beter kan omgaan met storingssituaties in mijn werk. Nu kan ik mijn frustratie even opzij zetten en van een afstandje de goede vragen stellen waardoor ik er anders, beter en zelfstandiger op kan reageren. Tenslotte heb ik geoefend met het systematisch vieren van successen en het dankbaar zijn voor alle mooie dingen die je ontvangt in het leven. 

Dit coaching traject is niet bedoeld voor predikanten die eigenlijk iets anders hadden moeten worden of voor psychisch zwakke mensen. Dit traject is juist bedoeld voor ‘messiassen’ die sterk genoeg zijn om zichzelf te gunnen dat ze een steuntje in de rug krijgen om weer blij te worden van hun werk en met wie ze zelf zijn.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)