Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Dorpskerkenbeweging: best practices en ondersteuning

De dorpskerk draagt bij aan het dorpsleven en is vindplaats van geloof, hoop en liefde. Om als kerk relevant te kunnen blijven in het dorp, is de dorpskerkenbeweging in het leven geroepen.

Kerk in, van en voor het dorp zijn is niet altijd vanzelfsprekend meer. Teruglopende ledenaantallen en financiële middelen en soms het moeten sluiten van de kerkdeuren kunnen de zichtbare aanwezigheid in het dorp onder spanning zetten. De dorpskerkenbeweging wil daarom een platform bieden waar kerken ervaringen kunnen delen, elkaar helpen en inspireren.

Best practices en ondersteuning

De dorpskerkenbeweging is nadrukkelijk een beweging van, voor en door dorpskerken zelf. Dat betekent dat veel nog open is. De dienstenorganisatie heeft drie dorpskerkambassadeurs aangesteld die best practices en goede verhalen bij dorpskerken gaan ophalen. Ook kan op hen een beroep worden gedaan om mee te denken; het zijn mensen die de dorpscontext kennen.
De website www.dorpskerken.nl is, net als de dorpskerkenbeweging, dan ook voortdurend in beweging en zal in de loop der tijd worden gevuld met ervaringen, goede ideeën, handvatten en werkvormen vanuit de dorpskerken zelf.

Financiële steun

Dorpskerken kunnen een beroep doen op de Solidariteitskas als er sprake is van geldgebrek. Er kan steun worden aangevraagd voor toekomstgerichte projecten die een verbinding leggen tussen kerk en omgeving. Ook initiatieven waarmee de kerk zich maatschappelijk profileert hebben een grote kans op subsidie. Meer informatie vindt u hier.

Initiatief en draagkracht

De Protestantse Kerk is initiatiefnemer van de dorpskerkenbeweging. De dorpskerkenbeweging is open naar andere kerkgenootschappen en zoekt naar samenwerking met landelijke, regionale en lokale partners die zich ook inzetten voor kwaliteit van leven in het dorp en op het platteland.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)