Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De opleiding Missionaire Specialisatie is vernieuwd. Schrijf u nu in en start in 2020.

Een missionair pad inslaan, dat betekent: avontuur! Bij de vernieuwde opleiding Missionaire Specialisatie gaan we een stukje van dit avontuur meemaken. We bezoeken missionaire initiatieven en kijken hoe men geluisterd heeft naar de doelgroepen. Luisteren is essentieel om verbinding te leggen. De vernieuwde opleiding Missionaire Specialisatie biedt u als predikant of kerkelijk werker de mogelijkheid om te proeven aan al die verschillende manieren, die mensen door met luisteren te beginnen ontdekt hebben. De nieuwe opleiding start in 2020. Inschrijven kan vanaf nu!

Kernthema: Luisteren

In de opleiding Missionaire Specialisatie voor predikanten en kerkelijk werkers komt het ´luisteren´ ruimschoots aan bod. Waaraan hebben mensen behoefte in hun leven? Luisteren is ook: onderzoeken waar je kerk of pioniersplek bent. Wat is de context waarin mensen leven en hoe ziet hun leven er uit? Wat verwacht de kerk en wat is de spiritualiteit van de gemeente namens wie u missionair bent? Natuurlijk heeft luisteren ook te maken met luisteren naar God. En dat heeft te maken met ge-hoor-zaamheid, ontdekte ds. Janneke Nijboer afgelopen zomer in Engeland.

Regels als wegwijzers

Janneke deed er mee aan een zomerschool, georganiseerd door de Community van Aiden en Hilda, een monastieke beweging. De leden onderwerpen zich aan een heel aantal levensregels. Ze wonen weliswaar niet bij elkaar, maar ieder probeert daar wij zij of hij woont de orderegels te volgen. Dit noemen zij waymarks, waarmee zij proberen in het spoor van Christus te gaan. De regels zijn als wegwijzers die een richting aangeven. De bedoeling is dat je zelf nadenkt hoe je dit in jouw leven vorm geeft. De waymarks zijn een praktische vertaling van leven-gevende waarden. Eén deze waarden is: gehoorzaamheid. 

Gehoorzaamheid en vrijheid

Janneke: ´Mijn nekharen ging overeind staan toen ik de flyer van de community las.  Gehoorzaamheid is een lastig woord, ook voor mij. Vaak gebruikt om iemand vrijheid af te nemen. Maar als ik verder lees, zie ik dat gehoorzaamheid wordt omschreven als: meer en meer ontdekken van de vrijheid van God. Ik raakte spontaan mijn benauwde gevoel kwijt.¨ 

Janneke kwam erachter dat gehoorzaamheid niets te maken heeft met een gebogen hoofd en ingetogen pas, maar juist de vrijheid van God ontdekken.Een oproep om wakker te worden en nieuwsgierig op weg te gaan. En een uitnodiging om op avontuur te gaan. 

Vernieuwde opleiding Missionaire Specialisatie

In de vernieuwde Opleiding Missionaire Specialisatie gaat u ook op avontuur, door allerlei missionaire initiatieven te bezoeken en u te laten inspireren. Daarnaast start u uw eigen avontuur door gericht te gaan luisteren naar uw context, uw gemeente, uw roeping en geloof, met het oog op het starten van een eigen missionair initiatief. In september 2020 start de vernieuwde opleiding, met extra aandacht voor uw specifieke leerproces.

Interesse? Kijk dan verder op:

Vernieuwde opleiding Missionaire Specialisatie

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Lees meer over

Het thema Missionair werk