Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De meest verrassende kerkelijke kerstfilms

In dit lijstje geen Love Actually, Home Alone of Scrooge, maar kerstfilms gemaakt door kerkelijke gemeenten, pioniersplekken of geestelijke verzorgers. De lijst wordt voortdurend aangevuld.

 

Regionale kerstfilms
Er zijn een groot aantal regionale kerstfilms gemaakt. Films waarin de omgeving van de gemeente een belangrijke rol speelt. In een incompleet overzicht:

  • Borne: Jeugdkerstnachtdienst met als thema 'Reisgebod'
  • Deil en Enspijk: Kerstnacht in Deil en Enspijk, kerk en dorp, met hoofdrollen voor fanfare ‘De Volharding’ en de Lokhorstschool, molen ‘De Vlinder’ en vele Enspijkers en Deilenaren.
  • Delft: “We starten met een bericht van burgemeester van Bijsterveldt. Daarna volgt de Delftse versie van het kerstverhaal en we eindigen met een toespraak van de stadspastor. Zo kan elke Delftenaar, los van afkomst, geloof of interesses, genieten van de uitzending.”
  • Dinxperlo: Jozef en Maria gaan met de trekker op weg naar Dinxperlehem omdat iedereen zich moest laten registreren, waar ze geweest waren en op welk tijdstip vanwege het bronnen- en contactonderzoek. Onderweg komen ze van alles tegen: mensen die wc-papier hamsteren, een oudere achter glas die belt met zijn schoondochter, drie wijzen uit het Oosten met winkelwagentjes, etc… Omdat de horeca op last van de regering gesloten was, vinden ze uiteindelijk onderdak bij de boerderij met de ster, daarbij de weg gewezen door het Oosterlicht.
  • Steenwijk: De rode van het kerstverhaal is er, maar er is ook veel creativiteit. Zo doet ook de plaatselijke politie mee. Jozef is timmerman en dus wijkt de filmploeg uit naar een bouwbedrijf. Een plaatselijke boer levert de schapen. Jozef en Maria kloppen letterlijk bij veel restaurants en cafés in Steenwijk aan op zoek naar een slaapplek. Maar in zo'n beetje alle Europese talen krijgen ze nul op het rekest, zelfs in het Fries. Het is een stomme film, maar een reporter en een ooggetuige bespreken het nieuws, begeleid door muziek van Crescendo. 
  • Woubrugge: Een kerstfilm van Woubrugge voor Woubrugge. Een mix van een kerkdienst met interviews met mensen uit het dorp.

Zwartebroek - The Christmas Passion 2.0
,,Met de uitvoering van The Christmas Passion 2.0 door Message, de band van onze kerk, willen we mensen ook in deze tijd het kerstgevoel geven’’, zegt Hetty van Beusekom. Zij organiseert samen met Myrthe van de Glind de diensten van het missionair en diaconaal werk (MDW) voor de Gereformeerde Kerk in Zwartebroek.

Scheveningen - kinderkerstfeest met teleporteerstof
Jean-Gérard du Fini heeft speciaal teleporteerstof om de kinderen van de Badkapel in Scheveningen naar de herders, de wijzen, de herbergier en naar Jozef en Maria te laten gaan. Maar kunnen ze dan ook weer terug?

Almere - De alles is anders kinderkerstnacht
Dieuwertje Kerstklok presenteert het kerstjournaal. Ze start het journaal energiek. Zo geeft ze aan dat de engelen al hard aan het oefenen zijn met zingen en dat ze geappt heeft met de herders. Maar dan geeft Keizer Augustus een duidelijk bevel; het gehele rijk moet thuisblijven. Het geldt voor iedereen en levert tal van dilemma’s op. De herbergen moeten sluiten en hoe moet het met de wijzen die al onderweg zijn? Kan het wel kerstmis worden? Het team van de kinderkerstnachtdienst in Almere-Buiten biedt de kinderen en hun ouders dit jaar een kerstfilm met een eigentijdse twist. Lees meer over deze film

Zwijndrecht - Een koning onder de kerstboom?
Cantor Jeanita van Eijsden van de Bethelkerk in Zwijndrecht deelt de minimusical van haar gemeente. Van Eijsden: "Het initiatief in onze kerk is geweest om de jaarlijkse kerstmusical niet live tijdens Eerste Kerstdag op te voeren, maar deze in delen op te nemen en elke adventzondag een deel te laten zien na de (online) kerkdienst. Zo konden we, ondanks alle maatregelen toch samen het kerstverhaal beleven en uitdragen. (...) Wellicht is onze Bethelkerk minimusical een mooie aanvulling op alle initiatieven die al op uw site te vinden zijn. Ik heb met plezier gekeken naar de verschillende filmpjes en voel me gesteund in mijn geloof. Er gebeurt in deze, moeilijke tijd zoveel moois om het geloof uit te dragen en elkaar als christenen te vinden." 

Veldhoven - Kerstboodschappen
Geestelijk verzorger Beate Rose deelt een filmpje waarin cliënten en medewerkers van Merefelt in Veldhoven het kerstverhaal uit Lucas 2 voorlezen. Medewerkers spelen het verhaal in en om het verpleeghuis. Rose: "De aankondiging van de geboorte vindt plaats in een verpleegkamer, waar Maria op bed ligt en gewekt wordt door de engel Gabriël. Jozef en Maria reizen het hele gebouw door op zoek naar een beschutte plek, en de geboorte vindt uiteindelijk plaats in de fietsenstalling. Waar natuurlijk de herders op bezoek komen. Tussen de teksten door zijn bekende kerstliederen te horen, gespeeld door een van onze fysiotherapeuten op de altsax. We wilden de vreugde en medemenselijkheid van kerst zo letterlijk heel dichtbij de mensen in ons verpleeghuis brengen. De animo om mee te doen met het maken van het filmpje was groot en we hebben veel plezier gehad samen, voor iedereen die meedeed ook even een sprankelend moment in een moeilijke tijd."

Boven-Hardinxveld - Kerst in coronatijd
In de eerste minuten spreekt de filmmaker je toe. Dan lijkt er een gewone kerkdienst te beginnen. Totdat er een knal klinkt en een lichtflits te zien is van achter de preekstoel. Vanaf dat moment ontwikkelt zich een moderne variant van het kerstverhaal. Jozef en Maria zijn tieners (Maria kijkt het tv-programma ‘Vier handen op één buik’ als Gabriel zich meldt). Gabriel heeft een gender- reveal party voor Maria, waarin hij het geslacht en de naam aan Maria vertelt.  

 

 

 

 

Waalwijk - Kennen jullie het kerstverhaal?
Het pioniersteam van 'Zin op School' heeft een kerstfilm gemaakt voor de kerstviering in de klas. Ds. Otto Grevink is hierbij betrokken. Het kerstverhaal wordt verteld en gespeeld door kinderen van de Juliana van Stolbergschool. Het doet denken aan het tv-programma Praatjesmakers. Kinderen vertellen in eigen woorden wat ze weten over het kerstverhaal. Het is schattig, hilarisch en ontroerend tegelijkertijd. Op de vraag ‘Wie had de Engel gestuurd?’ antwoordt bijvoorbeeld één van de kinderen ‘Omdat God dat goed vond.’

 


 

En ook de kinderen van de Jeruzalemkerk in Amsterdam vertellen op hun eigen wijze het kerstverhaal. Alle scenes spelen zich af in en rondom dit prachtige kerkgebouw.

Zuid-West Nederland - Eigen interpretatie kerstverhaal door bewoners ASZV
Samen met cliënten en begeleiders van ASZV, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, maakten geestelijk verzorgers Ellen Stierman en Arianne de Klerk een kerstfilm. Nadat het script stond, werden de scènes onderling verdeeld. Bewoners en begeleiders dachten mee aan hoe zij ‘hun’ scene vorm wilden geven. Het slotlied bestaat uit een koor van bewoners, hun verwanten, medewerkers en vrijwilligers. Naast de film maakten Ellen en Arianne een goodiebag voor alle woningen met daarin zes themakaarten + items naar aanleiding van het kerstverhaal. Daarop staan activiteiten om te doen, te knutselen of om nog eens over door te praten. Ze hopen daarmee te bereiken dat het kerstverhaal nog dichter bij de belevingswereld van de cliënten komt.
   

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)