Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De Kerkstraat: op bezoek in Wapenveld

Hoe staat het met het kerkelijk leven in de talloze 'Kerkstraten' in Nederland? Deze maand vertelt predikant Jaap Gerling over zijn hervormde gemeente in Wapenveld. "In deze regio is veel openheid richting de kerk.”

Veel protestantse gemeenten hebben hun adres in de Kerkstraat. In de nieuwe rubriek 'De Kerkstraat' zoeken we ze op en vragen we naar het kerkelijk leven. Wat gaat er goed en wat kan beter? 

Deze maand vertelt de hervormde gemeente Wapenveld (1450 leden, 2 predikanten) bij monde van ds. Jaap Gerling over haar grootste vreugde en haar grootste verdriet.

Paspoort 

De straat: De Kerkstraat is een heel rustige straat die begint bij de brug over het Apeldoorns Kanaal aan de rand van het centrum van het dorp en eindigt in het landelijk buitengebied. “Het is hier prettig wonen.”

Het kerkgebouw: Een bepalend gebouw uit de jaren zestig met een karakteristieke toren met een groot kruis. “Ik heb me daarover verbaasd. Maar ik vind het een mooie gedachte: het kruis over Wapenveld.”

De gemeente: Een echte dorpsgemeente met allerlei soorten mensen. Op een gemiddelde zondagochtend zitten er zo’n 500 mensen in de kerk, in de tweede dienst komen er ongeveer 300. “Een club van trouwe mensen.”

Kerk door de week: Er wordt veel georganiseerd, er is een bloeiend verenigingsleven: op sommige avonden zijn alle vijf zalen van het kerkelijk centrum bezet. Het rouwcentrum ernaast heeft ook een dorpsfunctie. Het pastoraat gebeurt hier door middel van het traditionele bezoekwerk. “Als predikant kom je hier in Wapenveld makkelijk bij mensen binnen, ook bij mensen aan de rand van of buiten de kerk. In deze regio is veel openheid richting de kerk.”

Grootste vreugde

“Onze gemeente is gezegend met een grote groep kinderen en jongeren. Enkele jaren geleden heeft het jeugd- en jongerenwerk een nieuwe impuls gekregen. We hadden het gevoel dat het bestond uit losse eilandjes met eigen verantwoordelijkheden. Nu sluit het aanbod dat we hebben voor de verschillende groepen beter bij elkaar aan waardoor het samen optrekken makkelijker is geworden. Kinderen en jongeren komen elkaar nu eerder tegen. Door middel van een enquête hebben we hen na verloop van tijd gevraagd naar hun ervaringen. Dat leverde tevreden reacties op. We hebben ook de catechisatie omgevormd waardoor er meer plaats is voor het onderlinge gesprek. Daarnaast heeft het onderlinge gesprek tussen de generaties onze aandacht. Als predikanten spreken we de gemeente aan op samen gemeente zijn en vragen we de ouderen om te zien naar de jongeren, en andersom.

Overigens heb ik dit jaar een belijdenisgroep van 18 jonge mensen, dat is ook een grote vreugde.” 

Grootste verdriet 

“We zijn bijzonder gezegend in onze gemeente, er spelen geen ingrijpende dingen. Maar natuurlijk ontlopen ook wij de landelijke trend van teruggang in ledenaantal niet. Dat geeft zorgen voor de toekomst. We hebben veel ouderen in de kerk. Wapenveld heeft 6000 inwoners en omdat er niet bijgebouwd wordt zal het dorp niet groter worden, terwijl de grotere plaatsen om ons heen aantrekkingskracht hebben op onze jonge mensen. De gemeente zal hoe dan ook kleiner worden. Dat is hier wel onderwerp van gesprek, ook al omdat mijn collega volgend jaar met emeritaat gaat. Voorlopig proberen we om niet te focussen op de lege banken maar op de mensen die er wel zijn.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)