Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

De kerk komt naar de mensen toe in Beilen

Wilt u als gemeente van betekenis zijn voor de mensen in uw dorp of wijk? En zichtbaar zijn in uw eigen buurt? De gezamenlijke kerken in het Drentse dorpje Beilen bedachten daar wat op. Als de mensen niet meer naar de kerk gaan, dan gaan wij als kerk naar de mensen toe, was de gedachte. Zo gezegd zo gedaan: er werd een mobiel kerkje getimmerd en nu komt de kerk naar de mensen toe!

Predikant Magda Hazeleger van de protestantse gemeente Beilen nam het initiatief voor het bouwen van een ‘oecumenisch mobiel kerkje’. De kerken in Beilen staan niet centraal in het dorp, en mede daarom leek het een goed idee om een mobiel kerkje te bouwen dat bij hoogtijdagen en events ‘present’ is. 

Een andere ruimte instappen

In het kerkje is gelegenheid een kaarsje aan te steken, een gebedskaart in te vullen, en eventueel een mailadres achter te laten. ¨Als je het kerkje binnengaat, dan stap je eigenlijk even een andere ruimte in,¨ vertelt Magda, ¨we hopen dat het mensen goed doet en ze er misschien wel iets van God ontmoeten.¨ Gecombineerd met het kerkje is er een gebedsboom, waar de gebeden in gehangen kunnen worden. De kerk is ongeveer zo groot als een wachthuisje. Er is ruimte voor een persoon, eventueel samen met een kind. De achterwand bestaat uit een spiegel. Die spiegel roept verstilling op en soms ook ontroering. ‘Ik had niet gedacht dat ik mezelf in de kerk zou tegenkomen’ was een reactie van een van de bezoekers. 

Het kerkje is in ongeveer 6 weken door vrijwilligers vanuit de kerken in elkaar getimmerd. ¨Nu je er echt mensen in ziet gaan, is dat heel leuk en dat doet je goed,¨ vertelt vrijwilliger Nees Boele. 

Het kerkje is gemaakt door gemeenteleden en het staat opgeslagen bij weer een ander gemeentelid. Met dit ‘mobiele kerkje’ wordt het geloof; de ‘herinnering aan een heilige ruimte’ present gesteld. De mobiele kerk in Beilen is al bij diverse evenementen in Beilen ingezet, waaronder de Kerstmarkt en de Fietsvierdaagse. Ds.Magda: ¨We proberen hier met het kerkje iets positief te laten zien, namelijk dat we als kerk aandacht hebben voor mensen én dat we iets uit te delen hebben: goed nieuws!¨ 

Zelf kerk in de buurt zijn

Wilt u zelf als gemeente ook van betekenis zijn voor uw eigen dorp of wijk? Kerk in de buurt helpt u daarbij! Aan de hand van een praktische startgids ontdekt u hoe uw buurt eruit ziet en wat past bij uw gemeente. Daarna kunt u een van de voorbeeld-initiatieven kiezen om mee aan de slag te gaan in uw buurt of een eigen initiatief vormgeven. Het mobiele kerkje in Beilen is een van deze voorbeeldinitiatieven. Het project Kerk in de Buurt is een gezamenlijk initiatief van de Protestantse Kerk Nederland, Kerk in Actie, de Christelijke Gereformeerde Kerk, Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. 

Direct naar: Kerk in de buurt




Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)