Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

CCBB helpt gemeenten met advies op maat

Gemeenten staan niet alleen als het gaat om inzicht in hun financiële huishouding. Voor advies en ondersteuning zijn er de CCBB’s, de Classicaal Colleges voor de Behandeling van Beheerszaken. Bertus Noppers, voorzitter van het CCBB Utrecht: “We willen gemeenten graag helpen om vooruit te kunnen kijken.”

Kerkordelijk gezien is een CCBB Pijl naar beneden toezichthouder, maar we willen naast gemeenten staan, zegt Noppers. De CCBB’s helpen gemeenten niet alleen door te kijken naar de cijfers, maar bekijken ook hoe de gemeente georganiseerd is in de kerkenraad, en hoe de ledenregistratie geregeld is. “We zijn er om gemeenten aan het denken te zetten over hun financiën. Zo kan een gemeente bij een plan voor bijvoorbeeld een verbouwing, een samenwerking of het beroepen van een predikant met het CCBB in haar classis in gesprek gaan. Het CCBB bekijkt de jaarrekening en begroting, en stuurt aandachtspunten mee naar de gemeente. Niet als een opgeheven vinger, maar om gemeenten aan het denken te zetten.” 

Niet elke gemeente beschikt over financieel deskundigen. De administratie wordt regelmatig uitbesteed. “FRIS is voor die gemeenten een uitkomst, een begroting opstellen is echt heel eenvoudig. De vraag is wel of je die begroting vervolgens ook kunt analyseren. Tijdig ontdekken hoe het er financieel voor staat geeft het benodigde inzicht voor de toekomst. Dan kunnen keuzes gemaakt worden. Vooruitkijken is het devies. De CCBB’s helpen daarbij.”

Perspectief voor de toekomst

De CCBB’s raden gemeenten aan om voor een inzicht in de toekomst een meerjarenraming te maken. Noppers: “Bijvoorbeeld voor de komende acht jaar. Dat kan via FRIS. In een meerjarenraming kun je verschillende scenario’s opstellen en die met het CCBB doornemen. Wij hebben het afgelopen jaar bijna de helft van de gemeenten in onze classis terzijde gestaan met advies of een gesprek. Wij kijken als relatieve buitenstaander met een frisse blik, en geven advies met perspectief voor de toekomst.” 

Meer weten over CCBB (Classicaal Colleges voor de Behandeling van Beheerszaken)?

Ga naar: protestantsekerk.nl/colleges

Meer weten over FRIS?

Ga naar protestantsekerk.nl/fris.

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)