Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

‘Als je overtuigd bent van een God die leeft, dan wil je Hem ook aanprijzen’  

Op 19 maart start de nieuwe missionaire opleiding ‘Kerk naar buiten’. De opleiding helpt predikanten en kerkelijk werkers hun gemeente voorgaan in een veranderende context. Ds. Robert Eisinga (50) deed mee aan een eerdere opleiding en dat bracht hem en zijn gemeente echt verder: ‘Missionair-zijn is niet de buitenboordmotor van de kerk, als gemeente moet je met elkaar in de boot missionair zijn.’ 

Ds. Eisinga, nu predikant in Gorinchem, is enthousiast over de opleiding en kan deelname aan iedere predikant of kerkelijk werker aanraden. “Het geeft je goede handvatten en tools waarmee je mensen in je gemeente en daarbuiten kunt raken en in beweging - van Gods liefde - kunt zetten.”

Van de supermarkt naar het huis van God

Eisinga was helemaal niet van plan predikant te worden, maar was als commercieel directeur druk bezig in het door zijn vader gestarte supermarkt-familiebedrijf van toendertijd 4 supermarkten. Hij studeerde commerciële economie en dook dus het winkelleven in. Maar het liep anders, hij begon een studie theologie en werd op zijn 39e predikant. 

De missionaire opleiding van de Protestantse Kerk trok zijn aandacht toen hij als gemeentepredikant in het Zuid-Hollandse Bergambacht de opleidingsbrochure onder ogen kreeg. “Ik dacht gelijk, dat wil ik doen! Er waren veel overeenkomsten met mijn eerdere studie commerciële economie. Waar ik eerder leerde een product aan de man te brengen, hielp de missionaire opleiding me het geloof - en de boodschap van onze redder Jezus Christus - aan de man en vrouw te brengen. Woorden te geven aan missionaire activiteiten. Maar er is wel een verschil met die commerciële wereld: als je bij de kassa komt, hoef je niet te betalen - er is betaald. Dat is écht genade.” Missionair-zijn is iets wat wezenlijk bij de kerk hoort, vervolgt Eisinga. “Als je overtuigd bent van een God die leeft, dan wil je Hem ook aanprijzen.”  

Tussen matten en ringen

In zijn toenmalige gemeente Bergambacht startte Eisinga een missionaire activiteit, de Bergambachtse Ontmoetings Brunch (BOB). Een keer in de maand gingen de deuren van de plaatselijk sporthal open en mensen uitgenodigd er met elkaar te komen eten. “Iedereen nam een gast mee van buiten de kerk en zo ontstonden er structureel vaste groepen. En in zo´n groep ben je nooit alleen.” De sporthal zorgde voor een laagdrempelige plek tussen de matten en de ringen. “Er kwamen gemiddeld 50 mensen. We aten samen en daarna hield ik een meditatie, was er een gesprek en we zongen en baden met elkaar.”

Wat belangrijk is bij het starten van zo'n activiteit? Eisinga: “Als je begint moet het goed zijn. ‘You never get a second chance, to make a first impression’ leerde ik in de supermarkttijd. God geeft het beste wat Hij heeft - zijn Zoon - aan ons. Zo moeten wij als kerk ook naar buiten treden. Bij een echt lekker kopje koffie met bakkerskoekje voel je je op je gemak.” De ontmoetingsbrunch in Bergambacht werd een succes. Eisinga: ‘Als je missionair gaat, weet je dat er ‘gekke’ dingen kunnen gebeuren. Wim Jansse (72) zal ik nooit vergeten, God heeft grote dingen in zijn leven gedaan. Nog maar één keer in zijn leven was hij in de kerk geweest voor een paaszang, maar zijn buurman nam hem mee naar de brunch. Daar werd zijn interesse in het geloof gewekt en de eerste zaadjes op weg naar zijn belijdenis gezaaid. 

Je bent van Mij

Jansse kan dit zelf beamen: “Ik vond de brunches zo geslaagd, dat ik er ook zelf aan wilde bijdragen. Dat kon, door te helpen bij het broodjes smeren en de soep opwarmen. Op een gegeven moment kwam de broodjesploeg bij mij thuis de voorbereidingen treffen.” Jansse ging verder op zoek naar geloof en gaf zich op voor de Emmaüskring. In 2017 woonde hij als toeschouwer het heilig avondmaal bij. “Toen dacht ik, dat wil ik ook.” Onder leiding van ds. Eisinga volgde hij catechisatielessen en deed belijdenis van zijn geloof op 69-jarige leeftijd. Op aanraden van ds. Eisinga werd zijn persoonlijke bijbeltekst  - en nog wordt Jansse emotioneel als hij de tekst voorleest - Jesaja 43 (1 en 2): ‘Ik heb je bij je naam geroepen, je bent van Mij.’ Inmiddels is hij trouw gemeentelid en heeft een vaste vriendengroep gevonden in de kerk. 

Verhaal gaat verder onder foto

Op de foto: Wim Jansse (72) uit Bergambacht

De opleiding gaf ds. Eisinga nieuwe inzichten en woorden voor zijn werk buiten de kerkmuren. “Missionair-zijn is niet de buitenboordmotor van de kerk, je moet als gemeente met elkaar in de boot missionair zijn. Het is een wezenlijk onderdeel van het gemeentewerk.” Hij kan het iedere predikant en kerkelijk werker aanraden. “Je komt echt uit je comfortzone. Je dompelt je onder in de materie en je krijgt goede handvatten en literatuur aangereikt waarmee je aan de slag kunt. En je doet het niet alleen, maar samen met collega´s in het vak met hetzelfde verlangen, waarmee je samen bidt maar vooral ook veel vreugde deelt.”

Aanmelden nieuwe opleiding

Op 19 maart 2021 is de eerste startmodule van de nieuwe missionaire opleiding ‘Kerk naar buiten’. Deze opleiding helpt predikanten en kerkelijk werkers hun gemeente voor te gaan in een veranderende context. Het doel van de opleiding is om in de gemeente een missionaire cultuur te versterken, en om vernieuwende initiatieven te stimuleren en theologisch te begeleiden. In het voorjaar zijn er drie online startmodules, het verdiepingsjaar start in septemer 2021 De opleiding omvat in totaal 400 studiebelastingsuren (SBU). Daarvan zijn 84 SBU deel van de drie startmodules en 316 SBU zijn deel van het verdiepingsjaar. Bij aanmelding voor 1 maart 2021 ontvangen deelnemers € 150 korting. Meer informatie en aanmelden: protestantsekerk.nl/kerknaarbuiten.

Hoofdfoto: ds. Robert Eisinga

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we uw contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)