Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Training

Richting kiezen vanuit geloof (gemeente)

Pijl naar links Alle trainingen

Staat uw gemeente op een kruispunt? Of moet u keuzes maken omdat u vacant bent, nieuw beleid mag maken of moet kiezen of u een predikant of kerkelijk werker nodig hebt? In de kerk houden we graag vast aan het bestaande. Willen we graag alles wat we doen, blijven doen.

Wanneer u als gemeente een koerswijziging wilt of u hiertoe gedwongen ziet, is het belangrijk om te starten bij de essentiële vraag: Waarom doen we wat we doen? Wat is de essentie van ons gemeente-zijn? Als u deze vraag kunt beantwoorden kunt u vrij richting kiezen vanuit geloof.

Wat levert de training op?

 • U ontdekt de kracht van werken vanuit uw diepste geloof drijfveer (“essentie”).
 • U leert kijken, denken en handelen vanuit uw eigen essentie.
 • U leert hoe deze essentie concreet kan worden gemaakt in speerpunten.

Inhoud en opzet

Een krachtige bezinning vanuit geloofsperspectief op je gemeente, dat is waar deze training over gaat. We starten met filmpjes waarin de kracht van een persoonlijke drijfveer kernachtig wordt weergegeven. Hierna komen we tot een persoonlijk gesprek over je drijfveer, vanuit uw geloof voor uw gemeente. Vanuit deze kracht komt u met elkaar als groep tot een gezamenlijke ‘essentie’ van waaruit uw gemeentewerk vorm krijgt. Deze essentie groeit uit tot een cirkel met beloftes naar uw gemeentewerk, hoe u vanuit de kern vormgeeft aan uw gemeentewerk.

U wordt in de eerste twee bijeenkomsten getraind om met de commissies en taakgroepen over de essentiecirkel in gesprek te gaan. U gaat met elkaar de diepte in met de essentie en haalt vanuit de diepte aanbevelingen aan uzelf op. Dit gaat u in de tussenliggende periode tussen bijeenkomst 2 en 3 daadwerkelijk doen met de groepen die er in uw gemeente zijn. U wordt hiervoor toegerust door de trainer. Realiseer u wel dat u deze huiswerkopdracht actief zult moeten uitvoeren om een gedegen input te vergaren voor de derde avond.
Tijdens de derde avond kijkt u naar uw context en werkt het eerste speerpunten uit om mee aan de slag te gaan.

Dit alles is een stevig fundament en de perfecte opmaat om een koers voor het gemeentewerk handen en voeten te geven. Bijvoorbeeld het schrijven een gemeenteprofiel en predikantsprofiel of een nieuw beleidsplan gaat na deze training een stuk eenvoudiger.

Trainer

De dienstenorganisatie werkt met een pool freelance trainers. Na uw aanvraag wordt een ervaren trainer gevonden die de training bij u verzorgt.

Meer informatie en aanvragen

Deze training is bij uitstek geschikt om samen met leden van de kerkenraad, taakgroepleden en gemeenteleden uit uw eigen gemeente te volgen. Dit zorgt voor een breed draagvlak en energie-impuls in de gemeente.

Tarieven en overige voorwaarden

Bijdrage in de kosten

De generale synode van de Protestantse Kerk acht het van het grootste belang dat zoveel mogelijk ambts- en taakdragers in gemeenten van het scholingsaanbod van de dienstenorganisatie gebruik kunnen maken. Vandaar dat met name het trainingsaanbod voor deze doelgroepen gesubsidieerd wordt vanuit de Solidariteitskas. Minder dan 25% van de werkelijke kosten wordt daarom in rekening gebracht.

Betaling

Na het ontvangen van een uitnodiging voor de training waar u aan deelneemt, ontvangt u van ons een digitale factuur. In de regel wordt deze factuur uiterlijk 1 week voor aanvang van de training verzonden. De factuur dient voor aanvang van de training betaald te worden.

Annuleringskosten

Annuleringskosten bij kosten van meer dan € 40,-

 • tot 3 maanden voor aanvang kun je kosteloos annuleren
 • 3 tot 1 maand voor aanvang 25%
 • 1 maand voor aanvang of minder 40%
 • 14 dagen voor aanvang of minder 50%
 • 7 dagen voor aanvang of minder 80%

Annuleringskosten bij deelnemerskosten van minder dan € 40,-

 • tot 1 week voor aanvang kunt u kosteloos annuleren
 • binnen 7 dagen voor aanvang bent u het volledige cursusbedrag verschuldigd

Overige bepalingen:

 • Bij ziekte wordt de mogelijkheid geboden om de training op een later moment in te halen.
 • Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht als de deelnemer zich aantoonbaar door een ander laat vervangen.

In uw gemeente
Deze training aanvragen voor uw eigen gemeente?

Vraag meer informatie aan

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, 030-8801880 of een email sturen aan info@protestantsekerk.nl.

Bekijk ook

Gerelateerde trainingen