Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Training

Jeugddiaconaat

Pijl naar links Alle trainingen

U wilt graag met jeugddiaconaat in uw gemeente aan de slag maar vraagt zich af hoe u dat het beste kunt aanpakken? U ziet kansen omdat de jeugd graag concreet aan de slag wil, maar hoe zorgt u ervoor dat u het gestructureerd aanpakt? Hoe betrekt u jeugd actief bij diaconaat? Welke vormen of mogelijkheden van jeugddiaconaat zijn er eigenlijk? En hoe diaconaal is uw gemeente al? In de training Jeugddiaconaat gaat u deze vragen verkennen en ontdekt u welke kansen er voor uw gemeente liggen.

Wat levert de training op?

 • U leert de verschillende mogelijkheden en varianten om jeugddiaconaat vorm te geven kennen;
 • U ontdekt welke kansen er liggen voor samenwerking binnen en buiten de eigen gemeente;
 • U maakt eerste stappen naar een concreet plan van aanpak voor jeugddiaconaat in uw gemeente.

Inhoud en opzet

De training bestaat uit drie modules. Module 1 en 3 worden begeleid door een trainer van de dienstenorganisatie, module 2 bestaat uit het invullen van de TotaalScan Jeugddiaconaat door de aanvragende gemeente zelf. De resultaten van de scan worden verwerkt in module 3, de slotbijeenkomst.

Module 1: Wie zijn we en wat is jeugddiaconaat?
Tijdens deze eerste bijeenkomst ontdekken we wat jeugddiaconaat is, welke vormen/varianten van jeugddiaconaat er zijn. We bekijken wie er in uw gemeente betrokken is bij jeugdwerk en diaconaat en welke mogelijkheden, competenties en activiteiten er op dit moment zijn.

Module 2. TotaalScan Jeugddiaconaat (zelfstandig)
In module 2 voeren de deelnemers in hun (wijk)gemeente zelfstandig de TotaalScan Jeugddiaconaat uit. De ingevoerde antwoorden worden automatisch opgeslagen in een digitaal bestand. Dit bestand mailen de deelnemers naar de trainer. Op basis van deze antwoorden stelt de trainer een overzichtelijk document op met conclusies en kansen. Dit ‘kansendocument’ is het vertrekpunt voor de laatste bijeenkomst. De trainer mailt dit kansendocument naar de deelnemers voorafgaand aan de derde bijeenkomst.

Module 3. Kansen, doelen en doen
In deze bijeenkomst vertalen we het kansendocument (zie module 2) in heldere doelen. Daarbij kijken we goed naar de bestaande mogelijkheden, missie en visie van de gemeente. Bent u een gemeente met meer wijken met een eigen ingevulde TotaalScan, dan worden deze naast elkaar gelegd en zo goed mogelijk geïntegreerd of op elkaar afgestemd als aanvullende en elkaar versterkende delen. Na afloop van deze bijeenkomst ligt er een eerste aanzet voor een concreet plan van aanpak.

Trainer

De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk werkt met een pool freelance trainers. Na uw aanvraag wordt een ervaren trainer gevonden die de training bij u verzorgt.

Tarieven en overige voorwaarden

Bijdrage in de kosten

De generale synode van de Protestantse Kerk acht het van het grootste belang dat zoveel mogelijk ambts- en taakdragers in gemeenten van het scholingsaanbod van de dienstenorganisatie gebruik kunnen maken. Vandaar dat met name het trainingsaanbod voor deze doelgroepen gesubsidieerd wordt vanuit de Solidariteitskas. Minder dan 25% van de werkelijke kosten wordt daarom in rekening gebracht.

Betaling

Na het ontvangen van een uitnodiging voor de training waar u aan deelneemt, ontvangt u van ons een digitale factuur. In de regel wordt deze factuur uiterlijk 1 week voor aanvang van de training verzonden. De factuur dient voor aanvang van de training betaald te worden.

Annuleringskosten

Annuleringskosten bij kosten van meer dan € 40,-

 • tot 3 maanden voor aanvang kun je kosteloos annuleren
 • 3 tot 1 maand voor aanvang 25%
 • 1 maand voor aanvang of minder 40%
 • 14 dagen voor aanvang of minder 50%
 • 7 dagen voor aanvang of minder 80%

Annuleringskosten bij deelnemerskosten van minder dan € 40,-

 • tot 1 week voor aanvang kunt u kosteloos annuleren
 • binnen 7 dagen voor aanvang bent u het volledige cursusbedrag verschuldigd

Overige bepalingen:

 • Bij ziekte wordt de mogelijkheid geboden om de training op een later moment in te halen.
 • Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht als de deelnemer zich aantoonbaar door een ander laat vervangen.

In uw gemeente
Deze training aanvragen voor uw eigen gemeente?

Vraag meer informatie aan

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, 030-8801880 of een email sturen aan info@protestantsekerk.nl.

Bekijk ook

Gerelateerde trainingen