Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Training

Geloofsopvoeding thuis

Pijl naar links Alle trainingen

Ouders zijn verantwoordelijk voor de geloofsopvoeding thuis. Maar niet iedereen praat even makkelijk en natuurlijk over geloof. Tijdens deze training gaat u met andere ouders in gesprek over geloof, uw eigen geloofsopvoeding en krijgt u handvatten over geloof delen en communicatie met uw kind.

Wat levert de training op?

 • Vergrote vaardigheden om met uw kind het geloofsgesprek aan te gaan.
 • Inzicht in uw eigen geloofsessentie en geloofswaarden.
 • Bewustwording van de verschillende rollen die u als geloofsopvoeder kunt hebben.

Inhoud en opzet

De training is opgebouwd uit drie modules die los van elkaar gevolgd kunnen worden.

Module 1: Mogelijkheden en rollen in de dagelijkse geloofsopvoeding
Opvoeden met geloof, hoe doen we dat nou concreet? We gaan kijken naar het verschil tussen de opvoeding die u vroeger zelf van uw ouders kreeg en hoe het gaat nu u zelf ouder bent, in een hedendaagse context van de wereld van nu. Aan de hand van de verschillende rollen in de geloofsopvoeding, die christelijk pedagoog Wim ter Horst aanreikt, oefenen we in het identificeren en inzetten van die verschillende rollen.

Module 2: Communicatie
Hoe communiceert u met uw kind? Elkaar verstaan, begrijpen en delen wat u beweegt is niet altijd makkelijk, zeker als het over geloofszaken gaat. U leert de eigen-aardigheden van kinderen en pubers kennen en hun behoeftes en manieren van communiceren. We oefenen met elkaar hoe u met uw kind kunt communiceren op een manier waarbij zowel ouder als kind zich gehoord en gerespecteerd voelt.

Module 3: Delen wat je beweegt
Opvoeden met geloven is niet alleen een kwestie van ‘weten hoe het moet’. Het gaat er eigenlijk vooral om, dat u weet wát u wilt delen. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen het lastig vinden om te vertellen wat voor hun de waarde van geloven is, hoe zij Jezus zien en op wat voor manier geloof in hun dagelijks leven hun keuzes bepaalt. Bovendien is het in de maatschappij van nu niet gebruikelijk (wenselijk!) meer, om vrijmoedig je geloof met anderen te delen. ‘Het is prima als je gelooft, zolang je dat maar voor jezelf houdt’.

Kortom, mensen zijn niet meer gewend om te delen wat hen beweegt in geloof. De basis van geloofsopvoeding is delen met uw kind wat u beweegt en waar u voor staat. Dat gaan we oefenen!

Tarieven en overige voorwaarden

Bijdrage in de kosten

De generale synode van de Protestantse Kerk acht het van het grootste belang dat zoveel mogelijk ambts- en taakdragers in gemeenten van het scholingsaanbod van de dienstenorganisatie gebruik kunnen maken. Vandaar dat met name het trainingsaanbod voor deze doelgroepen gesubsidieerd wordt vanuit de Solidariteitskas. Minder dan 25% van de werkelijke kosten wordt daarom in rekening gebracht.

Betaling

Na het ontvangen van een uitnodiging voor de training waar u aan deelneemt, ontvangt u van ons een digitale factuur. In de regel wordt deze factuur uiterlijk 1 week voor aanvang van de training verzonden. De factuur dient voor aanvang van de training betaald te worden.

Annuleringskosten

Annuleringskosten bij kosten van meer dan € 40,-

 • tot 3 maanden voor aanvang kun je kosteloos annuleren
 • 3 tot 1 maand voor aanvang 25%
 • 1 maand voor aanvang of minder 40%
 • 14 dagen voor aanvang of minder 50%
 • 7 dagen voor aanvang of minder 80%

Annuleringskosten bij deelnemerskosten van minder dan € 40,-

 • tot 1 week voor aanvang kunt u kosteloos annuleren
 • binnen 7 dagen voor aanvang bent u het volledige cursusbedrag verschuldigd

Overige bepalingen:

 • Bij ziekte wordt de mogelijkheid geboden om de training op een later moment in te halen.
 • Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht als de deelnemer zich aantoonbaar door een ander laat vervangen.

In uw gemeente
Deze training aanvragen voor uw eigen gemeente?

Vraag meer informatie aan

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, 030-8801880 of een email sturen aan info@protestantsekerk.nl.

Bekijk ook

Gerelateerde trainingen