Van migrant tot naaste - plaatsmaken voor jezelf

Er zijn weinig onderwerpen zo complex als migratie. Natuurlijk schieten we te hulp als mensen in nood ons land binnenkomen.

Maar er lijken ook grenzen te zijn aan wat we aankunnen, zeker als dit onze eigen identiteit bedreigt. Tijd voor een christelijk perspectief, dat wegblijft bij het klassieke links-rechtsdenken. 

Ds. René de Reuver (scriba generale synode) en prof. dr. Dorottya Nagy (bijzonder hoogleraar PThU) trappen af met relevante vragen rond migratie. Wat zegt de Bijbel of migratie? Welke rol speelt macht? Hoe ben ik geworteld? De antwoorden zijn een spiegel voor de lezer.

>Bestel het boek hier

Spreekt u migratie?

Migratie is in de laatste jaren één van de meest besproken en zelfs aangevochten thema’s geworden is. Het lot van politieke verkiezingen wordt door opvattingen over migratie bepaald. Rondom het toverwoord “migratie” wordt een grote vocabulaire opgebouwd. Migratie is schijnbaar een taal geworden, die zich voordoet als toegankelijk, makkelijk leerbaar en uitstekend geschikt voor communicatie. In het algemeen veronderstellen mensen dat inmiddels iedereen die taal spreekt.”

Met deze krachtige uitspraak begon prof. dr. Dorottya Nagy van de Protestants Theologische Universiteit haar inleiding op de ethische bezinning over Migratie tijdens de vergadering van de generale synode (april 2018). Zelf is zij Roemeens, woont in Duitsland en werkt in Nederland. Haar eigen biografie is doorspekt met het thema migratie.

Lees ook dit interview met Dorottya Nagy.