Moza´ek van kerkplekken

Vanuit de Protestantse Kerk ontstaan sinds 2005 nieuwe vormen van kerk-zijn. Nu deze initiatieven volwassen worden, komen er fundamentele vragen over kerk-zijn op tafel: rond lidmaatschap, de rol van predikanten, sacramenten en de organisatie van de kerk.

De Nederlandse samenleving is de afgelopen decennia steeds diverser geworden. Om het evangelie met onze samenleving te delen, is ook een diversiteit aan kerkvormen nodig. Daarom heeft de Protestantse Kerk mogelijk gemaakt dat ruim 250 nieuwe initiatieven zijn gestart: pioniersplekken, kliederkerken, leefgemeenschappen, monastieke initiatieven en meer. Zo ontstaat een mozaïek van kerkplekken.

De praktijk van deze nieuwe initiatieven leidt tot fundamentele vragen rond ons kerk-zijn. Wat is eigenlijk een kerk? Moet lidmaatschap verplicht zijn? Mogen vrijwilligers iemand dopen of moet een predikant dat doen? Deze en andere vragen komen naar voren. Ook groeit bij een deel van de initiatieven behoefte aan zelfstandigheid; deze initiatieven lopen echter tegen organisatorische grenzen aan. Alle reden voor een goed gesprek.

Tijd voor een goed gesprek

In opdracht van het moderamen is begin 2018 een startpaper geschreven, daarna is er onderzoek gedaan en momenteel wordt gewerkt aan een rapport over de vragen en knelpunten. Op 15 november is er in de synode een verkennende bespreking over een voorproefje van het rapport. Tijdens de synode van april 2019 kunnen er besluiten worden genomen.

In januari en februari 2019 is er een ronde ‘Mozaïek van kerkplekken’, voor iedereen die geïnformeerd wil worden of feedback wil geven. Er zijn vijf openbare bijeenkomsten:

Alle avonden starten om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Mensen die hierbij aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden via het onderstaande formulier.

 

Aanmelding ronde Mozaiek van Kerkplekken


*Dit veld is verplicht