Communicatie: Huisstijl Protestantse Kerk

Huisstijl: typerend en herkenbaar

Een huisstijl is als een visitekaartje, een eerste indruk, en daarna herkenbaarheid: o ja, ik zie het al, jij bent het. Zo heeft ook de Protestantse Kerk een herkenbare huisstijl gezocht voor de landelijke kerk en haar dienstenorganisatie, een huisstijl die past bij wie de Protestantse Kerk is en wat zij doet. 

Al heel wat plaatselijke gemeenten sluiten zich aan bij die landelijke huisstijl, en zoeken daarbij naar een balans tussen verbondenheid met de landelijke kerk, en eigenheid van de eigen plaatselijke gemeente. Zij vinden hier diverse sjablonen en afbeeldingen die zij kunnen gebruiken, en de spelregels die daarbij horen. 

Handboek Huisstijl voor professionals

Het Handboek Huisstijl Protestantse Kerk is speciaal bedoeld voor vormgevers, ontwerpbureaus, drukkerijen en andere bedrijven die de beschikking hebben over de programma's Adobe InDesign, Adobe Photoshop en Adobe Illustrator. Zij vinden hier spelregels, voorwaarden en kenmerkende elementen van de huisstijl.

Logo Protestantse Kerk & uw gemeente

Bewaar de uniciteit van het logo van de Protestantse Kerk en wijzig er niets aan. Wilt uw gemeente een logo in huisstijl van de Protestantse Kerk, stuur dan een mail naar de afdeling Drukwerkbegeleiding van de dienstenorganisatie. Deze afdeling kan dit voor u maken. 

Gebruikt u het logo van de Protestantse Kerk, zorg ervoor dat er altijd een ‘vrije ruimte’ om het logo aanwezig is, zodat deze niet strak tegen een tekst, afbeelding of ander element staat gedrukt. Bij plaatsing op een achtergrond (kleur of afbeelding) moet het logo duidelijk zichtbaar blijven. 

Motto 'Geloof, Hoop, Liefde'

Plaats het motto alleen in combinatie met het logo. Er mag niets aan het motto gewijzigd worden. Zorg ervoor dat er altijd een ‘vrije ruimte’ om het motto aanwezig is, zodat deze niet strak tegen een tekst, afbeelding of ander element staat gedrukt.

Bij plaatsing op een achtergrond (kleur of afbeelding) moet het motto duidelijk zichtbaar blijven.

Lettertypen

Gebruik voor teksten op brieven enz. het standaard lettertype Arial. Voor titels op folders, flyers, posters, brochures mag gebruik gemaakt worden van het lettertype Museo Sans 500. Gebruik de Museo Sans 500 echter alléén voor titels en níet voor overige teksten.

Kleur

Gebruik in de basis de kleuren rood, oranje, donkerroze (basiskleuren in het logo) en zwart.

 • RGB-waarden (kleurcode) Rood: 207 / 56 / 53
 • RGB-waarden (kleurcode) Oranje: 233 / 140 / 0
 • RGB-waarden (kleurcode) Donkerroze: 184 / 50 / 136

Advertenties

Bij de opmaak van advertenties van de Protestantse Kerk wordt gebruik gemaakt van het logo, het motto en de boogvorm uit de huisstijl.

Plaats het logo van de Protestantse Kerk linksboven. Bij gebruik van het motto: rechtsboven plaatsen. Motto mag vervallen en worden vervangen door een eigen logo/gemeentenaam. Plaats de boogvorm onderin tegen de zijkant en onderkant.

Sjabloon briefpapier

Brieven in de huisstijl van de Protestantse Kerk kunnen eenvoudig worden gemaakt met het standaard Word-sjabloon. Het sjabloon is ontworpen voor wit briefpapier.

 • Gebruik het download-sjabloon: briefpapiersjabloon.doc
 • Logo of beeldmerk van de eigen kerk of gemeente kan rechtsboven op het briefpapier geplaatst worden.
 • Afzender- en referentiegegevens: gebruik voor de naam van de kerk of gemeente: Arial Bold, lettergrootte 6,5 punten; en voor de overige tekst: Arial Regular, lettergrootte 6,5 punten.
 • Bij de referentiegegevens kan geplaatst worden: datum, ons kenmerk (optioneel), uw kenmerk (optioneel) en paginacijfer (alleen vermelden bij meerdere pagina’s.
 • Adressering, aanhef en brieftekst: gebruik Arial Regular, lettergrootte 9 punten

Sjabloon PowerPointpresentatie

Voor PowerPointpresentaties is een stramien te downloaden in de huisstijl van de Protestantse Kerk: PowerPointPresentatie sjabloon.ppp. Dit stramien bestaat uit een titelsheet en één vervolgsheet. De vervolgpagina's kunt u zoveel als nodig dupliceren in dit document.

 • Titel van de titelsheet mag niet door het logo, het motto of de boogvorm aan de onderzijde geplaatst worden.
 • Lijn de titel uit met ‘Protestantse Kerk’.
 • Gebruik voor de titel Arial Vet, 49 punten.
 • Tekst- en beeldmateriaal van de vervolgsheets mag niet door de boogvorm aan de onderzijde geplaatst worden.
 • Houd rekening met de hoeveelheid tekst, zorg dat de sheet leesbaar blijft.
 • Gebruik voor de titel op de vervolgsheet: Arial Vet, 42 punten; voor de tekst: Arial, 32 punten.

>Meer informatie en vragen: drukwerkbegeleiding@protestantsekerk.nl; (030) 880 1880 ​​​